用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學了..(屯門)聖公會蒙恩小學的小一家長,入黎分享下啦~ ...
go

開學了..(屯門)聖公會蒙恩小學的小一家長,入黎分享下啦~!! [複製鏈接]

開學了..(屯門)聖公會蒙恩小學的小一家長,入黎分享下啦~!!

我囡囡是下1A的學生,開左學都接近一星期了,你們覺得點呀??小朋友適應嗎??? :

Re: 開學了..(屯門)聖公會蒙恩小學的小一家長,入黎分享下啦~!!

小兒是上1C. 並沒異樣. 只是晚上安排他早些上床. 使他精神飽些.

Re: 開學了..(屯門)聖公會蒙恩小學的小一家長,入黎分享下啦~!!

那你的仔仔是否自行就已經被取錄呢???

係呀. 因為是我們的心儀學校, 所以很高興. 希望他小學階段讀得開心D.

那你是幾多分報自行架???我個女當時有15分都入唔到,大抽獎又抽唔中,攪到要做後補生,攪到成七月中先正式收我個女,攪到我都瘦左幾磅

My husband and I also love this school.
But this school still has half day , not whole day.
and also wake up too early.
Did your children adapt their school'life??

請問你們知不知道蒙恩幾時轉全日制呀?  

20分, 因我們是基督徒.
聽講最快要到09年才轉全日. 我們覺得是否全日制不太重要. 須其自然la.

how to court 5 mark for 基督徒??
For the child or mother and father or both??

我就比較喜歡半日制的學校,因為他們都只得五;六歲,就要上全日制會比較辛苦,放學都放三點幾,回到家休息一會,就要立刻做功課,又要溫書,又要食飯;沖涼,又要早睡,時間上會好趕,而且半日的上午校都是7:45am,全日多數8:00am只相差15分鐘,但時間上就好用好多
我都聽校長講過09年轉全日,我都讚同whkchan既講法,最重要係小朋友讀得開心,無咩壓力,我個女到現在都讀得好開心,接她放學時她還說:我好唔想咁快放學呀~!!!

同意Ada對半日制的看法. 尤其是小一生. 全日制對他們來說改變太大. 到三, 四年級時才轉全日會較好. 個人認為學校生活對他們也很重要, 而全日制可讓他們更大程度投入學校生活, 而學校在時間調動上亦會更充裕, 對於培養學生的投入感和歸屬感相信會較理想. 畢竟群體生活對孩子成長很重要, 尤其是我們只有一個孩子的家庭.

sharonli210: 其實我們也不肯定學校是否計20分, 因兒子還未受浸禮(因年紀少), 但恆常番主日學和祟拜. 教會牧師寫証明信.

係呀...我見我個女幼稚園既同學,上左幾日全日,放學回到家都很倦,做呀媽既壓力亦大了不少,現在他們都很羨慕我,哈哈~~係呢..whkchan:係現在有無認識到你個囝囝同班既家長呀??我就仲未認識到,所以到放學都係自己一個,哈哈~~好似有些孤獨既感覺添???

未有主動去認識.  相信很快便會認識一些囝囝的同學, 跟住便會認識一些家長.

那你現在有沒有同班的家長認識到呀???

有兩三個, 都是幼稚園時的同學. 班上發生的事情也能知多些

係呀...小朋友既表達能力唔係咁好,有識既同學同埋一班,有咩唔明都可以問下其他人,我個女間學校只得我揀這間學校,所以現在老師有甚麼說話都只靠她自己講給我聽,不過我相信慢慢會結識到的,那你是自己接放學還是乘搭校車呢???

我們是自己接放學的, 所以同一時間會有一班同級的家長同時等孩子放學. 很容易熟落. 而且, 遲些你的囡囡跟同學熟了, 你也可叫她介紹同學給你認識, 順便放學時連接放學的屋跟人也會認識.

係呢...我想問你有無幫你囝囝報興趣班呀??我唔敢同個女報住,我驚遲d學校又派其他興趣班既通告,其實你知唔知之前所派既興趣班通告,是不是全部都有齊還是遲些會再有呢

聽講差唔多. 一年級校內搞的只有網球. 其他都是校外的. 有同囝囝報了3個.

嘩....你幫你囝囝報左3個咁多呀,我都係幫個女報左中國舞一樣,咁你幫你囝囝報左邊3個呀???
仲有...你知唔知學校既興趣班有無拉丁舞??
‹ 上一主題|下一主題