用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖紀文小學或港旅開平商會學校好唔好?它們的升中派位如 ...
go

聖紀文小學或港旅開平商會學校好唔好?它們的升中派位如何? [複製鏈接]

聖紀文小學或港旅開平商會學校好唔好?它們的升中派位如何?

如題,急需意見,謝謝!!! :  

Re: 聖紀文小學或港旅開平商會學校好唔好?它們的升中派位如何?

我建議開平小學.開平小學每一年Keep住大約54%上英中.起碼小六吳駛煩.

Re: 聖紀文小學或港旅開平商會學校好唔好?它們的升中派位如何?

開平小學, 我姨生仔都是讀這間學校, 今年剛剛派位, 佢全級名次是50%之內(全級人數是100人), 不過是50%尾, 但派位派唔倒英中都算啦, 但連band 1中中都派唔倒, 只派了去band 2的學校, 我諗無54%上英中o禁多.

當然聖紀文小學好d,就算開平而家有54%上英中,但今年升小一的學生到佢地升中時,已經要重新計過升中率,以開平近來的較差的收生率黎講,收生質素差左係理所當然的,所以到時升英中比率大跌是必然的事,所以當然聖紀文小學穩陣.

開平d唔係好乖

開平好似年年都縮班, 遲D唔知會唔會被殺校.

每年keep住4班.但算吾錯.

Hi,
我剛剛入會, 所以遲覆你, 聖紀文是好過旅港,  聖紀文在深水埗區是數一數二的, 現在有英華小學才給人遺忘.

係呀! 聖紀文都可以算以區內的名校呀!
個個選英華是因為貪佢有直屬中學, 校舍又新.
如果論成績和各方面, 聖紀文一定好過開平.
而且我知開平收了好多新移民, 我估質素都好參差.

今年剛剛畢業的只有3班.
Kittymummy 寫道:
每年keep住4班.但算吾錯.

深水埗好似禮賢、德雅、聖方濟愛德、聖方濟各一向在成績和名氣都好過聖紀文,怎會是數一數二呢?
旅港應與聖紀文差不多,況且有中學聯繫,派位後敲門也易些,聖紀文在其網頁只列出派位學校名稱,並沒有列出實際人數,以我所知派得較好的數目不多,反觀一些派位好的學校如油天、聖方濟各、宣道都會如實一一列出來。
至於多新移民問題,除非小學是私校是自行收生,否則所有政府學校都會有新移民派入去,間間機僧均等。
winwintse 寫道:
Hi,
我剛剛入會, 所以遲覆你, 聖紀文是好過旅港,  聖紀文在深水埗區是數一數二的, 現在有英華小學才給人遺忘.

KITTY.WONG 寫道:
深水埗好似禮賢、德雅、聖方濟愛德、聖方濟各一向在成績和名氣都好過聖紀文,怎會是數一數二呢?
旅港應與聖紀文差不多,況且有中學聯繫,派位後敲門也易些,聖紀文在其網頁只列出派位學校名稱,並沒有列出實際人數,以我所知派得較好的數目不多,反觀一些派位好的學校如油天、聖方濟各、宣道都會如實一一列出來。
至於多新移民問題,除非小學是私校是自行收生,否則所有政府學校都會有新移民派入去,間間機僧均等。[quote]
winwintse 寫道:
Hi,
[/quote]

照理新移民派入去學校的機會當然均等,但是如果一間學校收滿學生,政府又點可以派學生入去(我指插班生),但開平近幾年收生不足(可參考每年小一自行揀選學校後,開平仍出現大量學校的情況),所以唯有靠收多d新移民插班生才可開足班.望望小學概覽由縮班至19班,突然加番到23班就可知佢收左幾多新移民才開足班...至於數一數二,我覺得聖紀文就算未至於數一數二,現在不論校風及學生成績等亦未致於會同開平差唔多罷!

佢果4班好似係因為個附翼大樓起好之後才可以收多的學生, 但果啲學生是否等同新移民就唔知,  Anyway, 旅港中學就非常之勁, 如果可以聯繫此中學, 都可以考慮, 而且話唔定佢會同中學辦一條龍

我諗開平的優點是有聯繫中學,5洗煩。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

校長話 其實開平小學 和 開平中學 的關係 唔係咁聯系,我都有d 抓頭~ 校長話唔屬同區學校,未必會結龍~

往年開平中學 會以 自行收生額中 取錄 開平小學成績好的學生,去年有14人自行報名,而開平中學收晒這14人~
校長話原因有部份好成績學生會選更好的中學,反而唔報開平中學~

係呀! 開平小學同開平中學不是一條龍,
唔同區唔可以一條龍呀!
其實開平一直都是收生不足, 只是教統局一直加學生入去,
才可以開到四班一年級.
如果你有留意, 上學年剛開學時, 開平的班數沒有咁多,
後來不停的加學生.
即是今日加三個, 明天又加六個, 下星期又有七個咁.
所以學期中就開多一班一年級和三年級呀!

LeeLucy,

請問教統局為何一直加學生入去,是認同開平有存在價值嗎?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

我有朋友以前在開平教的,
不過早幾年因為縮班的問題,
所以被迫縮走了.

misslee,

你朋友曾响開平教,應該好熟哩間學校,有冇多D意見同我地分亨下呀?  我個仔今年响開平讀小一~

‹ 上一主題|下一主題