用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 逾半初中生 不懂煮食洗熨
go

逾半初中生 不懂煮食洗熨 [複製鏈接]

逾半初中生 不懂煮食洗熨

(星島日報報道)現今家長對子女較為溺愛,日常家務一般落在父母或傭人的身上,部分兒童可能過

Re: 逾半初中生 不懂煮食洗熨

我覺得做女仔係唔可以唔識煮飯架, 唔識多都要識整番兩三樣野, 宜家阿女都可以自己整到cookie同蛋糕出來, 來跟會教佢煎雞蛋之類既簡單野, 唔係第日整少少野都要出街食.

我覺得唔係做女仔, 係做人都要識整少少
rclamlam 寫道:
我覺得做女仔係唔可以唔識煮飯架, 唔識多都要識整番兩三樣野, 宜家阿女都可以自己整到cookie同蛋糕出來, 來跟會教佢煎雞蛋之類既簡單野, 唔係第日整少少野都要出街食.

你ng好話初中生, 我識好多2x歲ge女仔都ng six cook na     

babi 係大仔9歲時就要佢自己煮早餐, steps by steps 咁教佢 (當然著重安全及危機training) 而家大仔12歲, d cooking 好掂      基本用 煮食炒餸都掂, 係未學煲飯jel      另外吸塵掃地就easy 執!

so 俾d 時間同耐性俾小朋友 ~ 佢地實掂   

所以我舉腳贊成中學生一定要上家政堂。

你地無睇個個星期晚既美女kitchen 咩, 的美女真係搞笑到呀........
布甸仔媽媽 寫道:
你ng好話初中生, 我識好多2x歲ge女仔都ng six cook na     

babi 係大仔9歲時就要佢自己煮早餐, steps by steps 咁教佢 (當然著重安全及危機training) 而家大仔12歲, d cooking 好掂      基本用 煮食炒餸都掂, 係未學煲飯jel      另外吸塵掃地就easy 執!

so 俾d 時間同耐性俾小朋友 ~ 佢地實掂   
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

其實教仔女煮食、洗熨都係家庭教育一部份。
小朋友階段,先教
蚊蚊媽

我懂洗熨, 但唔識煮食........

我仲慘,熨衫都雞手鴨腳,煮飯都係生左阿女後開始客串煮,煮來煮去都係幾味         

小彬彬 寫道:

好野﹗我懂煮食﹐但不懂洗熨

其實家裡的工作﹐都不一定要全部都懂的﹐分工合作囉﹗哈哈﹗

我都是跟你一樣 --
懂洗熨, 但唔識煮食
細個有媽咪和幾個 sisters 做.
不用我學, 現在才後悔唔懂煮食,
下下都要老婆出手. Assist 下,
佢都Kick我出廚房, 不要攪攪貢.

小彬彬 寫道:

醒目開學勳章

[quote]
manmum 寫道:
其實教仔女煮食、洗熨都係家庭教育一部份。
小朋友階段,先教

我亞仔升小三了,我由四歲多已訓練佢做家務........接衣服、開洗衣機、哂衣服(屋內)、吸塵、抺地、洗米、洗菜、切菜.........等.....近來還會炒菜了.......只有洗碗他還沒有做過,因我怕他打破.........

每次他做新的工作時,他都會興高彩烈地做,但久而久之他便會發覺是不容易做的..........我記得小時候有一次他接衣服時.....氣來氣喘地跟我說:[媽媽,乜平時見你地做時好像很容易似的,但原來做起來蠻辛苦呢!]

現在只要他在家中一有空,他便會一起做家務,我跟他說:[這是我們共同建設這個家必須要做的。]這樣他才有少許體諒到父母的辛勞,不只是光用口說..............

小孩子的天空 寫道:
我亞仔升小三了,我由四歲多已訓練佢做家務........接衣服、開洗衣機、哂衣服(屋內)、吸塵、抺地、洗米、洗菜、切菜.........等.....近來還會炒菜了.......只有洗碗他還沒有做過,因我怕他打破.........

每次他做新的工作時,他都會興高彩烈地做,但久而久之他便會發覺是不容易做的..........我記得小時候有一次他接衣服時.....氣來氣喘地跟我說:[媽媽,乜平時見你地做時好像很容易似的,但原來做起來蠻辛苦呢!]

現在只要他在家中一有空,他便會一起做家務,我跟他說:[這是我們共同建設這個家必須要做的。]這樣他才有少許體諒到父母的辛勞,不只是光用口說..............
蚊蚊媽

我仔仔女女鐘意同我一齊洗碗,有時客串下煎蛋、zhu公仔麵;衫鈕甩了,可以自已縫, Others 就唔肯了, 要工人搞dim, 他地話, 如果唔係, 請工人lai做麼?

做了家務(無論多或少),就獎勵玩game一次, 唔扣平時的game時數, 都OK.

我大女都識洗燙,佢由p.4 開始已經識做,可能係童軍要求佢地要識做,因為出外冇人幫,全部都要自己一手一腳做.
依家細女升p.4 ,但之前都要佢做番自己嘅野,但慢慢開始要佢洗碗或其他野,有時家姐會教佢煮麵,(我會係度睇實),出奇地佢又掂喎.
其實小朋友平時多D比佢做,熟能生巧,點會唔識做,只不過有D媽咪以為唔駛佢D仔女做就叫做錫佢,只係觀點錯咗.

‹ 上一主題|下一主題