用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 挪威國際學校 NIS (kinder)
go

挪威國際學校 NIS (kinder) [複製鏈接]

請問有無nis kinder 既用家可分享呢家學校既評價!
因為網上既資料好少同舊,佢地網頁又冇講升小升中去向⋯

1)請問呢間學校係咪唔guarantee 上year 1?
2) 如果上到nis primary, 升中又會去咩野IS 多?
3)學校聽聞老師都好有heart, 想知德育方向又好嗎?

有無人已經報左,或已有offer. 可以一齊討論下嗎?

先謝謝 :)
   1    0    0    0

- 唔係一定, 不過大部份都上.
2) 如果上到nis primary, 升中又會去咩野IS 多?
唔太清楚, 可以問吓學校. 聽聞不差
3)學校聽聞老師都好有heart, 想知德育方向又好嗎?
我覺得教得小朋友幾好. 小朋友鐘意返學.
德育方面屋企的責任大於學校.

回覆 charlieau 的帖子

Last year NIS primary graduates are promoted to
ICHK
Island School
Shatin College
Lutheran Academy
Malvern
Stamford
YMCA Tung Chung
school in home country

Majority to ICHK

culver 發表於 18-10-2 22:19
回覆 charlieau 的帖子

Last year NIS primary graduates are promoted to

Thanks. This is our main concern.
Is this difficult to get in k1?

charlieau 發表於 18-10-2 14:14
- 唔係一定, 不過大部份都上.
2) 如果上到nis primary, 升中 ...

多謝解答
我都認同德育係家教重要d

請問你小朋友係咪讀緊?

Is this difficult to get in k1?
- 答唔到.... 難唔難好主觀....我覺得如果小朋友聽得明基本英文應該冇問題.
幼稚園會多啲活動要家長幫手, 始終係細學校. 但家長幫忙的過程你會enjoy .

自己第二個小朋友講緊

回覆樓主

我in 過K1,基本上有眼耳口鼻,識聽英文都ok!

Hongchu 發表於 18-10-3 13:53
我in 過K1,基本上有眼耳口鼻,識聽英文都ok!

Thanks
因為我女怕生,平日就算老師問佢野,佢識都唔答
又唔肯同人打招呼
又唔太肯講英文
我都頭痛

Fre12 發表於 18-10-3 14:17
Thanks
因為我女怕生,平日就算老師問佢野,佢識都唔答
又唔肯同人打招呼

我記憶中我個囡當日都無講野,淨係去玩玩具就收咗!

Hongchu 發表於 18-10-3 18:08
我記憶中我個囡當日都無講野,淨係去玩玩具就收咗!

多謝你解答呀!呢間學校少人講(emoji)(emoji)網上好難搵到人分享
希望呀女都可以入到啦

Fre12 發表於 18-10-3 19:05
多謝你解答呀!呢間學校少人講(emoji)(emoji)網上好難搵到人分享
希望呀女都可以入到啦
...

好開心見到你個post呀,因為我都正正想了解多啲呢間國際學校,希望多啲家長可以俾多啲意見丫...

charlieau 發表於 18-10-3 09:57
- 答唔到.... 難唔難好主觀....我覺得如果小朋友聽得明基本英文應該冇問 ...

想請問nis kinder 學中文係用繁體定簡體?
知道去到primary 又用咩學中文?

Fre12 發表於 18-10-11 17:22
想請問nis kinder 學中文係用繁體定簡體?
知道去到primary 又用咩學中文?
小學應該係用普通話教, 好似係用繁體字

cassy_w 發表於 18-10-12 12:14
小學應該係用普通話教, 好似係用繁體字

Thanks cassy.
因為我見網上冇提過話佢係繁體,
但如果中學去ichk (用繁體字),幼稚園/小學用簡體字就跟唔上

Fre12 發表於 18-10-12 13:37
Thanks cassy.
因為我見網上冇提過話佢係繁體,
但如果中學去ichk (用繁體字),幼稚園/小學用簡體字就跟 ...

NIS primary 用繁體字

之後上中學,如繁轉簡,小朋友只需很短時間便可適應

但注意,國際學校的中文都是當 second language 教,英文才是學生之間的主要語言。

去親身看看吧

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主

請問nis(kindergarten)通常咩月份開始面試架?

littlebb2015 發表於 18-10-22 11:35
請問nis(kindergarten)通常咩月份開始面試架?

Oct or nov

littlebb2015 發表於 18-10-22 11:35

今年k1 11月頭 in 第一輪
因為佢全年申請 之後幾時in 就唔太清楚
‹ 上一主題|下一主題