用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Spss 中六生 仍要默書,改正是抄課文10次 ...
go

Spss 中六生 仍要默書,改正是抄課文10次 [複製鏈接]

想問大家有沒此情況,中六生仍要默書,改正是抄課文10次,我囡花了2小時,非常浪費時間,十分無奈
   10    0    1    1

回覆樓主:

自己之前做過底紙 ,抄一次變十次

brother4 發表於 17-9-13 14:26
自己之前做過底紙 ,抄一次變十次
冇可能咁做,留堂再加寫多封悔過書仲麻鬼煩,班女而家根本就放棄個老師,初中調上來的,根本唔係路,個個都無奈地應付完就算

回覆樓主:

冇可能中六還要留堂,是否補課?

現在應該趕快教晒DSE課程、做past paper和温書,12月或1月學校應該考mock exam,之後練習中、英oral,聯校mock exam 同埋 oral exam。

DHmon 發表於 17-9-13 16:22
現在應該趕快教晒DSE課程、做past paper和温書,12月或1月學校應該考mock exam,之後練習中、英oral,聯校m ...

對,你講得啱呀,但學校比好多"補充練習"的功課,自己又再要另外做past paper, 溫書,亦因為校方小同她們分析 dse 試題,老牌學校好堅持舊有嗰套,她們覺得只要識晒課文,點考都會識,所以唔須要補習,但學校又唔知個老師是否教啱方向,有否簡單復習化, 令學生更難明呢?  有家長比較過其他學校(補習社好多其他學校的學生可問的),spss真係好落後,唉。
班學生9成9人已全部無奈地去補習,自己幫自己,所以根本唔夠時間用,單應付學校做完堆功課都已唔夠時間溫書,我都擔心緊個囡有沒有時間做晒past paper,做完仲要將唔識的理解,唉,我有叫她放棄學校嗰套,但她話老師唔會放手的,一定追到交為止,又要寫悔過書,得不償失

brother4 發表於 17-9-13 16:06
冇可能中六還要留堂,是否補課?
唔交咪要你留底做囉
補課都有,但冇人願留校補,因為教的內容好癈

lam0789 發表於 17-9-13 17:46
對,你講得啱呀,但學校比好多"補充練習"的功課,自己又再要另外做past paper, 溫書,亦因為校方小同她們 ...
如果咁,為免麻煩,又不想浪費時間,可否搵人代抄?
中六仲罰抄書真係十分冇建設性,有時間都要黎溫習或者休息,抄書真係浪費時間。

mother904 發表於 17-9-13 18:06
如果咁,為免麻煩,又不想浪費時間,可否搵人代抄?
中六仲罰抄書真係十分冇建設性,有時間都要黎溫習或者 ...

E, 呢個提議好喎,但筆跡睇得出呀
你講得啱呀,改正抄書對中六真係好冇建設性的,仲細咩,驚死她們唔溫書咁要抄書,唉,唔係教開高中的調上來,真係差幾皮

實話,學校的學生品行一流,老師好緊張班學生,我囡由小學讀上來,12年了,我能感覺到的,但可惜太守舊了,部份科目的功課,仍然是用以前aleavel的題目及答法,如果大把時間的話,那當然深入了解是最好,但問題是要在有限的時間內在dse取分,呢個方法行不通,拔萃/德望/st.Joe 等等........他們的卷真係非常精確,唔會兜大彎,簡單清楚易明,唉,學校又換了男校長,都唔知班師妹點算

lam0789 發表於 17-9-13 17:46
對,你講得啱呀,但學校比好多"補充練習"的功課,自己又再要另外做past paper, 溫書,亦因為校方小同她們 ...
學校DSE成績好唔好啊? 好既話,冇需要擔心太多,如果話9成9同學都補習, 咁其實只要在乎成績既香港中五、六學生,冇咩邊個唔補習。

lam0789 發表於 17-9-13 18:34
實話,學校的學生品行一流,老師好緊張班學生,我囡由小學讀上來,12年了,我能感覺到的,但可惜太守舊了, ...
有d老師係好堅持教好書,佢地認為學生應該識既野都會教,而不會為“考好試”而妥協,我女當年有老師都係咁。

無錯,如果學校往績好,家表不用太担心,又"補充練習" 如果用DSE模式出的範題,夾雜了以往CE或DSE題目,做得多就發覺有些少熟口熟面,學生已經操練緊了,當然參照DSE marking scheme 對答案效果更佳;至於默書,是中文範文嗎?不過改正10次就用上太多時間呢!真無奈。

回覆樓主

DHmon 發表於 17-9-13 16:22
現在應該趕快教晒DSE課程、做past paper和温書,12月或1月學校應該考mock exam,之後練習中、英oral,聯校m ...

同意,流程已經好緊密,尤其mock 開始之後,罰抄非常浪費時間,有時間都加緊温習,或者出去補下習

要默書係中文科? 其實係咪嗰12篇範文呀

mielmiel 發表於 17-9-14 12:00
要默書係中文科? 其實係咪嗰12篇範文呀

只是一般中文科課文

October. 發表於 17-9-13 20:08
學校DSE成績好唔好啊? 好既話,冇需要擔心太多,如果話9成9同學都補習, 咁其實只要在乎成績既香港中五、六 ...
學校完全不公開成績,完全是"求學不是求分數"的態度,學生只能私下問,只知平均成績唔錯,好多師姐在中大,不知準確情況。

October. 發表於 17-9-13 20:13
有d老師係好堅持教好書,佢地認為學生應該識既野都會教,而不會為“考好試”而妥協,我女當年有老師都係咁 ...
對呀,完全係咁,老師是非常落力的,可惜用錯方法,聽聞有家長投訴過話所教的野跟dse的答題方法 好大出入,建議校方去了解,但校方好似只是叫學生不要去補習,不要學補習班的題目,跟返學校所教,睇情況是沒有跟進原因,只是放鬆了交功課的時間

DHmon 發表於 17-9-13 21:15
無錯,如果學校往績好,家表不用太担心,又"補充練習" 如果用DSE模式出的範題,夾雜了以往CE或DSE題目,做 ...
唉,重點係校方並不是完全針對dse的答題模式/取分方法,偏向"求學不是求分數",只要熟讀課文,點都會識做,我們得幾把聲音,唔可能改變到校方長久以來的做法,再加上大部份學生都已長期習慣左"乖巧",大多唔會反抗,默默承受,最多只會另找補習幫助
‹ 上一主題|下一主題