用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有2017入讀李陞小學小一嗎? (揮手區) ...
go

請問有2017入讀李陞小學小一嗎? (揮手區) [複製鏈接]

如題, 我唔見中西區小學一覧, 有李陞小學個間學校?
   0    0    0    0

隱世神校,學生人數少,自然少人討論。

amazon2002 發表於 17-8-8 07:06

隱世神校

何出此言?

係囉,點解咁講?其實好唔好呢?我想知道多啲資料。

唔好意思,我想問,你所說「隱世神校」是讚or彈?因為我真係好想知多啲資料。但真係好少人討厭。我見除咗四寶,跟住就呢間?話晒都係官小,真係無咩人選擇?

happmrswong 發表於 17-8-4 10:55
如題, 我唔見中西區小學一覧, 有李陞小學個間學校?
其實你係已抽入/叩入, 定係為來年打算呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我係另外d教育網真係用(隱世神校)去形容11網李陞

我個小朋友係派入咗

vinvin901    發表於 17-8-17 12:18

happmrswong 發表於 17-8-17 12:08
我個小朋友係派入咗
希望您以後多點係度分享下呢間學校.....
11網李陛雖然吳係熱門小學, 校舍又比較細......
但如果我囝下年可以入到, 我都心滿意足了...........

vinvin901 發表於 17-8-17 09:40
我係另外d教育網真係用(隱世神校)去形容11網李陞
邊個網用"隱世神校"去形容呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

懶得打重覆既嘢, 有興趣就去呢個舊帖睇吓我以前既意見:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3290298

hkpapa852 發表於 17-8-17 12:46
邊個網用"隱世神校"去形容呢?
我已忘記了excatly邊個網....大概記得係有位趙x德討論隱世神校呢個topic.......
當時有講埋幼稚園的.........有錯請指教

vinvin901 發表於 17-8-17 13:07
我已忘記了excatly邊個網....大概記得係有位趙x德討論隱世神校呢個topic.......
當時有講埋幼稚園的....... ...
吓, 又係教育界黃興桂........ 坦白講, 佢真係段氏宗師, 段估無辛苦個隻.......

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852 發表於 17-8-17 13:09
吓, 又係教育界黃興桂........ 坦白講, 佢真係段氏宗師, 段估無辛苦個隻.......  ...
原來佢有個咁既"朵", 真係吳講吳知

vinvin901 發表於 17-8-17 13:10
原來佢有個咁既"朵", 真係吳講吳知

佢真係亂up 24,當年大仔k2時,我開始參觀區內小學&觀課,由B1校睇到寶校(不太受歡迎學校),睇左12間左右,各有各特色,而其中有d寶校好適合我大仔,我咩資料都睇,包括呢個「亂up24」專家。當時睇佢對區內學校評語,佢好似作文咁,亂堆砌文字一樣。

好喇,我決定搬回老家,又四圍參觀&詳細睇區內不同學校既功課量,支援&關愛等等,希望搵到間適合自己小朋友既學校,又剛好睇到呢位專家對我老家學校評語,結果:老吹!

忍咩世呀,唔識間學校,咪亂吹一個形容詞出黎囉。11區李陞以往幾年自行階段都收唔爆,因為佢校舍細,無校車,升中唔算好靚(比較同區其他小學),但佢有聯繫官中(好過無),又小班,識人係用家讚老師有愛心。舊年轉左校長,功課量大增。呢間係咪好學校,睇你要咩!

李陞沒有校車??
由於我仔只有15分, 一線學校靠運氣, 諗住擺李陸2-3位, 又可以嗎?

methy 發表於 17-8-23 08:37
佢真係亂up 24,當年大仔k2時,我開始參觀區內小學&觀課,由B1校睇到寶校(不太受歡迎學校),睇左12間左右 ...
謝謝您的分析及資訊,

原來李陞無校車.........
校舍細同舊我都知, 不過我真係覺得小班係
幾吸引.....

audrey.lai 發表於 17-8-23 23:45
李陞沒有校車??
由於我仔只有15分, 一線學校靠運氣, 諗住擺李陸2-3位, 又可以嗎? ...

你睇2017大抽獎既位,李陞校舍細&小班教學,好少位,印象好似有人話乙一都抽唔哂,放乙二仲有機會?你睇個表,聖心70個抽獎位,仲有只係女仔先抽得,李陞得23個,男女都抽得,龍年出生率更高,間間都爆既情況下,你覺得放李陞乙二會入到嗎?

methy 發表於 17-8-24 10:37
你睇2017大抽獎既位,李陞校舍細&小班教學,好少位,印象好似有人話乙一都抽唔哂,放乙二仲有機會?你睇個 ...

乙一收吾哂又估吾倒
‹ 上一主題|下一主題