用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咁快又一年, 62網家長加油
go

咁快又一年, 62網家長加油 [複製鏈接]

不知不覺又到填表時間。 回想舊年填表時, 我尼d平民家長只考慮近屋企,又唔太差就ok,  結果就冇深入研究同分析, 靠嘅仲係我細過對荃灣區小學嘅感覺去填。 結果就出事。 6月6日放抽獎結果, 係石鐘山小學排隊, 眼見有人振臂高呼 Yeah!  亦有大肚媽咪兩眼通紅哭泣.........而我地阿仔就派到外區某間會收跨境學童嘅小學.......既遠又陌生又收跨境, 完全係諗都冇諗過嘅結果.....然後一家3口過住日日面試,等電話嘅黑暗6月... 諗起背脊有陣陣寒氣.

2    0    0    0

回覆:ken244644 的帖子

雨過天晴 now?

引用:雨過天晴+now? +

原帖由 troublegod 於 16-01-28 發表
雨過天晴 now?
是的。 完全想不到有人會賞識極內向的小兒。小兒也因此信心大增,他覺得是自己努力爭取回來的東西。

引用:Quote:原帖由+troublegod+於+16-01-28+發表

原帖由 ken244644 於 16-01-28 發表
是的。 完全想不到有人會賞識極內向的小兒。小兒也因此信心大增,他覺得是自己努力爭取回來的東西。

...
👍🏻👍🏻叻仔

引用:Quote:原帖由+troublegod+於+16-01-28+發表

...
嘩,學校真係好好又有眼光!👍🏼👍🏼👍🏼

回覆:ken244644 的帖子

呢個年代的爸媽真係幾難做,要準備充足心血不小,準備完仲要子女去面對。悲

回覆 ken244644 的帖子

最後讀那間呢?  

引用:回覆+ken244644+的帖子 最後讀那間呢?++

原帖由 Ajojo 於 16-01-28 發表

最後讀那間呢?
青衣某普通津校

唔介意問一句, 係咪因為填得太多好學校在頭幾志願呢?

引用:回覆+ken244644+的帖子 唔介意問一句,+係

原帖由 yip144 於 16-01-28 發表

可以咁講

引用:回覆+ken244644+的帖子 唔介意問一句,+係

原帖由 yip144 於 16-01-28 發表

1. 官小, 2. 荃基, 3. 柴天

唉......樓主你的感受我一樣深深體會到,幾經辛苦,害羞的女兒被區外一間小學成功叩門收咗,慶幸佢入咗一間合適的學校,把她的能力發輝,而且提升佢的學習興趣,叩門的經歷令小朋友更珍惜及努力,祝今年各家長好運

引用:回覆+ken244644+的帖子 唉......樓主你的

原帖由 YY2015 於 16-01-28 發表

唉......樓主你的感受我一樣深深體會到,幾經辛苦,害羞的女兒被區外一間小學成功叩 ...
是呀, 上天令叩門成功的小朋友一個月內長大了。 我小兒剛剛上學期考得很好, 又剛做班長, 每天上學都會主動向校長say good morning,  絕對是因為珍惜學校給他的機會。

引用:Quote:原帖由+YY2015+於+16-01-28+發表回覆

原帖由 ken244644 於 16-01-29 發表
是呀, 上天令叩門成功的小朋友一個月內長大了。 我小兒剛剛上學期考得很好, 又剛做班長, 每天上學都會主 ...
完全明白你感受,當知道派咗第十三志願,果刻心都酸埋!短短1個多月小朋友四出叩門,家長同小朋友都承受極大壓力!感恩憑小朋友努力終於有成果。

引用:Quote:原帖由+yip144+於+16-01-28+發表回覆

1. 官小, 2. 荃基, 3. 柴天
都幾保守架啦
派位不理想係運氣唔好,而家小朋友能夠成長係自身同家長的努力。好高興聽到你的故事。

多謝你的分享

荃基放第2已經唔保守啦 !
荃基要放1架, 如果保守 2要放柴天
‹ 上一主題|下一主題