用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 要或有出外補習嗎?
go

要或有出外補習嗎? [複製鏈接]

下学期插小二,我明白要做top果班,補習可能無可避免,如果只想求升班,求合格,是否不補習也生存到?因有時跟前校的東西,功課也帶點吃力,現讀家長可否指㸃?
   0    0    0    0

回覆:要或有出外補習嗎?

我女讀小一, 我覺得培僑學生唔需要補習喎,你可以報興趣班,如普通話,數學,英文文法,但唔需要日日補囉!

你小朋友以前的小學是谷的學校?讀了培僑小朋友很開心,開心學習

是的,以前的学校很谷, 起碼我覺得谷, 一星期一定有中和英默, 考測之前又有小測, 小測期間的功課和默書依舊, 學校本身唔係愉快學習型,成日都係坐定定聽書,上親PE如遇下雨再繼續上堂,所以決心插培僑

回覆:karaqueenie 的帖子

所以當初選校傳统教學非我首選,小朋友年纪小,應該全方位發展,側重單一方面我總覺得缺少了些什麼, 如果小朋連享受學習都没有機會, 是很可悲。

回覆:要或有出外補習嗎?

同意☝☝所以我一心已無考慮傳統小學,讀了半學期,我覺得自己沒有選擇錯誤,小女讀很開心,英文文法及普通話進步不少, 我愈來愈鍾意培僑,因學校活動教學,例如英文今次題目是動物,學校會安排outing, 家長不用付錢,有旅遊巴接送小朋友,讓他們接觸

想問下現讀家長, 除學費外多唔多其他雜費?

引用:想問下現讀家長,+除學費外多唔多其他雜費?

原帖由 FVY1005 於 16-04-19 發表
想問下現讀家長, 除學費外多唔多其他雜費?
雜費唔多,我覺得校車費最貴囉!

書薄費一年都係$600幾,每月飯錢約$350-450,睇下日數!無其他雜費!而我最鍾意係outing不用任何費用

Thanks for your all information!
‹ 上一主題|下一主題