用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LS/MCS 是否不接受knock門
go

LS/MCS 是否不接受knock門 [複製鏈接]

查看她們的網站 .看不到有敲門資料.請問這學校不接受嗎? 先謝謝您們

1    0    0    0

回覆:maryknoll 是否不接受knock門

有人話佢地不接受

引用:查看她們的網站+.看不到有敲門資料.請問這

原帖由 mamaokasan 於 15-06-04 發表
查看她們的網站 .看不到有敲門資料.請問這學校不接受嗎? 先謝謝您們
😁識人扣入,實至名歸

引用:有人話佢地不接受 +

原帖由 charchar2001 於 15-06-04 發表
有人話佢地不接受
Officially yes

引用:Quote:原帖由+mamaokasan+於+15-06-04+發表

原帖由 samchan2179 於 15-06-04 發表
😁識人扣入,實至名歸

6/6佢門口會掛牌不設叩門,信不信由你

係會放個牌係門口,有年有Ek家長post過,係吾接受閒雜人等叩門。

2年前,知道有家長有教會信去叩,佢女都幾叻,有幾間一線直私offers,但佢好神秘咁,我地吾熟,吾知佢最終成吾成功。

有人成功叩入,本身系超班馬,當然亦非閒雜人等才有如此表現機會

要有人refer先有機會叩,refer者亦不可以係等閒之輩。能成功叩入,小朋友要超班加識人。

41 網 maryknoll and lasalle 有錢都無用, 除非係有權有勢

好鍾意Maryknoll,女夠叻,小二考插班啦。識人普通家庭,虎媽叻女成功插班。

palmchristy  虎媽  發表於 15-6-5 10:20

bbqyou 發表於 15-6-5 08:48
41 網 maryknoll and lasalle 有錢都無用, 除非係有權有勢
想入LS, 可以學吓佢咁:
https://hk.news.yahoo.com/3%E9%9A%BB%E5%8B%9E%E5%8A%9B%E5%A3%AB%E6%8F%9B%E6%96%B0%E5%B0%8F%E6%8B%94-%E6%8E%A8%E8%96%A6%E4%BF%A1-224600319.html

唔好笑, 佢個仔最後真係"叩"入咗LS喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbqyou 發表於 15-6-5 08:48
點解你要不停講呢d說話?
MCS 的確係神祕d,但LS一定唔係你所講嘅!
恐龍家

引用:Quote:bbqyou+發表於+15-6-5+08:48+41+網+m

原帖由 小曳人 於 15-06-05 發表
點解你要不停講呢d說話?
MCS 的確係神祕d,但LS一定唔係你所講嘅!
唔好意思,新手請教。LS 係咪冇小一叩門位?

引用:Quote:bbqyou+發表於+15-6-5+08:48+41+網+m

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表
想入LS, 可以學吓佢咁:
https://hk.news.yahoo.com/3%E9%9A%BB%E5%8B%9E%E5%8A%9B%E5%A3%AB%E6%8F%9B%E6%96 ...
那單官司被告要不要 坐牢?
那律師的兒子唔通抽入去?

但是若8月入.難道是knock門?

mamaokasan 發表於 15-6-5 11:22
那單官司被告要不要 坐牢?
那律師的兒子唔通抽入去?
他在庭上不諱言,多年來一直期望兒子入讀喇沙小學,故一直為兒子鋪路,更曾偕兒子每天到喇沙門外求見校長,持續達三星期

再睇埋呢篇:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131213/18549203

女事主林敏(譯音)供稱,幼子在2011年6月派位放榜結果不理想,未獲派心儀的喇沙小學,令她感抑鬱和心亂,不斷致電朋友求教叩門良策,望有人幫忙將兒子履歷交到校長之手,後來想到女鄰居的男伴即被告,其子亦是喇沙的學生,遂求教於他。
......
林說,兩人的兒子在8月初成功獲喇沙取錄,被告後來卻仍稱正跟進喇沙和拔萃之申請,故她心裏暗自肯定被告幫不上忙,但同意9月可繼續舉行拍賣。

原來拖住個仔日日係學校門口等校長係.........

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

keep-calm 發表於 15-6-5 10:59
唔好意思,新手請教。LS 係咪冇小一叩門位?
LS係無公開接受小一叩門但年年都有人入到,無關係人士,單純係小朋友叻叻,或者家長誠意+小朋友本身

我只能夠講:叩入嘅好可能唔係抽獎後放大紙箱嘅人

恐龍家

回覆 mamaokasan 的帖子

八月入, 梗係knock門啦.
佢不接受公開knock門啫.  

應否改題LS叩門,方法現太多人用,朋友一様日日門口等,帶孩子攔校長私家車,校長估怕煩悶,只收信,結果冇消息

‹ 上一主題|下一主題