用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC vs KTS
go

LMC vs KTS [複製鏈接]

KTS 有offer, 已經報了LMC 2nd phase interview, 考慮緊去唔去.
兩間學校大家點睇. thanks.
   1    0    0    0

bopui0607 發表於 15-5-4 17:13
KTS 有offer, 已經報了LMC 2nd phase interview, 考慮緊去唔去.
兩間學校大家點睇. thanks.
...
真係要問? 又係LS vs CSK..... 有咩考慮因素?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-4 17:19
真係要問? 又係LS vs CSK..... 有咩考慮因素?
唔好意思, LS & CSK 即係咩 ?

bopui0607 發表於 15-5-4 17:21
唔好意思, LS & CSK 即係咩 ?

喇沙 v 陳瑞祺(喇沙).
你鈡意KTS乜野?

回覆:LMC vs KTS

講你嘅睇法,大家先幫到你

Yanamami 發表於 15-5-4 17:40
喇沙 v 陳瑞祺(喇沙).
你鈡意KTS乜野?
學術水平好, 升中成績表理想, 課外活動又多選擇.
LMC 唔太了解, 只知佢有好多南亞裔學生, 英文學習環境好.

Yanamami  禁都揀唔到?  發表於 15-5-4 18:33

回覆:bopui0607 的帖子

今早見LMC第二輪面試名單都差不多有500人,而我相信第二輪餘下的名額亦不會太多,何必自尋煩惱呢!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-4+17:41+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-04 發表
今年KTS搞咩,咁多騎呢對決。問題係點解新生家長們咁無信心? (p.s. 無針對樓主的意思)

Yanamami  無奈~  發表於 15-5-4 19:00

回覆 evacalbee 的帖子

有同感,估係因為家長怕打升中戰。
其實有龍都要睇什麼龍的。

回覆:LMC vs KTS

除了學費之外,我想不到其他原因

引用:回覆+evacalbee+的帖子 有同感,估係因為

原帖由 Jane1983 於 15-05-04 發表
回覆 evacalbee 的帖子

有同感,估係因為家長怕打升中戰。
但我以為一般經過KTS 2nd in,父母都會對KTS了解多點,hmm… 人各有志,各有所好吧。

Jane1983    發表於 15-5-4 21:08

回覆:bopui0607 的帖子

公平點,其實LMC有佢的優點,可以讓孩子接觸多民族,而唔同民族都可以和平共處。想了解學校多些可以去小學一覧扒下文。祝早日有決定。

evacalbee 發表於 15-5-4 21:58

公平點,其實LMC有佢的優點,可以讓孩子接觸多民族,而唔同民族都可以和平共處。想了解學校多些可以去小學 ...

接觸多民族。。。好多官校資助小學都做到呢個功能,而且全港十八區邊區
都任你跨,填甲一就得,其他三十二個格仔留空都得,省卻填表煩惱!

hkpapa852  唔駛到甲一, 自行應該已攪掂了!   發表於 15-5-5 08:49
evacalbee    發表於 15-5-5 01:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

evacalbee 發表於 15-5-4 20:54
但我以為一般經過KTS 2nd in,父母都會對KTS了解多點,hmm… 人各有志,各有所好吧。

...
我諗今年KTS應該要諗下改改2nd In時同家長會談既形式或者內容了.

我開始體諒點解優才要D家長上完堂先俾offer, 起碼EK會少咗D vs 帖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-5 09:05
我諗今年KTS應該要諗下改改2nd In時同家長會談既形式或者內容了.

我開始體諒點解優才要D家長上完堂先俾off ...
你以為啦~隔離帖先仲有人掙扎紧优才定TSL.

MrBeast  咪係  發表於 15-5-5 09:48
hkpapa852  優才上完堂嗱?  發表於 15-5-5 09:34

ritapoking 發表於 15-5-4 18:29
今早見LMC第二輪面試名單都差不多有500人,而我相信第二輪餘下的名額亦不會太多,何必自尋煩惱呢!

...
咁LMC都唔少人報, 佢有咩優點呢令到唔少家長報名呢 ? 感覺佢係似陳守仁既style.
我真係了解唔多, LMC真係人報我報既心態. 多多指教.

hkpapa852  "貪" dot com  發表於 15-5-5 10:00
MrBeast  科網股當年都好多人買  發表於 15-5-5 09:47

而家间间都幾千人報,報名人数多少並不能完全反影学校質素或適合你子女的指数,是嗎?

引用:Quote:ritapoking+發表於+15-5-4+18:29+今

原帖由 bopui0607 於 15-05-05 發表
咁LMC都唔少人報, 佢有咩優點呢令到唔少家長報名呢 ? 感覺佢係似陳守仁既style.
我真係了解唔多, LMC真係人 ...
宜家好多家長投考小一嘅心態都係考咗同收咗先至算,如果有幾間學校取錄先至再自己篩選,或上EK"vs"一番再算,唔啱再放返出嚟。如果全港規定直資只可以揀一或兩間嚟考,好多直資學校未必會有咁多人去報名。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-5+10:26+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-05 發表

而家间间都幾千人報,報名人数多少並不能完全反影学校質素或 ...
如果KTS已經了解優點覺得好啱,點解仲有需要諗其他,仲要係一間無乜舊紀錄的學校喎。係咪「選KTS應唔會錯,唔諗埋LMC會唔會好嘥?」

evacalbee 發表於 15-5-5 12:41
如果KTS已經了解優點覺得好啱,點解仲有需要諗其他,仲要係一間無乜舊紀錄的學校喎。係咪「選KTS應唔會錯, ...
如果LMC係變咗呢間LMC, 都值得比下既
‹ 上一主題|下一主題