用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會為SJC放棄讀SC K1嗎?
go

會為SJC放棄讀SC K1嗎? [複製鏈接]

我想小朋友讀間學術型學校,也希望由小建立他的閱讀習慣,更希望他英文lok,lok聲。家長可有任何意見呢?有家長願留低讀sjc,或選擇邁向出名的SC?
   1    0    0    0

回覆:會為SJC放棄讀SC K1嗎?

我有你相同猶豫,語境vs名氣

回覆:kowloonfish 的帖子

Sc 語境好好

引用:Sc+語境好好 +

原帖由 bgirl11 於 14-12-11 發表
Sc 語境好好
我既offer不是sc, 不過係一間比較出名既龍幼,但係係英粵。所以有d猶豫

因為我好想小朋友英文loklok聲,廣東話日日同佢講教到,英文語境相信讀4年幼園後好過每星期一日的比錢課程及幼園得半day eng 半day Chinese.但SJC 冇乜要求/train 小朋友閱讀興趣。SJC 相信在考小學筆試一關定冇問題,但telling and speaking未能表現信心及獨立。反而SC這方面做得非常好。兩難的決擇!

兩間都讀冇衰

Cutemom0808  bad idea  發表於 14-12-12 11:06

引用:兩間都讀冇衰 +

原帖由 yankingking 於 14-12-11 發表
兩間都讀冇衰
Good idea.

原帖由 yankingking 於 14-12-11 發表
兩間都讀冇衰
讀兩間幼稚園嘅家長,有無諗過個小朋友返左三個鐘學之後唔洗休息?朝早一早起身直踩到四五點,放學返唻仲要做兩間功課,中午lunch要喺附近公園或餐廳趕頭趕命食又要換校服。
得個三歲幾人仔,人生幾十年,最開心快樂應該呢幾年,你以為比佢讀兩間係為佢好,有無諗過佢感受,你當我多事人地選擇關我咩事,但我見到街上有人虐兒我會出聲,咁同虐兒有乜唔同?
你小朋友係叻嘅,讀一間不錯嘅學校,加上家長適當嘅栽培,一樣考到好小學,返兩間無精神上堂又可能confuse d課程,為人父母諗下你係咪真係做得啱...

回覆:kowloonfish 的帖子

其實sjc有個缺點就係太谷,有d學生可能太壓力。同埋,原來上堂未必全英語,有時老師都會視乎情況用廣東話,例如老師認為小朋友唔明白指令的時候。老師親口同我講的

一定揀SC

creama 發表於 14-12-11 23:58
讀兩間幼稚園嘅家長,有無諗過個小朋友返左三個鐘學之後唔洗休息?朝早一早起身直踩到四五點,放學返唻仲要 ...
讀書唔—定唔開心,我侄子每天放學望返學,
返學唔一定辛苦,
個個唔同,
不要太極端

引用:Quote:creama+發表於+14-12-11+23:58+讀兩

原帖由 mei524 於 14-12-12 發表
返學唔一定辛苦,
個個唔同,
返學唔係讀話辛苦,係踩兩間無時間休息,趕食飯換衫,返唻做兩間學校功課的辛苦,小朋友連個晏晝都無得訓,或者朝早訓晏少少都唔得。小朋友細個,可能唔知原來返半日係輕鬆好多,比個怪獸家長控制住,其實真係愛自己小朋友點會諗唔到,但做呢d事嘅家長唔執輸心態,仲要大條道理比藉口自己做法合理化。 我識大把朋友讀一間名幼或好的幼稚園,平日最多兩三日上一個鐘興趣班,星期六先上多少少興趣班,升到唔錯嘅小學,我大仔都係。

evawyma  Cant agree with you more!  發表於 14-12-12 11:41
evawyma    Cant agree   發表於 14-12-12 11:41

請問sjc係?

引用:Quote:原帖由+mei524+於+14-12-12+發表讀書

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
返學唔係讀話辛苦,係踩兩間無時間休息,趕食飯換衫,返唻做兩間學校功課的辛苦,小朋友連個晏晝都無得訓, ...
Agree, 好唔人道。
大人返完full time仲OT都辛苦啦,何況個小朋友?

SC of course

我諗sjc個level 同sc真的爭太遠了 我相信唔係Lok Lok 聲既問題 Lok Lok 聲你揀Kingston 果類好d

mei524 發表於 14-12-12 09:00
返學唔一定辛苦,
個個唔同,

it doesnt mean its healthy and good for the kid to attend two schools at the same time, he just accepts what is arranged for him. (Hope you dont mind me to say that)   

Kids wouldnt refuse being fed with ice-creams, chocolates, candies and iPad too........

happyydad  Agree!  發表於 14-12-12 15:45
‹ 上一主題|下一主題