用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資一問
go

直資一問 [複製鏈接]

新手, 想問吓點解咁多直資小學都係揀直資中學? 點知果間直資好唔好? (因為冇ranking)
eg. 元朗區, 宏信, 香島, 青年會同李兆基呢d點知佢好唔好?
   0    0    0    0

讀得直資小學一順利成章是讀直資中學, 否則會有Downgrade的感覺

王家爸爸  選擇直資是一個12年的Commitment   發表於 14-7-28 16:57

@nice 發表於 14-7-28 16:30
新手, 想問吓點解咁多直資小學都係揀直資中學? 點知果間直資好唔好? (因為冇ranking)
eg. 元朗區, 宏信, 香 ...

選擇直資先要看學校中學部的DSE或IB成績。首先,這個成績必須在你可接受的範圍內。因為直資比較靈活,所以接下來,你必須看看你是否喜歡學校的教學方法和理念。

SONIALAI 發表於 14-7-28 16:48
讀得直資小學一順利成章是讀直資中學, 否則會有Downgrade的感覺

咁如果讀津中升直資咪upgrade? 咁我提呢幾間直資, 有冇話邊一間好d?

elbar  李兆基   發表於 14-8-3 18:56
王家爸爸  upgrade?  發表於 14-7-28 17:54

我都有另一個問題想問, 請各位指教一下, 謝!
如直資收並註冊, 到最後叩門官津中學, 咁到時該點做?
直資三月底四月都已註冊, 如叩門成功的話, 還有派位證等文件去叩門果間註冊嗎? (抱歉, 新手一問)

引用:新手,+想問吓點解咁多直資小學都係揀直資中

原帖由 @nice 於 14-07-28 發表
eg. 元朗區, 宏信, 香 ...
唔係個個都揀升直資中學ga!好多人直資小學升官津中學你講果幾間直資中學,不同風格,無話邊間好d喎!視乎你小朋友咩程度咩性格啦!仲要睇成績睇名次,睇學費,睇將來升學......

引用:我都有另一個問題想問,+請各位指教一下,+謝

原帖由 Krissi 於 14-07-28 發表
我都有另一個問題想問, 請各位指教一下, 謝!
如直資收並註冊, 到最後叩門官津中學, 咁到時該點做?
直資三 ...
全對!去扲返小六學生証,去新校註冊即可!

另一個問題:-
直資收咗果批同學仔, 佢哋D資料或文件唔係早就上晒去教育局果邊,  仲會有文件到時攞返去叩門果間到註冊?
再三指教, 有勞!

引用:另一個問題:-直資收咗果批同學仔,+佢哋D資

原帖由 Krissi 於 14-07-28 發表
直資收咗果批同學仔, 佢哋D資料或文件唔係早就上晒去教育局果邊,  仲會有文件到時攞返去叩門 ...
未成事實ge嘢好難答,不如入表申請咗先啦,收咗小朋友再問啦!唔使理學校、教育局啦,總之你有權選擇中學,亦可以隨時轉校!使乜驚

醒目開學勳章 王國長老

同upgrade / downgrade無關

讀得直資, 交左咁多年保護費, 都係想輕鬆直升, , 自己果間已經sure win(或十拿九穩), 如果想再考, 一般都會考其他直資, 因為如果玩派位就要放棄晒所有直資, 包括自己果間, 明明一早有offer唔要, 要操fit上戰場仲要等到7月, 咁激! 太大風險

醒目開學勳章 王國長老

@nice 發表於 14-7-28 17:32
咁如果讀津中升直資咪upgrade? 咁我提呢幾間直資, 有冇話邊一間好d?
睇表3參考下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1

Krissi 發表於 14-7-28 18:27
直資收咗果批同學仔, 佢哋D資料或文件唔係早就上晒去教育局果邊,  仲會有文件到時攞返去叩門 ...

直資收咗果批同學仔,系中學派位結果公佈的時候一樣會收到派位紙(僅是所獲派學校是收咗你直資學校)。你可以好似其他派得不好的同學仔一樣,拿派位紙去其他學校叩門。

Krissi  謝謝王家爸爸, 你的資料很充實有   發表於 14-7-28 22:45

唔該哂咁多位

請問直資係咪in幾多間都得,亦可參加自行派位,同埋假設in完但我唔讀都得嗎?
謝謝

回覆 tht125 的帖子

Yes.   無限

直資一般會收報名費, 當比小朋友吸取經驗也值得. 直資三月至四月公佈結果, Yeah 了便無大抽獎啦!

取錄了唔讀沒有問題 , 等自行及大抽獎便可

SONIALAI 發表於 14-7-29 16:20
回覆 tht125 的帖子

Yes.   無限
一般報名費都不貴,大約五十蚊。
‹ 上一主題|下一主題