用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過往有無發生過輸入錯誤事件?
go

過往有無發生過輸入錯誤事件? [複製鏈接]

統一派位表一式三份,學生/學校/教局各一份。所以我覺得輸入電腦是由教局負責,就當有核對程序,但有錯誤也不出奇。
想八下過往有無發生(應說「發現」)過輸入錯誤事件?

理想做法是教局輸入後打份報表、經學校交回學生/家長核對、存檔。
   1    0    0    0

引用:統一派位表一式三份,學生/學校/教局各一

原帖由 coronet 於 14-07-09 發表
統一派位表一式三份,學生/學校/教局各一份。所以我覺得輸入電腦是由教局負責,就當有核對程序,但有錯誤 ...
如果講錯,最大機會出錯的地方係估錯band
,而且出錯機會好大。band 1c同學要特別小心。

如果教局肯做咁多野,不如研究下點樣去公布同學的banding重好。

教局將表格交了兩職員輸入各一次後, 核對有沒有不同, 再更改正確, 再給學校過目後交回教局, 這是我派位前打過電話去教局問過. 所以教局話錯機會很微.

只可以話, 就算有, 家長都唔會知.

如上面講, 經幾重核對, 錯既機會都好微. 不過, 有時核對個個都好求其, 咁多份, 個個都諗住有前面個個人對過.

coronet 發表於 14-7-9 15:07
統一派位表一式三份,學生/學校/教局各一份。所以我覺得輸入電腦是由教局負責,就當有核對程序,但有錯誤 ...
我仔也擔心這個,所以他想在自行階段入。

goodenough 發表於 14-7-9 15:18
如果講錯,最大機會出錯的地方係估錯band
,而且出錯機會好大。band 1c同學要特別小心。
估錯band是你自己的錯,但輸入錯誤,死得無辜窩。

王家爸爸 發表於 14-7-9 17:15
估錯band是你自己的錯,但輸入錯誤,死得無辜窩。
連死唔死又唔知,死左又唔知,點死更加唔會知,點樣判斷無辜?錯band係因為制度的混亂,資料的不足而引致的,而且還要是交給學校去估,家長想參與都有心無力,絕對不應死有餘辜!

goodenough 發表於 14-7-9 18:07
連死唔死又唔知,死左又唔知,點死更加唔會知,點樣判斷無辜?錯band係因為制度的混亂,資料的不足而引致的 ...
其實,在入學講座時我跟一些老師談過,他們的意見是,如果可以讓他們宣布自行結果,已經有很大的幫助。

教育局有給學校核對,錯的機會很少。
‹ 上一主題|下一主題