用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入唔返精英班, 好失望~
go

入唔返精英班, 好失望~ [複製鏈接]

阿囡F.1時讀精英班, 今日成績出咗來, 被降去普通班. 佢而經好勤力溫習, 默書經常滿分, 操行各方面不錯, 但還是欠了什麼的...聽別人說平時死讀爛讀都唔會有好成績, 相反, 別的同學考試期間掛住玩, 默書又經常唔合格, 但又入得返; 我覺得越來越不懂教導她, 好想放棄唔再插手她的學業...

王家爸爸  繼續努力,明年重新入過。  發表於 14-7-7 16:46
   2    0    0    0

我中2開始已完全放手.

qqwong  睇嚟都要行呢一步...  發表於 14-7-7 17:01

入唔倒精英班,咪再努力出年再來過囉。身邊很多小学時入精英班的同學仔,l)中一都入唔倒精英班。2〉又有些中一入了精英班,中二彈返出來。3)又有些至中三都入唔到精英班。
無須少少障礙就心灰。她的学習之路,才剛剛真正開始。共勉之。

如果個同學講話無溫書, 我敢講佢無可能無溫! 呢D大話聽得多啦,5好信! 塞翁失馬, 焉知非福, 普通班的一年可以令女女有鬥心同目標! 相信夠勤力, 系普通班發圍不是難事! 中一二依兩年好快D放手, 讀書係自己本份!

qqwong  其實, 阿囡由F1開始, 已經唔俾我插手, 佢話自己會攪掂, 想睇吓自己的實力, 可能佢還未找到一個合適方法, 如何幫自己溫習吧!  發表於 14-7-8 18:28

我女一入F1就輔導班!但我都放手由她自己摸點讀點答題,慢慢她就有進步,一直到而家升F4,都慢慢喺度進步緊。放鬆d囉~~好似Miss_Parker話齋,d叻叻同學話無讀無補習,信唔過呢(雖然又真喺有呢d人,但喺好少有野,唔多吖~)。仲有時間努力準備DSE,呢個先喺目標嘛~~加油。

qqwong  大家互勉之 ^^  發表於 14-7-8 18:29

回覆:入唔返精英班, 好失望~

我囡有2個同學,同學A中一時入了精英班,但中二彈回普通班,中三又努力入回精英班。 同學B中一中二都在普通班,中三派到精英班。你和囡囡不要咁快放棄, 加油。

qqwong  感謝您的鼓勵~  發表於 14-7-8 18:30

回覆:入唔返精英班, 好失望~

唔好用小學mindset覺得應該努力完就有回報。中學開始有叻人開竅再努力左而突圍,又有人初中科目讀得比你仔女通透。要做的唔係放棄,而係從另一角度支援仔女,給她資源和空間,心理上支持佢讀好就得,共勉之

qqwong  而家唯有等佢開竅, 懂得自己最弱是什麼科目, 搵啱方法去幫自己吧!  發表於 14-7-8 18:32

家吓d小朋友和家長已好大壓力, 既然小朋友已盡力了, 成績又不是太差, 又何苦逼得太緊呢, 何況入得同一間中學, 即代表小朋友們既成績差不多, 小心逼得太緊, 弄巧反拙, 傷了大家既感情啊呀!

qqwong  我諗要先控制自己的情緒, 唔好將佢和別人比較才對; 有人早開竅, 亦有人要到中三才開竅, 唯有睇埋呢個學期, 睇吓佢會唔會發奮吧!  發表於 14-7-8 18:58
知足常樂珍惜身邊人

回覆 qqwong 的帖子

中學的計分方式和小學不同,平日的小測大測,包括默書,在整體成績中只佔很少的百分比,反而大考是佔最重的分數。中二還可以繼續努力,只要有鬥心,就一定可以在中三入返精英班,中三的成績才是用來作為中四選科的準則。這個暑假,就要去看看究竟你女兒的弱項在哪裡?按道理,中文、英文、數學是主科目,佔分最重,這三科的成績也足以影響全級的排名,看看缺乏甚麼再去對症下藥,不要灰心,在BAND1的中學普通班也不會太差的,學校不會只理精英班就不理普通班,因為中學的排名都是要看整體的升大學比例,不是僅有一小部份人升到大學就是好學校。

不過書仍是要由你固女自己去讀,方法也因人而異,最重要是她知道自己應該在哪個方向努力,只要肯努力,有志者事竟成,加油!

Yanamami    發表於 14-7-9 09:38

回覆 mc 的帖子

怪不得阿囡嘅同學, 從不看重默書, 小測等, 反而阿囡死讀爛讀, 考試還是剛剛合格, 可能咁樣令她有點洩氣!

其實, 阿囡最弱是數學科, 可能這個緣故拉低全級排名, 本身她數學已積弱, 找私補也補不了, 只希望她早日開竅, 找到方法去幫自己吧!  

下年加油,不要灰心

qqwong  多謝您! 無論如何, 也會繼續支持她~  發表於 14-7-8 21:47

引用:Quote:SK22+發表於+14-7-7+23:36+我囡有2個

原帖由 goodboy1 於 14-07-09 發表
精英班和普通班, 學校在教法上會有什麼分別  同埋, 彈出彈入對學生好嗎  ...
有些学校,例如伊中也有精英班的,教深d,每年跟成绩分班。我覺得唔好,令学生太大壓力。放心,你仔升的中学,中一至中三都冇分精英班的!

jeffzhang  QE就F1來講, 唔覺教深D, 不過對學生期望及要求(自律及主動學習)就高D.  而非精英班則在教學方法上調整下, 幫助加強同學學習的效率.  發表於 14-7-15 09:52

goodboy1 發表於 14-7-9 10:01
好彩 ! 我想佢享受讀書多d, 而唔係入去受刑.....
非精英班,教師的主要工作是控制紀律。

jeffzhang  不一定, 精英班學習上問題不大, 但個別亦有行為及情緒問題, 搗亂秩序等, 也要訓導出手.  發表於 14-7-15 09:56
qqwong  有理~  發表於 14-7-9 11:27

引用:唔好用小學mindset覺得應該努力完就有回報

原帖由 dubbies 於 14-07-08 發表
唔好用小學mindset覺得應該努力完就有回報。中學開始有叻人開竅再努力左而突圍,又有人初中科目讀得比你仔 ...
好有理!

樓主不要灰心, 繼續支持阿囡, 加油!

qqwong  多謝您!   發表於 14-7-9 16:57

回覆:qqwong 的帖子

中英數成績好影響㗎⋯我囡細時有上kumon 補數,上上下懶唔肯做無返⋯反而上到中一佢自己要求讀返⋯不如暑假補下數,鞏固返

qqwong  阿囡今日提出找補習社補數, 見佢突然咁有鬥志, 希望她能繼續堅持下去~  發表於 14-7-11 21:39
‹ 上一主題|下一主題