用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

回覆 snoopy008 的帖子

仲好似要有相片的....

ryanhowh 發表於 14-6-26 22:09
留意jupas特別預留左人人唔同既24小時time-slot比你改choice以防網絡擠塞,如果錯過左就無得改架啦 ...

係呀, 出哂EMAIL 啦, 學生應該知道自己咩時間去改 JUPAS 的啦...
(每人得24小時, 改一次)

城大擬破天荒賣專上學院 兩自資校接洽 7000師生路未明 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5572&extra=page%3D1

~~ 我見到都打個突.... 竟然可以賣盤 ?! 

brother4 發表於 14-6-29 17:41
樂觀D,買家可能國際級出名大學,來香港發展,咁城大排名不比科大低,(希望不要跌眼鏡) ...

目前學界盛傳至少2間本地自資院校有意收購,其中一個買家有多年開辦學位課程經驗,財力雄厚,估計收購是希望擴大市場佔有率;另一買家為有意自行開辦學位的院校,相信希望透過收購擴充教師團隊,提升教學質素。

國際出名大學就無, 不過如果係HKU SPACE 收購,
讀完城大ASSO 可以有機會駁入HKU DEGREE的話就唔同哂..

October. 發表於 14-6-30 20:23
我囡話, 佢有補開中文既同學講今年考評局出卷,避開補習天王教既果套技考, 補來都作用唔大.
...

咦, 我個女都係咁講喎...

佢話YY林俾考評局睇穿哂, 今年你用佢果套答法一定死梗....

wildberries 發表於 14-7-1 09:53
回覆 Marco-ma 的帖子

我估考試局唔會花時間睇天皇教什麼,肯花時間的話,不如改善一下份卷究竟問緊乜啦! ...

大家都想考評局認真研究下份中文卷啦, 佢地又覺得佢果套評分無問題, 激死!

阿女都有補過YYLAM, 去咗一輪無再去,
佢比我解釋就係覺得無咩用幫唔到囉..

不過只係阿女自己覺得無用, 佢身邊好多同學仍然有補的,

而且, 我諗緊, 係咪可以一邊讀副學士課程, 一邊報自修生, 重考中文, 考番好中文, 博入8大.

不過唔知可唔可行, 有待確認.

>> 阿女今年去考DSE 時話識到個女仔, 是早一屆在GH考DSE 的, 現就讀恆商DEGREE YEAR 1.
今年RETAKE 返中文一科, 希望 COMBINE 成績可以入返八大.

>>根據呢位GH生講, 佢超過一半的恆商同學都有RETAKE 今屆DSE的, 上堂時呢班全部會坐後面自修的....

聽完之後我再諗, 保險線會唔會係 HKU SPACE 的副學士好D呢, (同自資學位比)
起碼大家的目標明確,  呢兩年會死讀搏上返 HKU 唔會HEA讀囉...  

小凝`  如果係一邊讀asso 一邊retake既 一科兩科止 否則會互相影響.  發表於 14-7-2 19:32

PCCW2319 發表於 14-7-1 14:23
咁呢個當然。所以,如果讀副學士+自修重讀走呢個雙行線。重讀就唔可以多過1份。如果唔係就一定唔會有好成績 ...

我理解: 正修讀自資學位(如恆商) 可以RETAKE 再重報 JUPAS 的,
讀副學士都可以嗎 ?

我諗:
自資學位讀四年, 大半年HEA 讀去搏DSE  搏唔到都仲有3年時間追返自資學位,
但副學士只得兩年, 一心二用結果會唔會仲差呢?

‹ 上一主題|下一主題