用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呂郭碧 VS 衛理堂 VS 蘇浙
go

呂郭碧 VS 衛理堂 VS 蘇浙 [複製鏈接]

呂郭碧am VS 衛理堂am Vs 蘇浙pm
都收咗囝囝K1(8月B),家住北角!
囝囝在家是活躍好動型,但在學校是奄春觀察型,喜愛做功課!
真心請教以上三間學校那間好?怎選?
好想快點有結論放返其餘兩個位出去。

2    0    0    0

回覆:呂郭碧 VS 衛理堂 VS 蘇浙

勁,三間都好,如果計埋居住地方,就蘇浙 (有小學,係要適應下午班) > 衛理堂 > 浸會愛群

回覆:alanyeungsl2011 的帖子

Thx樓主!就係最煩要適應下午,而家囝囝返緊上午班,而我另一小朋友都係上午班,接送有點難道,為了這個問題都煩。另想聽多少少關於這三間學校的優點?

如果只有3間,不計AM/PM,我選蘇浙,語言環境好好.但不太適合較好動的小朋友,小朋友自理良好可考慮.
衛理堂我無入過去, 唔知同呂郭碧鳳邊間D大, 不過去到呂,覺得較細.
衛理堂教出來的小朋友好有禮貌,也守秩序.

回覆:crystal媽咪 的帖子

謝謝你的意見!三間學校最細間係吕郭,但聽聞蘇浙成三四十人一班?是否真的?還有其他家長給我多點意見?

回覆:KasparOr 的帖子

最後關頭點算好??好想給我多些意見!!

回覆 KasparOr 的帖子

MY FRIEND PN CLASS OVER THIRTY

回覆:dr_cheng 的帖子

即係點呀??

有同樣疑難

引用:最後關頭點算好??好想給我多些意見!! +

原帖由 KasparOr 於 14-04-24 發表
最後關頭點算好??好想給我多些意見!!
*蘇浙不計其他學術, 至少學到普通話, 功課量是少及淺, 沒有親子勞作或讀書報告這類家長功課, 每天都有英文課(有時節慶或生日party可能會沒有英文課), 全是net教, 會採用自己編製教材, 及有用Oxford Reading Tree的故事書和jolly phonic書! 一年有兩次校外學習, K1由自己家長(一位)陪同前往, K2 K3會邀請家長義工, 另有四次演出, 家長可到禮堂拍攝, 分別是各級別的園會, 聖誕, 農曆新年及體操! 每個月也會開一次生日會, 該月份生日的家長, 可以入內替小孩拍照, 一起唱生日歌! 萬聖節當日, 可以作特式打扮! 每年家教會也有大旅行 及 聖誕聯歡晚宴! (蘇浙優點:有小學back up, 不是必收, 但至少比外校生容易考到!  缺點:大班, 課程淺! 另, 沒有温書壓力, 不知道在家長心中是好是壞, 壞是指對小一適應!) **呂郭不熟!  ***衛理, 據說都係happy school那類學校!

Thanks for sharing cos i am also struggling the same issue.

北角衛理堂是happy school, how happy? 蘇浙小朋友讀得開心嗎?

引用:北角衛理堂是happy+school,+how+happy?+蘇

原帖由 Siusammama 於 14-05-17 發表
北角衛理堂是happy school, how happy? 蘇浙小朋友讀得開心嗎?
如果我是你, 兩者之間, 我會選蘇浙, 原因並不是我家小孩讀過, 我的原因是大家都是happy school (我指的happy school內有含意是學術不深), 但蘇浙至少可學懂聽和講普通話, 亦每天也有net教英語, 也有小學back up, 你要知道考小學比考幼稚園緊張百倍, 有小學back up是安心很多呢! (唔同比較有唔同選擇, 如果玖瑰崗跟蘇浙, 我會選玖瑰崗! 如果其他happy school跟蘇浙, 我會選蘇浙! 如果維多利亞, 又或九龍塘名校那些類別, 我就當然不選蘇浙啦!)

好多謝各位資深媽媽的分享,獲益良多。
老實又要做嘢又要安排小朋友學業,有時真從入手,但多得大家分享,令自己獲得好多有用嘅資訊去做決定。多謝。

引用:呂郭碧am+VS+衛理堂am+Vs+蘇浙pm 都收咗囝

原帖由 KasparOr 於 14-03-27 發表
呂郭碧am VS 衛理堂am Vs 蘇浙pm
都收咗囝囝K1(8月B),家住北角!
囝囝在家是活躍好動型,但在學校是奄春觀 ...
請問你最後揀咗邊間?基於什麼原因呢?請分享。謝。

回覆:Siusammama 的帖子

首先謝謝妳的分享!其實本人亦是從事教育行業(關於小學為主),聽了很多家長分享後,我決定為小兒選擇了呂郭碧鳯,一路以來我自已較少聽過關於這間學校的資料(但是全港排名頭三十),後來聽了許多家長提供資料後,發覺呂郭無論學術、師資及愛心方面都有很好的囗碑,各方面都較另外兩間適合我小兒,所以還是決定選了呂郭。

我還在懊惱中

‹ 上一主題|下一主題