用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禮賢,聖羅撒和St.Catherine, 你們會選擇那間? ...
go

禮賢,聖羅撒和St.Catherine, 你們會選擇那間? [複製鏈接]

我小朋友係細B, 之前係一間學中文較多的幼稚園讀書. 今年重讀K3, 禮賢,聖羅撒和St.Catherine都收, 你們會選擇那間? 禮賢和聖羅撒有小學backup, St.Catherine英文學術較佳....

1    0    0    0

我會揀St cat,better prepare for p1, 考禮賢或同級的小學應不難. 之前小孩有學開phonics 嗎?

R u sure abt srl 的小學backup?  好似之前見過一些有關的posting, 最好double chk.

it's hard to say, it depands what you want to take from repeat K3. Safty :禮賢,if 100% go to their primary:
Better English Environment: St. Cat.

禮賢: 基督教(私校-男女校) 聖羅撒: 天主教(資助-女校)

I perfer 禮賢, 基督教&男女校

禮賢唔係100%上小的。
如果比我揀, 我會揀SC, 上小始終有優勢。

回覆:mummyWai 的帖子

禮賢係只收六成禮幼學生

我都會揀 SC, 覺得有D小學係比較喜歡收

聖羅撒,我不會揀SC , 因一年能谷幾知識, 怕小朋友會頂吾住

有朋友也是學卷 (比較深)k3 repeat 插入sc, 畢業時欏full excellence report, 當然他們付出了很多努力,在summer 找1:1 補phonics追返英文程度, 大B來說應可應付課程。

St.cat 學術好, 禮賢品德好, 如經濟緊張d就聖羅撤啦.....

我個小朋友無學Phonics. 聖羅撒原來係資助, 要大抽獎. 讀幼稚園咪其實沒有優勢?!?! 係咪讀禮賢會好D, 至少有收六成禮幼學生, 不用靠大抽獎, 我小朋友只得15分...

Overall學術係咪如下?
1.St. Catherine
2.聖羅撒
3.禮賢

回覆:禮賢,聖羅撒和St.Catherine, 你們會選擇那間

聽聞考小一要交K2成績表或學校評估,如果想博小學係睇st. Cat名氣而收,可能如意算盤未必咁易打得響。

(純粹個人意見,不喜勿插)

Jane1983  同意  發表於 13-8-20 21:41

herman0114 發表於 13-8-20 18:02
聽聞考小一要交K2成績表或學校評估,如果想博小學係睇st. Cat名氣而收,可能如意算盤未必咁易打得響。

( ...

Fair comment, 所以我通常都suggest 早在k1 決定做大最好,雖然考小一未必有advantage (講真我唔覺直gC小睇which kg,小孩表現最重要), 但到叩門會就有一定的advantage。

wong1116 發表於 13-8-20 17:26
我個小朋友無學Phonics. 聖羅撒原來係資助, 要大抽獎. 讀幼稚園咪其實沒有優勢?!?! 係咪讀禮賢會好D, 至少 ...

我係你就cross out srl 先,禮小應不錯的,但應是在ssp net, 對嗎,咁要考慮理升中問題,同理插K3有幾sure 會直升到先?
我看過sc的k2 和k3的功課, 我唔覺得很深,之前在ek看過一個mami 分享,要讀得好就要花時間和小孩依通告溫習。

引用:聽聞考小一要交K2成績表或學校評估,如果想

原帖由 herman0114 於 13-08-20 發表

( ...
考小一當然也看K2K3學校評估和成績,那st cat名氣對考直資私小有幫助嗎?

回覆:siumanma 的帖子

有冇小學真係會睇名幼收生?我就下太肯定,若果有,本人覺得都揀D由K1讀起嘅學生。

回覆:禮賢,聖羅撒和St.Catherine, 你們會選擇那間?

我都會揀sc

rainbowcov  你已經揀左,  發表於 13-8-21 07:52

1>SRL 吾會考慮, 不過假如你想用SRL 幼稚園生去叩門SRL小學, 吾知有冇分加
2>禮賢會有小學backup, 搏得過
3> St Cat, 去考小學時你手上冇St Cat既成績表, 只得手冊, 未知小學會點judge.

回復 wong1116 的帖子

如在K1的時候一定選St Catherine,但現在K3了,如打算重讀K2仍然選St Catherine再惡補中文,如不打3重讀我寧願選禮腎了。

Sc K3中文功課有重組句子,閱讀理解,跟得到上小一不會有問題的

醒目開學勳章 貢獻勳章

有一點要注意 SRL KG 叩門去小學部响以往係負面嘅 (今年情況唔清楚)
即係收外面學生,唔收自己人
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題