用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屋企地址報學校問題
go

屋企地址報學校問題 [複製鏈接]

仲有我想問如果排直資學校是用另一個地址報然後再係統一排位嗰陣時用另一區地址報得唔得呢?兩個地址係不同的

1    0    0    0

回覆:bebebo 的帖子

須然唔知得唔得,不過我都是這樣報

引用:仲有我想問如果排直資學校是用另一個地址報

原帖由 bebebo 於 13-04-18 發表
仲有我想問如果排直資學校是用另一個地址報然後再係統一排位嗰陣時用另一區地址報得唔得呢?兩個地址係不同 ...
不可以!

善意提醒家長自己小心言行!

引用:Quote:原帖由+bebebo+於+13-04-18+發表仲有

原帖由 crazymum 於 13-04-19 發表
不可以!
為什麼?啲而且確兩個地方都有住,當中冇任何欺騙成份,請說出不可以的理由,thx

回覆:bebebo 的帖子

點可能一個人同時住兩個地方?如果係,點解唔索性選一個地址報,要分開?

醒目開學勳章 王國長老

如果事實係兩個地址都有住, 你可以光明正大去報, 仲有咩ISSUE令你擔心呢?

Charlotte_mom 發表於 13-4-19 10:43
如果事實係兩個地址都有住, 你可以光明正大去報, 仲有咩ISSUE令你擔心呢?

回覆:屋企地址報學校問題

梗係無問題喇, 間間學校報唔同地址都得, 最緊要真係住個到, 又唔怕俾人查, 最重要唔怕面試個時你小朋友個答案同你張application form上唔同....

回覆:屋企地址報學校問題

Oic,thx

bebebo 發表於 13-4-19 09:30
為什麼?啲而且確兩個地方都有住,當中冇任何欺騙成份,請說出不可以的理由,thx

...
住址要係通常居住, 即一星期七晚瞓四晚或以上, 我相信無人可以計準50% VS 50%, 私校報第二個地址無人會理, 但直資同官津必須要一樣, 當然你可以期間轉地址, 但必須相同, 因為直資收咩學生係會匯報埂教署, 一Check就現形, 現形就咩學位都無晒, 博唔過....

當然你要堅持無人會阻你, BUT...後果自付....

搭單問下其實要住幾耐呢? 抽完獎之後要到幾時才可以搬屋?

醒目開學勳章 王國長老

為免引起各會員猜測, 為及避免不肯定答案, 最好自己求証:

教育局學位分配組(小一入學)
查詢電話:2832 7700 / 2832 7740
地址:香港灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心二字樓

引用:Quote:bebebo+發表於+13-4-19+09:30+為什麼

原帖由 crazymum 於 13-04-19 發表
住址要係通常居住, 即一星期七晚瞓四晚或以上, 我相信無人可以計準50% VS 50%, 私校報第二個地址無人會理,  ...
「期間轉地址, 但必須相同」?咁我於直資學校報完後便搬屋了,咁到統一派位時當然是新地址啦,點會再相同呢?

口要有人duk你, 你就喪失學位.
香港人點會唔明乜叫"通常居住"的定義呀.
如同選擇題, 你選二題, 想大包圍, 就當你全錯!

引用:口要有人duk你,+你就喪失學位.+香港人點會

原帖由 QQee 於 13-04-19 發表
口要有人duk你, 你就喪失學位.
香港人點會唔明乜叫"通常居住"的定義呀.
如同選擇題, 你選二題, 想大包圍, ...
咁請問係咪於期間搬出「通常屋住」地址係唔可以轉?要用番舊住址for統一派位?

小曳人  要同教局申報  發表於 13-4-20 06:53

其實我都唔明,大大個教育局你唔打去問,响呢度問,你想得到咩答案?

引用:其實我都唔明,大大個教育局你唔打去問,响

原帖由 littlefaith 於 13-04-19 發表
其實我都唔明,大大個教育局你唔打去問,响呢度問,你想得到咩答案?
有咩唔明?大把人係度問問題,呢度係討論區,咁我相信呢個區十題有九題都可以問教育局嘅,但多謝你的建議

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+13-04-19+發

原帖由 bebebo 於 13-04-19 發表
有咩唔明?大把人係度問問題,呢度係討論區,咁我相信呢個區十題有九題都可以問教育局嘅,但多謝你的建議

...
兩個地址都係你個名,即係業主咪得囉!一三五住呢區,二四六住嗰區,冇問題格!

‹ 上一主題|下一主題