用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 前路茫茫
go

前路茫茫 [複製鏈接]

小朋友四歲入兼收位,現已五歲,兼收老師初時話佢只係輸在起跑線,我都以為佢只係言語遲緩,我好努力咁教佢,追到同同齡小朋友差半年,平時見佢在學校、會所或其他公共地方同大人、小朋友都有雙向溝通,點知最近發現原來佢社交好有問題,佢常常被一名同是兼收位的小朋友打,個小朋友屋企有問題,老師已經刻意分開佢地兩個,但我仔仲唔識防佢,有時自己走去佢附近,果個男仔故意說些令他不開心的說話,仲話要打埋我個女,依家幼稚園就話有老師睇緊一些都搞成咁,第時小學我好怕阿仔成為被欺凌的目標,我有教阿仔唔好同果個小朋友玩,見到佢就要掉頭走,但好似無咩用,點解會咁架?我可以點做?係咪應該教小朋友惡一點就唔會被人蝦?有次學校活動,有埋家長一齊的,我見有個女同學在父母前公然搶我小朋友個開心樂園餐玩具,個女仔自己都有一個,佢父母同我輪流話個女仔一句還給我仔,她都不肯還,最後要我搶回先得,我小朋友第時點算?家姐又唔會同佢一間學校,無人保護佢。

0    0    0    0

引用:+本帖最後由+小冬+於+12-12-20+00:38+編輯+

原帖由 小冬 於 12-12-19 發表

小朋友四歲入兼收位,現已五歲,兼收老師初時話佢只係輸在起跑 ...
其實妳已經見到努力成果,囝囝言語已追至差半年。繼續努力!

現在可開始建立他的自信心和assertiveness。太惡一樣不受人歡迎呀!有辦法幫囝囝的,去找找資料看看書啦!

for every one criticism, three positives must be given.

我個仔同學,應該係有社交障礙,同學話唔知佢講乜,佢又細膽,結果比人欺負,笑佢,其實小學環境就係這様,一定要教小朋友保護自己
‹ 上一主題|下一主題