用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令小三學生做事的速度加快
go

如何令小三學生做事的速度加快 [複製鏈接]

如何令小三學生做事的速度加快?
   1    0    0    0

回覆:shsh3 的帖子

有讀過龍應台寫的書,「孩子你慢慢來」嗎?
我讀完這書後第一件事就是讓孩子自己慢慢綁鞋帶,什麼也要求快,他自己怎能學習和成長呢?

引用:如何令小三學生做事的速度加快?

讓孩子自己慢慢綁鞋帶

I like that!!

我諗樓主未必想小朋友學任何野快人一步, 但係傳統小學讀書的學生, 生活節奏又係幾緊逼.  如果小朋友明明10mins可沖完涼, 佢用30mins, 日日用1hr食飯, 明明1hr可做完的家課, 佢用雙倍時間, 又或者用30mins收拾一個書包, 禁多多時間都唔夠用, 白白浪費d玩樂&休息時間.  不過「慢郎中」似乎係天生, 我女有20mins, 又或者1hr去做同一件事, 都係用同一個速度!!!

Yanamami 發表於 12-3-7 08:03
我諗樓主未必想小朋友學任何野快人一步, 但係傳統小學讀書的學生, 生活節奏又係幾緊逼.  如果小朋友明明10m ...
我都覺得性格真係天生,我囡又係慢郎中,做事你急佢唔急,即使你用叫佢快啲做完後比佢玩,佢都一樣依然故我,所以我依家都冇咁好氣

回復 miffy 的帖子

明白大家的苦況,我只是反省,也許家長把時間表安排得太緊密了。適當鬆一鬆是需要的。

如早上吃早餐,我仔(也是小三)吃得慢,原來因欠新鮮感和難吃,改少少餐單,忽然又爽了點。

放學回來讓他休息(即洗澡、吃萍果和把玩玩具),之後也會安排功課和練琴,我將昔日每天上的興趣班改為在家閱讀和嬉戲時間,阿仔好開心。其實他從來沒有看電視時間和遊戲機時間,所以有好多free time慢慢學習。

他做事不快,如扣鈕、取功課、刨鉛筆等等,其實需要更多練習,七歲人仔當然不像我們幾廿歲人做得好和快啦。

做功課約一小時,每天家課每天清,沒有做或做少了,當晚要完成。

totally agreed

引用:回復+miffy+的帖子 明白大家的苦況,我只

‹ 上一主題|下一主題