用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位媽咪, 你們簡左乜野小學呀?
go

各位媽咪, 你們簡左乜野小學呀? [複製鏈接]

今日去簡學校都仲係1516呀, 都唔知邊間好, 勁嘅唔夠胆簡, 口碑太差又唔想, 太谷又怕追唔上, 可唔可以聽下你地心德呢?
   0    0    0    0

揀D有經驗教佢地的°記得開放日那天,有學校表示吾識教自閉仔,話明有事只會放佢入特別房搵校工睇住佢,
我揀左間小班及淺的,沒有揀名校,太多功課佢會發脾氣。

我係女仔  GOOD, 直接D好  發表於 12-1-15 23:30

Reddish:
你去呢間佢咁講, 即是拒人於門外啦, 不過, 佢夠坦白, 唔使大家事後後悔,.
最慘係, 我去搵幾間學校都無開放日, 唯有打去問啦, 在電話裡佢話有支援, 實情係咪呢, 真係要入學先知

其實那間特別房的小學都話有支援,但開放日亞仔參加活動時成日走開位,D老師就入來家長室找我,我問佢這些情況入學後點處理,佢才如實咁講,佢仲話上個自閉學生已經五年前,佢成績不大好,也沒有參加學校活動,所以我也不敢去讀了。
另外有些學校都話未教過,但佢肯試下,我覺得面試下先都幾重要。。

我個仔今年讀小一,選了一間Band 1尾小學,因做足打底功夫,第一學期成綪理想,全級考15,但真係好好好好辛苦,尤其家長,所以選校前真係要想清楚,同埋學校其實唔係好包容特殊需要的學生,好在我夠惡,加埋個仔暫時跟得上,才捱得住,真係要想清楚

我選左一間比起名校是次一級的小學, 但比起屋村學校又高左一級的小學, 問過家長話不太谷! 不過唔知自己兒子得唔得,有心理準備, 如果唔得會即走, 自己亦有後備學校去轉

Yookko,

可否講下點解要惡?學校如何对學生??我以为要識做, 儘量配合老師, 等他们不要针对個仔!

Hi pocoyo,

Could share which primary school that your son is studying ?

Thanks !
chmanpong
‹ 上一主題|下一主題