用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區MCS, 可行嗎?
go

跨區MCS, 可行嗎? [複製鏈接]

BAND 1 頭, 但無「特異功能」, 只有「人有我有」的獎, 如奧數 , 朗誦獎 , 服務獎, 一般課外活動 (琴,棋,舞), 可否博一博MCS 自行(跨區)....

其實, 我覺得現今的小朋友個個都好叻!!!!比我小時, ............我真係佩服!!!!!!
   0    0    0    0
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

回復 holanlac 的帖子

香港有幾多個人有特異功能? 有都比協恩, dgs同德望羅致咗啦. mcs都係主要睇成績, 尤其是英文, 但試無妨.

路過者,其實問老師最清楚的,約計自行有5x,不過mcs名氣大及資助中學,用個比喻能入女拔都可入mcs,我個人覺得冇聯糸小學的中學較好,機會較高,如想就用自行第2号.

回復 presents 的帖子

Good,提多小小,在計算上九龍城有6間較好小學,如真,官,協,民,宣,九龍等,mcs得自行位較多平均5x,當全給自行,如6間小學頭9x6=54應有機會入,但中學己將小學分band,有些會收多D,不明朗因素跨區名校小學,争中一自行,成績好又不想太多擔心,mcs一定是首選,st.Mary己轉一條龍,就不會争中一位.又加上龍年效應.....

smallfoothk 發表於 11-12-28 16:25
路過者,其實問老師最清楚的,約計自行有5x,不過mcs名氣大及資助中學,用個比喻能入女拔都可入mcs,我個人覺得 ...

女拔、協恩呢d係直資,跟MCS係兩樣野,這類直資學校比較早放榜,所以當家長決定接受直資時,好自然佢地要放棄自行位和大抽獎位。如果真係呢d直資學校收嘅,我諗(應該)好多家長會即刻簽紙放棄自行和大抽獎!
試想想,女拔一班走左,協恩又一班,德望、聖保祿、聖保羅男女又各自一班,既然有班叻嘅走左,有信心嘅話,都不妨一試,還掂有兩個名額!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

多謝你提點,直資和私校是早放榜的,咁我要改正應該直資/名校小學,而冇一條龍中學,都想考mcs

holanlac 發表於 11-12-28 15:05
BAND 1 頭, 但無「特異功能」, 只有「人有我有」的獎, 如奧數 , 朗誦獎 , 服務獎, 一般課外活動 (琴,棋,舞) ...

如該女生住港島區, 自行不如首選 庇理羅士女子中學 更佳

好多謝大家的意見,我都問過老師,但係佢話唔知MCS有無機!

仲反而叫我跨葵青林護,我唔係話林護唔好,但我係想問MCS呀

BPS我都想,老師話叫我唔好.......因為佢話留番機會比第二個同學喎

我老公話要個老師
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

荃官機會大

回復 holanlac 的帖子

試得林護, mcs點解冇機? 你全級名次幾多?

holanlac 發表於 11-12-28 21:24
好多謝大家的意見,我都問過老師,但係佢話唔知MCS有無機!

仲反而叫我跨葵青林護,我唔 ...

你老師咁老實不客氣嘅!知你報左女拔,佢估你地都好大機會,所以叫你留番d機會比其他同學?
所以你就放棄BPS就去報MCS?咁都有嘅!
:verycold: :verycold: :verycold:

還要問定頭3名全級,你老師好有氣度,其實跨區banding會改變,如女拔收了,bps/mcs不用想,因要放棄自行和大抽獎

個老師一方面叫你放棄BPS,另一方面又叫你考慮林護?

其實跨區banding會改變,如你區是band1,去跨區可能昰band2頭,因九龍城一定band 1,而bps是band 1學校,老師一定想學生好,應考慮林護/荃官應是100%,有很多家長不喜屋村名牌林護,但其實佢真很好,佢入U率非常高.

MCS 要級名次多少才有機?? (題外, 自行學校原來可以收面試費用的)
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 龍舌蘭 的帖子

用個比喻能入女拔都可入mcs.

不如說, 能入女x 還有什麼學校不會收呢?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

試得林護, mcs點解冇機? 你全級名次幾多?

我是honlanlac個女!!!多謝大家的意見
我全班第一,全級第二
我有好少少少少獎 奧數,朗誦冠軍
                     ballet(冇獎,得cert,Grade4)
                                    piano(冇獎,得cert,Grade5)
                                     圍棋(冇獎,得cert,Level13)

冇體育......

holanlac 發表於 11-12-29 19:11
我是honlanlac個女!!!多謝大家的意見
我全班第一,全級第二
我有好少少少少獎 奧數,朗誦冠軍

自行首選 庇理羅士女子中學嘉諾撒聖瑪利書院
‹ 上一主題|下一主題