用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請教現有家長有關LMC
go

請教現有家長有關LMC [複製鏈接]

Hi, 大家好,
我囝囝好彩收到offer, 想問多d有關學校資料。
1) 功課量多嗎? 因我要返工, 想早點安排時間。
2)中英默書是否每星期也有?
3)明白大部份老師年青有活力,但大家學得他們經驗足够嗎?因理論同現實始終会有不同。
4) 大家覺得學校係走全活動教學,定看學習需要而定教學形式?
5)學校還算年青,本人認為文校長很能幹有柏力,但行政校務上,能達致上下一心嗎?

謝謝大家幫忙,始終小學六年,想再多了解。
   0    0    0    0

我都想知多D 學校既情況呀, 有無現就讀LMC 既家長可以分享一下呀~

1.功課唔算多,每曰3-4樣!
2.每星期一次默書,今個星期中默,下星期英默
3.無錯老師都好年輕,不過年輕唔代表唔識教,我反而鍾意因為佢地會無咁死板,我阿女好喜歡!
4.好肯定唔係全活動教學,我只可以話你知今年P1英文係用學校自訂教材,比其他學校確實深一d,數學較易但係英文數,中文都唔容易,練習用長河(你地可以去書局睇睇參考下)
5.我眼見各位老師都好用心好有heart去教佢地,是否上下一心就真係唔知!^^

thanks for share!

醒目開學勳章

Thanks "lieyeemama"你既資料,好有用呀 !!!
‹ 上一主題|下一主題