用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 升中選校策咯
go

KL3 升中選校策咯 [複製鏈接]

小兒在官小就讀小六, 小五呈分試在全級10名內, 有奧數獎及學科評估(UNSW)英文/Math有Credit&Dist.  但沒有任何特異功能(運動白痴).  老師建議可考慮伊中及華英.

請教各位過來人的意見在自行可以嗎?
   0    0    0    0

成绩是可以的,但面试部分占分也很重要。

原帖由 vanover 於 11-10-11 16:25 發表
小兒在官小就讀小六, 小五呈分試在全級10名內, 有奧數獎及學科評估(UNSW)英文/Math有Credit&Dist.  但沒有任何特異功能(運動白痴).  老師建議可考慮伊中及華英.

請教各位過來人的意見在自行可以嗎? ...

其實好視乎你係九龍城網邊間官小。如果係兩間馬小,上年考2x,伊中都有得in. 如果係其餘兩間官小,相信要5名之內了,兒子還好,如果係女仔競爭重大,因女仔考前列的較多。華英情況都差不多,如果10名內應該有得in,放心!今年九龍城幾間官小入伊中都幾平均(自行加統一)。

不過有一樣野要提提你,好多同學就係會自行時報這兩間,伊中第一,華英放第二、或迦密、旅港等放第二。萬一華英自行取錄了你的小朋友,到統一派位時你放伊中第一都沒用,等於放棄了抽伊中的機會,先有心理準備。

多謝fallenleaf 的意見, 會考慮清楚。
想多問一句在統一派位時, 第一位揀伊中, 第二揀旅港or迦密, 是否可行呢? 第三揀黄笏南or銀禧有得唔得?會否很危險?

原帖由 vanover 於 11-10-11 19:28 發表
多謝fallenleaf 的意見, 會考慮清楚。
想多問一句在統一派位時, 第一位揀伊中, 第二揀旅港or迦密, 是否可行呢? 第三揀黄笏南or銀禧有得唔得?會否很危險? ...

如果你想抽聯繫位,乙部一定要填伊中第一。
我舊年都好似你咁諗,將迦密放第二,而家諗番都有d驚。因為上年迦密得74個位,相反旅港有96個位,迦密除了位小d之外,迦密都幾受黃埔區幾間小學的歡迎,因為佢地沒有聯繫學校,所以很多將佢擺第一位,你去番幾間黃埔區的小學的網頁睇睇,佢地好多同學派迦密。
之後那幾間就視乎你喜歡邊間就邊間行先啦,因黃笏南將會搬入大圍,要考慮返學問題,銀禧亦慘,呢兩年要忍受d打樁聲,真係滾滾紅塵。
講開又講,上年我聽到呢度有位家長講,佢會揀曾肇添,並將佢放到好前,因為曾肇添上年有7個位比九龍城,而且九龍城區band 1位較多,所以搏完曾肇添再番番出來搏銀禧,再用丘佐榮或者一d剛剛升band的何官補底,可能最差都係派一間band 1尾學校。不過呢個選擇就好個人,純粹交流,都係搜集左數據,計清楚數和諗清楚先好。我舊年真係遂間小學網頁上去和打電話去問學校有幾多班小六,再加人頭數。

原帖由 fallenleaf 於 11-10-11 20:09 發表

如果你想抽聯繫位,乙部一定要填伊中第一。
我舊年都好似你咁諗,將迦密放第二,而家諗番都有d驚。因為上年迦密得74個位,相反旅港有96個位,迦密除了位小d之外,迦密都幾受黃埔區幾間小學的歡迎,因為佢地沒有聯繫學校,所以很多將 ...

Pls check pm, thx!

回復 4# vanover 的帖子

你小朋友d成績好好,老師揀的兩間亦很合適,不過迦密第二無乜可能,旅港有機但留意此校著重體育,我囡學校(官小)上年有男仔考6x,統一甲部攪到入去qe,個人認為自行可揀此兩間,
攪珠就
第一志願(qe/華英)二選一
第二旅港
第三黃笏南

原帖由 minijelly 於 11-10-14 10:41 發表
你小朋友d成績好好,老師揀的兩間亦很合適,不過迦密第二無乜可能,旅港有機但留意此校著重體育,我囡學校(官小)上年有男仔考6x,統一甲部攪到入去qe,個人認為自行可揀此兩間,
攪珠就
第一志願(qe/華英)二選一
第二旅港
...

多謝你的意見, 曾聽說揀華英就冇旅港, 出年升中人數多, 又減班, 真是煩惱.

嘩! 全级6x也入到我的dream school QE? 他是那間官小? my son is Kowloon Tong GPS..

lucky入到,但會唔會讀得好辛苦o架.
阿媽

原帖由 S.S. 於 11-10-17 12:52 發表

band 1中至尾的同學入band 1頭學校,坦白講就一定係辛苦,而且中學多左好多科目要讀,又深左好多。

不過唔試下又唔甘心姐!

伊中唔係油麻地網咩? 點解會同九龍城網一齊抽?

原帖由 ivysandymum 於 11-10-17 23:52 發表
伊中唔係油麻地網咩? 點解會同九龍城網一齊抽?

因九龍城幾間官小都係伊中的聯繫學校,舊年有16個聯繫位比九龍城區d官小+2個他區位比九龍城。

原帖由 vanover 於 11-10-14 13:10 發表

多謝你的意見, 曾聽說揀華英就冇旅港, 出年升中人數多, 又減班, 真是煩惱.

旅港擺第二上年有人入到,上年有個女同學全級2x,自行考協恩&華英,兩間都衰左,大抽獎第一華英,第二旅港,結果入左旅港

原帖由 hinhin-mother 於 11-10-15 09:50 發表
嘩! 全级6x也入到我的dream school QE? 他是那間官小? my son is Kowloon Tong GPS..

我地係紅馬,以我所知紅馬派位係好過九官(唔好介意)

原帖由 S.S. 於 11-10-17 12:52 發表

我覺得會,不過大家無CONTACT,所以唔太清楚,但放榜日該同學家長真係好開心

原帖由 fallenleaf 於 11-10-17 14:41 發表

band 1中至尾的同學入band 1頭學校,坦白講就一定係辛苦,而且中學多左好多科目要讀,又深左好多。

不過唔試下又唔甘心姐!

同意...不過入親BAND 1都唔駛旨意可以HEA住讀
‹ 上一主題|下一主題