用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎)
go

1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎) [複製鏈接]

Hello!! 呢度歡迎各1B或其他G1家長問問題, 交流交流! 分享小朋友在學校發生的事等等...

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙!
   0    0    0    0

原帖由 musemuse 於 08-9-21 23:16 發表
Hello!! 呢度歡迎各1B或其他G1家長問問題, 交流交流! 分享小朋友在學校發生的事等等...

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙! ...

我諗要, 所以我諗住自己用電腦複製一張blank form, 你想要嗎?

仲有, 知唔知感想果度可唔可以用英文寫架?

是否隔星期做一次?

好呀, 如果你整左, 請你sendfile俾我, please check PM! Thanks!

我諗用中文會好D, 因為中文先係常識科的教學語言.

原帖由 NeoMom 於 08-9-22 09:39 發表

我諗要, 所以我諗住自己用電腦複製一張blank form, 你想要嗎?

仲有, 知唔知感想果度可唔可以用英文寫架?

支持, 希望除了在學校,電話外, 多一個平台给大家(尢其係1B)分享式提問, 因我都是唔清唔楚的媽媽.

1B(20) 曉琛媽媽報到

多謝支持, 我囝囝就係RYAN! 我星期五都有到呀!

原帖由 summummum 於 08-9-22 09:55 發表
支持, 希望除了在學校,電話外, 多一個平台给大家(尢其係1B)分享式提問, 因我都是唔清唔楚的媽媽.

1B(20) 曉琛媽媽報到

我是1A 班的, 歡迎嗎?

我也想知道,是否自行從報章找一篇剪報,寫上讀後感, 每隔一週常識科那天交給老師? (大頭蝦的媽媽上)

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-22 09:50 發表
是否隔星期做一次?

你地有冇人報左名參加校際朗誦節, 我想比個女玩下但係唔知邊度有好既training course

1B 同學們,記得明天要還圖書和默書(中文)呀!!!!

簽名被屏蔽

我都幫小女報了, 但都係揾讀開的老師補下課呀, 廣東話就自已教, 只求參與, 不計回報.
原帖由 NeoMom 於 08-9-22 14:09 發表
你地有冇人報左名參加校際朗誦節, 我想比個女玩下但係唔知邊度有好既training course

原帖由 summummum 於 08-9-22 15:34 發表
我都幫小女報了, 但都係揾讀開的老師補下課呀, 廣東話就自已教, 只求參與, 不計回報.

Do you mean the teacher in the school?

課外補習老師.
原帖由 NeoMom 於 08-9-22 15:38 發表

Do you mean the teacher in the school?

原帖由 musemuse 於 08-9-21 23:16 發表

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙! ...

問左學校, 如果再要做, 學校會再派一張blank form, 所以唔洗自己整

Thanks!

原帖由 NeoMom 於 08-9-22 16:11 發表

問左學校, 如果再要做, 學校會再派一張blank form, 所以唔洗自己整

今日English堂派了一本英文故事書, 阿仔話老師派俾佢睇,下星期一還給老師. 而手冊上寫著"R Tour", 即係要唔要做任何嘢?

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀?

R Tour = Online reading tour.  You can refer the details from Mr Kennard's e-notice on intranet.
For G1 student, it is not compulsory to complete the task but it is recommended to try.
Every week, student will be given an English story book.  You may note that there is a label on the bottom left hand corner with a number.  Don't mix up with the story book borrowed from school library.  Student should return to the English teacher, ie, Miss Chan.
Any question, please feel free to ask.
Farm

原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 21:58 發表
今日English堂派了一本英文故事書, 阿仔話老師派俾佢睇,下星期一還給老師. 而手冊上寫著"R Tour", 即係要唔要做任何嘢?

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀? ...

是否在網上填寫閱讀報告便可以?
因可以login及找回派發的書本。

原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 21:58 發表

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀? ...

應該大约一個月先做一次, 要做既時侯, 老師會派一張表, 剪報貼上, 再填下面幾句簡單問題就搞掂。

題目方面, 通常係隨意既, 有時會有特定題目, 好似今期大仔要搵"中國毒奶"既新聞。
原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 10:43 發表
我是1A 班的, 歡迎嗎?

我也想知道,是否自行從報章找一篇剪報,寫上讀後感, 每隔一週常識科那天交給老師? (大頭蝦的媽媽上)

我上過Readingtour.net, 但不懂怎樣搵番阿仔那本書...

原帖由 Farm 於 08-9-22 22:36 發表
R Tour = Online reading tour.  You can refer the details from Mr Kennard's e-notice on intranet.
For G1 student, it is not compulsory to complete the task but it is recommended to try.
Every week, st ...
‹ 上一主題|下一主題