用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何訓練幼兒"眼神接觸" (eye contact) ...
go

如何訓練幼兒"眼神接觸" (eye contact) [複製鏈接]

如果小朋友3歲, 說話時不肯望人, 即使用手罩住他眼睛周圍, 眼睛仍轉側, 避免眼神接觸, 有甚麼辦法糾正?

請指教
   0    0    0    0

原文章由 hangbobo 於 08-3-26 15:28 發表
如果小朋友3歲, 說話時不肯望人, 即使用手罩住他眼睛周圍, 眼睛仍轉側, 避免眼神接觸, 有甚麼辦法糾正?

請指教

你呢個問題我都好煩, 我仔就來4歲啦都係咁, 協康姑娘教左D方法, 你試好唔好D
-
捉住佢只手將佢嘅手掌放係你块面度先同佢對話

-
將同對話有關嘅物件移到接近你眼睛位置, 例如食物

-
用好誇張嘅面部表情或動作吸引佢嘅視線

-
口頭提示(相信呢樣個個都識)

我仔提佢時就好D, 有時唔提佢又唔記得左., 我哋仲要堅持D, 做唔到要求唔收貨, 做到就要讚吓或者俾D甜頭佢, 咁細個可以係食物, D可以獎個貼紙或其他, 我自己就好中意俾亞仔坐係我大脾同我面對面唱歌或者同佢玩吓.

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-3-26 16:14 編輯 ]
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

kikiboy
試了一段日子. 覺得捉住佢隻手將佢手掌放係我的面先同佢對話" 最有效.
謝謝
原文章由 kikiboy 於 08-3-26 16:10 發表

你呢個問題我都好煩, 我仔就來4歲啦都係咁, 協康姑娘教左D方法, 你試吓好唔好D
-
捉住佢只手將佢嘅手掌放係你块面度先同佢對話
-
將同對話有關嘅物件移到接近你眼睛位置, 例如食物
-
用好誇張嘅面部表情或動作吸引 ...

原文章由 hangbobo 於 08-4-9 00:56 發表
kikiboy
試了一段日子. 覺得捉住佢隻手將佢手掌放係我的面先同佢對話" 最有效.
謝謝

hangbobo,

唔使客氣! 我都覺得呢個方法好D.

有些仔對望人眼睛係有恐懼,所以會逃避。

除了之前提過的方法,我也時常和我仔仔玩對望遊戲,好簡單,要求他和我近距離眼睛對望然後數1-10,期間如他眼神飄開就停數,要他重來,完成到就讚賞他or獎個貼紙或糖果,他會好有成功感。可最先由 1-5 開始,漸漸加長時間。如他眼神時常閃開,可試試用2個廁紙桶扮望遠鏡吸引他望住你對眼先。

呢個遊戲何時何地都玩得,我地常常在搭巴士無聊時玩。而家我仔仔會主動要求同我玩,而且係可以數到30 啦! (最初開始2,3下已閃開) 好多人都話他眼神進步好多,你們不彷試試當玩遊戲囉!

原文章由 shunshunma 於 08-4-9 12:30 發表
有些仔對望人眼睛係有恐懼,所以會逃避。

除了之前提過的方法,我也時常和我仔仔玩對望遊戲,好簡單,要求他和我近距離眼睛對望然後數1-10,期間如他眼神飄開就停數,要他重來,完成到就讚賞他or獎個貼紙或糖果,他會好有成功感。可 ...

shunshunma
多謝分享!

除了之前提過的方法>>>可唔可以post多次呀? 唔該!

原文章由 kikiboy 於 08-4-9 14:03 發表

shunshunma
多謝分享!

除了之前提過的方法>>>可唔可以post多次呀? 唔該!

kikiboy,

哈哈!我係指你之前提過的方法咋,無啦!

‹ 上一主題|下一主題