用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 東區幼稚園 - 明我 v. 蘇浙
go

東區幼稚園 - 明我 v. 蘇浙 [複製鏈接]

東區幼稚園 - 明我 v. 蘇浙

關於此兩間幼稚園,請問可否給些意見?

Re: 東區幼稚園 - 明我 v. 蘇浙

你想知什麽?我朋友的仔仔現在在“明我”讀K1。以他的程度和我仔仔的幼稚園程度來看,好像頗harsh。她仔仔現在已經寫字,對!寫字,寫“上”“下”“土”,還有英文大小字母(那好像是教育署說要K2才開始寫字)。每隔一段時間就有“評核”,一早就告訴家長,要家長和孩子“溫習”準備評核!

Bingni 寫道:
關於此兩間幼稚園,請問可否給些意見?

Hi Bingni,

我囡囡由幼兒園開始就讀明我,現在是k1。我本人覺得明我個底打得唔錯,e.g.我囡囡只是見到d英文字or中文字(不用睇圖)就已知解釋。另外,佢都有外籍老師教普通話及英語的(一星期有兩堂)。而一般小一派位都會是基灣,嘉肋撒等。

同Teresa所講一樣,每日都會有工課的(上, T, H, E, F)等全部都是直/橫線之練習。不過我覺得校舍比較細。

以上資料希望幫到你啦!
靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

但......... 想請問, 小一派位唔係攪珠的??????
Hei-Hei

Hi Hei-Hei,

係呀!小一派位當然是攪珠啦。但我識d小朋友仔佢地派位都係多數是這幾間。

靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

Teresa & Claire 11,

謝謝你們的意見, 我將決定囡囡今年9月入讀哪間幼稚園 K1。 Claire 11, 聽說小一統一派位是純靠運氣的,為何 "明我" 派位都會是基灣,嘉肋撒等 ? "明我" 是否與這些小學有特別關係? "明我" 是否真的有很多課外活動?你囡囡及其他同學仔讀得開不開心,會不會有很大壓力?

明我k2已經默書啦,我就好驚呢類學校 還有,以我經驗,不要看該校可以派到什麼學校,因為入政府津貼的純靠分數及搞珠,應該問自己有幾分,可以選什麼學校,因為佢地學校總有些人派唔到呢兩間或派到更差的,唔係的話,可能派唔到滿意學校的人是自己,除非好有把握,唔係的話唔好諗扣門位了

我有朋友個囡囡係明我讀k1, 佢話比我知佢個囡今年已經學寫字, 佢地程度幾深, 但對佢地將來好似幾好, 但我本人就唔係好想小朋友咁早寫字, 我囡囡係蘇浙讀緊n1, 我覺得蘇浙同明我係兩間完全唔同既學校, 蘇浙著重語言, 我個囡而家可以聽得明晒老師講國語, 簡單既都講到, 仲有佢地每日都有外籍老師上英文堂, 我個囡基本都聽得明, 但以我所知, 明我英文堂一星期好似得兩堂, 我個囡今年亦成功考到St. Paul既04年k1

Wing(婷婷媽咪),
can share some hints and procedure 成功考到St. Paul for my reference ma?  My daughter now is 24 months.
so confusion to find the suitable school.
many thanks
canau

canau,

我考到st.paul完全係靠兩個字"幸運", 聽講st.paul有二三千人考, 我唔太相信咁多人入面只得2-300人識答佢地既問題, 同埋單單見兩三分鐘就可以分辨出呢個小朋友得定唔得, 我都唔係好信.所以除左講運之外, 都唔知講乜好, 如果你想知更多, 你可以搵下一d有關st.paul既topic, 應該係後幾頁有架.

Wing(婷婷媽咪),
thanks, i will try to search.
canau

Wing(婷婷媽咪),

HI, 你好嗎?仲記唔記得我呀?(好耐之前問你關於蘇浙D料架啦)

好耐無同你傾計啦,你同婷婷幾好嗎?

eva
細媽

Hi claire11,

我的仔仔同樣在明我讀k1,你囡囡讀那班?
我的仔仔讀上幼D班,會唔會同班!!

Hong Hong Ma
Hong Hong Ma  :-)

我個仔讀緊蘇淅N1班, 識聽識講國語, 當然有時要估佢講乜, 雖然佢重未識睇曬d字母, 但我覺得唔使一早迫得佢咁緊要, 讀書時間還來日方長呢, 我比我個仔入蘇淅既最主要目的就係學國語, 同埋如果我唔再去搵其他學校讀的話, 最多咪一條龍上埋小學, 起碼煩少十年呢 (由N班讀到小六足足十年架)!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Mummy's Nail Nail WorldHERE

Dear Hong Hong_Ma,

我知你係邊過了,我個囡同你囝囝係同一班的。

我是盈盈媽咪呀! 估不到你也是bk member 哈哈

Hi eva,

我點會唔記得喎, 婷婷幾好呀, 佢好好彩考到st.paul呀. 你呢, 最後決定讀唔讀蘇浙呀?

hi 各位媽媽,
想請教各位媽媽,請問“明我”現在幾多錢學費呀?k1有無全日班呀?Thanks!
‹ 上一主題|下一主題