用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣判斷適合學大提琴?
go

怎樣判斷適合學大提琴? [複製鏈接]

醒目開學勳章

0    0    1    0

我女由3年級開始學, 佢有d同學係1年級就開始學, 都無問題, 只係人仔細細要揹個大提琴就辛苦d囉。

學費大約幾$$

$
原文章由 angelymama 於 07-9-3 08:15 硐表
我女由3年級開始學, 佢有d同學係1年級就開始學, 都無問題, 只係人仔細細要揹個大提琴就辛苦d囉。

醒目開學勳章

原文章由 Kareese 於 07-9-3 17:11 硐表
angelymama,

好多謝妳的回覆!
請問其實小一開始學和大些好像妳的女兒小三才學會否有很明顯分別,例如6歲領悟力低,進度會很慢,浪費時間和金錢,和難度方面6歲應付不來反而嚇怕小朋友;如果到8歲才學雖然遲了2年但很快會趕上來 ...

小女有興趣學大提琴,但唔知俾佢去邊度學好。上小組好定1:1 好?我驚1:1 會比較悶。有無港島區好導師/大提琴班介紹呢?

Kareese,

我個女6歲開始學到而家10歲。一開始已經單對單.
學弦樂一定比較辛苦,所以應該帶小朋友去琴行
睇吓係唔係鐘意先。

Eirene.

是否須要每天練習? 每次要練幾多個鐘?

原文章由 Eirene 於 07-9-4 20:03 硐表
Kareese,

我個女6歲開始學到而家10歲。一開始已經單對單.
學弦樂一定比較辛苦,所以應該帶小朋友去琴行
睇吓係唔係鐘意先。

Eirene.

原文章由 bbqueen 於 07-9-4 21:32 硐表
是否須要每天練習? 每次要練幾多個鐘?

所有樂器都應該每日練習, 但係初時最好練20-30
分鐘,唔需要太多,驚嚇怕佢.

eirene

醒目開學勳章

阿女小三時學校攪管弦樂團, 管樂又大又重, 阿女細粒, 我驚佢唔夠氣, 所以無選。敲擊樂我諗玩木片琴同鋼琴差不多, 我地學開琴, 所以又無選, 小提琴,我又怕條頸會好辛苦, 所以最後選了大提琴, 我自己就鍾意大提琴柔和的聲音。

阿女小三開始學, 有d同學就小一開始, 無乜分別, 反而人地仲學得快d, 因為阿女懶練琴。

小五時考了一級, 佢而家都係小組學(3人一組) , 導師係小交的低音大提琴手。

Kareese,

我個女舊年考咗五級,計劃明年考七級。
由於我個女有綱琴底,所以開始時進度尚算不錯,
不到一年已經考二級。初學手指頭有些痛,弦樂不同地方
是很靠小朋友音準、聽音。所以不容易拉出一首好聽的歌。

eirene

原文章由 Kareese 於 07-9-6 02:04 硐表
Eirene,

請問妳女兒有沒有考過試?現在幾多級?6歲開始學會遇到什麼困難?多謝回覆!

Kareese

我個囡都係細粒, e 家都係110 cm 左左, 其實高度会否有影响呢? 初學, 去辺到學好呢?

原文章由 angelymama 於 07-9-6 11:45 硐表
阿女小三時學校攪管弦樂團, 管樂又大又重, 阿女細粒, 我驚佢唔夠氣, 所以無選。敲擊樂我諗玩木片琴同鋼琴差不多, 我地學開琴, 所以又無選, 小提琴,我又怕條頸會好辛苦, 所以最後選了大提琴, 我自己就鍾意大提琴柔和 ...

醒目開學勳章

以我所知係根據小朋友的高度。我女兒起初買大了些,
所以到現在都未換size。大提琴有二手市場,我有朋友也
是買二手的。大概 800-1200.

eirene

醒目開學勳章

我阿女3年級時用3/4, 到而家都係, 唔使換住。

小一開始o個d, 用1/2, 而家都換3/4囉.

醒目開學勳章

Kareese,

as I know 大提琴 size 除了看小朋友身高外, 還有看指距.  以我所見有細粒 ge小朋友 p.1 時用 1/8 or 1/4 wor....so, 你最好學時問問老師的意見.  至於幾時換 size 就因人而異, 因每個小朋友 ge 生長速度都5同.

阿女今年升中一啦。

我女八歲開始學, 用 1/2, 依家將近 11 歲, 很快會換 3/4, 應該可用上 2-3 年.
‹ 上一主題|下一主題