用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 躍思﹙東輝﹚幼稚園
樓主: pigpig
go

躍思﹙東輝﹚幼稚園 [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 躍思﹙東輝﹚幼稚園

erikalo ,
係呀!miranda今日係無返學呀!因為,今朝起身遲左,所以咪唔返學囉~嘻~嘻~~~
kaka好叻呀~~~心水清呢~~
係囉,26號係比較難等的,呢2次同你工人一齊,都要等大約25分鐘呀!
如果你放心的話,搭一程校車,我諗應該無問題,而且你工人又唔使走黎走去,可以有多D時間預備lunch。
我諗住,第日開學後,我要帶定小雪的lunch,等佢放學係船上食,如果返到屋企先食又太餓,唔食又唔得!我都未諗到點安排好呀!

hi pigpig
我同我老公都比較鍾意菁草地instead of 活力, 所以如果吾讀聖心同st paul, 菁草地係我地既第二選, 仲未有既消息, 但就聽聞又係11月6日.
至於亞裔學生, 活力葉主任同我地講話係編排係下午班.
how's u?  u will let yr girl to study in this school??

冬日勳章

Little_cy ,
如果你鐘意青草地多D的話,就當然唔好去活力交留位費啦!
我朋友個女,依家讀緊青草地k1,佢話依家上午班,每班得十幾個小朋友,所以,我相信要入應該無問題。
係呀?又係6號面試呀?你到時睇下可唔可以一早去青草地面試呀?一係就話要下午,當然,你要諗個好D的理由啦!
我多數都會選擇於11月讀躍思的n1

hi pigpig
今日, 收到菁草地封信, 真係撞曬期, 11月6日 9:00hrs, 我已打電話比佢地, 要求可吾可以改時間, 佢地好好, 已幫我改左係11月5日 interview.  so problem resolved.係呢, 你結果有冇去寶血交表呀?
你女女點呀, 番學ok ma.

冬日勳章

Little_cy ,
我好懶,仲未去寶血交表,星期六可能會去,不過,如果面試時間係下午的話,我就唔交表囉
青草地俾你5號面試咪好囉!甘又唔會撞期~~
小雪返學都ok,今日仲叫我出課室等佢,我唔可以入去 總括黎講,佢暫時都算投入

erikalo,
因為今日比較夜返到屋企,所以未幫你打電話俾我朋友,打左再話你知

現在都考慮緊去吾去寶血interview, 因為考到都未必讀... too far away really.

小雪好叻女呀.......

冬日勳章

Little_cy ,
我都諗緊未必會去寶血交表,因為落船後,要行好遠先有車搭到去
小雪一時時啦!又時就咩都唔使我,又有時就成日都要“媽咪、媽咪”,不過,我覺得佢係呢間學校適應得唔錯。
係呢?甘你囡囡呢幾個月未入學前,有咩攪作呀?

佢一路都係番緊playgroup in discovery bay, 佢又番得幾開心喎.  不過就只係番一,三, 五, 其他日子, 佢多數都係留係東涌, 我工人係屋企同佢玩, 教佢讀書..... 下午afternoon nap, 起身, 食小小野, 跟住玩一陣, 我就放工番黎.  
weekend 通常朝早我都會帶女女落街食早餐, 行商場.... 你呢. 是否通常都係留係愉景灣呢?

冬日勳章

Little_cy ,
原來有番緊playgroup,甘就唔使悶啦!我發覺小雪真係好怕悶,一起身就問我今日會去邊度?玩咩呀?所以,我覺得都係番學比較適合佢。
如果唔使返學的話,我多數會帶小雪出去食早餐,有時去坪洲、東涌or留番係愉景灣食;食完早餐就餵雀、餵魚、去會所、百佳,之後就番屋企afternoon nap,起身後,又係食少少野,去公園、海灘...甘就一日啦!
假期時,如果無特別野做,都會留番係愉景灣,有時會同老公一齊去梅窩飲茶、放風爭.....基本上,每個星期六、日,節目都差不多!
不過,11月就好忙呢!因為有好多面試

去坪洲?? 梅窩飲茶、放風爭??  點去呀?  好多時我都想帶阿女週圍去, 但我又lazy , 我老公又吾係個個都放假, 所以........ ummmm, 我諗我都要學下你至得.

冬日勳章

Little_cy ,
你可以入黎DB,然後乘街渡到坪洲﹙$4.5一程﹚or梅窩﹙$10一程﹚,去到坪洲or梅窩,是但搵個空地,就可以放風爭啦!因為佢地仲細,我就唔會用線look,小雪只係拎住條風爭線走,不過,已經好開心!得閒你都可以試下呀!

d船期係點架.....

pigpig,
wow...wingwing like flying kite very much~~ and i never go to d bay ga....next time we have gathering in d bay ar~~

pigpig

你既生活真係好正, 聽落真係好羨慕, 我住市區, 真係無d 咁既節目... 不過聽完你講到咁, 我都要搵個星期, 去坪洲行下...

我女考到蘇浙上午班呀, 不過我都未必比佢去讀, 多數留守躍思, 不過我都會比留位費, 因為我驚躍思出年都未有學生... hee... 保守d 好.. 安全... 至上... 費時到時開唔成..點算...

erikalo,
i also apply KC but still waiting the letter because i apply Jan 2005 N1....

冬日勳章

Little_cy ,
佢地有一張船期表,如果你想要的話,可以pm地址給我,我寄俾你or你親自入黎搭一次問佢拎都得。

5354,
隨時歡迎你入黎玩呀!今日呢度萬聖節,好有氣氛,我帶小雪去每家每戶拎糖,初初都驚驚地,後來一見到有糖就咩都唔記得囉 有機會入黎玩下呀!
係呢?你果日參觀躍思校舍,如何呀?

erikalo,
坪洲其實好細,無咩特別地方行,如果特登入黎就唔值得囉~~我因為方便,所以就成日去,今日仲去左電髮呀

如果你保險D的話,當然去交留位費啦!我昨天都去左聖公會﹙鐵崗﹚拎表,我覺得校舍就比較舊D,老師年紀比較大。
我相信躍思唔會開唔成k1,因為即使得幾個學生,佢都要撐下去,如果因為甘就唔做的話,甘唔負責任,就真係讀唔讀都吧啦! 我未得閒幫你問我朋友呀!問左再話你知。
星期五時,我同蔡主任傾過電話,佢話11月開唔到,就算月中開到,都唔會收全個月的學費。你係咪都會每一日帶晴晴返學呀?

PigPig

Hei, 我咁大個人都未去過坪州, 搵日點都要行下… 不過.. 都唔知幾時… heee

我每日都係自己送個女返學, 不過因為依架一定要人陪, 我工人先同我一齊, 遲d 正式開學, 我會自己同佢返, 工人12:00 去接她… (我都唔係好慣, 個個都開始叫我囡個中文名 “澄澄”, 因為bb時, 已經開始叫佢個乳名 “kaka”, 叫慣咗, 我有次問個囡, 你鍾唔鍾意蔡老師叫你”澄澄”呀, 如果唔鍾意, 媽咪可以叫佢地叫番你kaka, 佢話佢好喜歡人地叫佢中文名, 因為個度係中文學校… )

pigpig, 躍思真係唔錯, 今朝返學校, 佢地又換咗look啦, 雖然學校唔係好似蘇浙或寶血咁大, 不過d 老師真係好有心機, 為小朋友想好多好多, 今日返去, 學校d look 唔同咗, 我女又好開心, 因為又有新鮮感, 學既野又有唔同… 我真係好意外, 因為返咗都無1個月, d 老師真係好有辦法, 頭幾次去, 一個look, 不足一星期, 可能要比小朋友有Halloween feel, 又換個look, 今日 11月啦… Halloween 過咗, 佢地又有小攪作, 真係好….越來越唔捨得此校… 啦…

今天多咗2個小朋友 , 又有新同學啦…

KaKa Mom

pigpig
Teachers are good. Enviornment ok. I m still thinking~~ today i will visit 3 nursery....

thx!! i can come in on weekday??

冬日勳章

erikalo,
原來係你囡囡叫“澄澄”,我都攪左錯
其實,我覺得叫咩名都無所謂,最緊要小朋友開心,不過,暫時黎講,因為仲會有其他學校面試,叫中文名,等佢適應下都好呀!
係呀?今日又有新look啦?我本來今日諗住會返,但係遲左起身,所以 我覺得我同小雪太懶啦
今日的新同學仔係男定女呀?唔知會唔會又係我地D網友呢?
有機會就到坪洲玩下啦!如果未黎過的話,當行下都好呀!

5354,
隨時歡迎你黎呀 可以去玩沙
‹ 上一主題|下一主題