用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試卷問題
樓主: winwin1110
go

試卷問題 [複製鏈接]

winwin1110 發表於 18-6-6 10:14
你地中英文都係一份過?咁一份比幾多分鐘佢地做呀!
唔係,英文聆聽一份,oral 另考,grammar, reading,writing  一份卷,大概50分鐘左右。
中文分聆聽卷,說話另考,語文知識同閱讀理解一份,考40還是59分鐘(冇留意具體時間)

作文單獨考,有實用文同寫作。

b3410 發表於 18-6-6 10:12
我哋英文卷一直都係一份,所以通常都係15分鐘左右作出一篇作文。英文寫起來快,大家都做到。
中文字寫起來 ...
但樓主話中作係200-300字喎, 英作好少要求寫咁多, 15分鐘當然得, 中作就無可能, 15分鐘300字, 抄都抄唔切。

winwin1110 發表於 18-6-6 10:14
你地中英文都係一份過?咁一份比幾多分鐘佢地做呀!
樓主, 唯有暑假買D pre-S1卷練下速度。

回覆樓主

係呀⋯⋯要啦

回覆樓主

我睇到通告今年6年級最後考試一日考3科,中英數!須則最後呢次唔駛呈分,都唔好逼到d小朋友咁辛苦!半日做3份卷,手都斷啦

winwin1110 發表於 18-6-6 11:59
我睇到通告今年6年級最後考試一日考3科,中英數!須則最後呢次唔駛呈分,都唔好逼到d小朋友咁辛苦!半日做3 ...

嘩咁考法考完都腦部缺氧!我地和另外2個朋友的三間小學都只每日只考主科再撘d閒科,仲以為其他學校都一樣

已刪除

Ocean419 發表於 18-6-6 12:50
嘩咁考法考完都腦部缺氧!我地和另外2個朋友的三間小學都只每日只考主科再撘d閒科,仲以為其他學校都一樣
...

直頭透唔切氣啦!

b3410 發表於 18-6-6 10:12
我哋英文卷一直都係一份,所以通常都係15分鐘左右作出一篇作文。英文寫起來快,大家都做到。
中文字寫起來 ...
15分鐘作250~300字‍‍的文,雖然英文係寫得快D,但好趕下。

熱媽 發表於 18-6-6 16:54
15分鐘作250~300字‍‍的文,雖然英文係寫得快D,但好趕下。
小學既英文應該唔會有咁要求吧? 英小咩要求就唔知了。

熱媽 發表於 18-6-6 16:54
我哋英文好似寫150字only

b3410 發表於 18-6-6 17:14
我哋英文好似寫150字only
我地英文分2卷,作文卷有3篇閱讀理解(1X條M C)加一篇長文,老師又無定字數,但大半班真係水蛇春咁長(‍多數有2XX字)。我‍‍中以為多數學校都係咁!

回覆樓主

都唔知全港係咪得我地呢間呈分試用PS1模式考,問左好多間都唔係咁!點解要逼到學生咁緊,做都做唔切佢地考得唔好,學校都唔好過啦下話。即平均可以有9字頭都可能下調到7、8字頭,如果平時拿6字頭可能變左唔合格

winwin1110 發表於 18-6-7 13:49
都唔知全港係咪得我地呢間呈分試用PS1模式考,問左好多間都唔係咁!點解要逼到學生咁緊,做都做唔切:questi ...
唔好諗咁多了, 都考咗。小朋友係唔習慣啫, 如果用PS1模式, 個量係比我哋分開考少的, 唯有暑假做下D PS1練習, 習慣咗呈二又係一條好漢了。唔好俾呈一既不愉快經歷打沉, 仲要同小朋友一齊一股作氣, 唔好俾佢覺得做唔切, 係同佢講一。定。做。得。切。呈分呢個階段, 除咗講勤力, 仲要講心理質素架, 唔係小朋友頂唔到年半架。努力呀!

little_yolky 發表於 18-6-7 15:22
唔好諗咁多了, 都考咗。小朋友係唔習慣啫, 如果用PS1模式, 個量係比我哋分開考少的, 唯有暑假做下D PS1練習 ...

多謝你的正能量
對呀..大家都要努力!

我P6個已呈晒分, 呢期細的考期終考, 佢地P6就是test , 其中有幾日冇野test 就加叫PS1 practice, 因為佢地之前完全冇谷PS1, 做補充都好似冇,  所以唔太知個形式.    個日堂上限時做中文, 佢都做到怪叫, 說好多野, 唔深但好趕. 我覺得PS1係要好好學time management.  

呢排同個B1A中學生談天, 佢說只是數考試有十幾版Long Q,  仲有MC之類, 佢做到手震,  大半班都覺得難合格  (聽說主科衰會要留班云云..)  上到中學我估最大困難都係keep time 呢樣.   

HaYi 發表於 18-6-8 11:15
我P6個已呈晒分, 呢期細的考期終考, 佢地P6就是test , 其中有幾日冇野test 就加叫PS1 practice, 因為佢地之 ...
我囡中一,都話次次考試測驗可以做完整份卷已經叫做好成功

HaYi 發表於 18-6-8 11:15
我P6個已呈晒分, 呢期細的考期終考, 佢地P6就是test , 其中有幾日冇野test 就加叫PS1 practice, 因為佢地之 ...

我仔今日啱啱考完G6數,佢話今次比平時多咗long question, 我估可能係為G7作測試/准備,剩返一分鐘時仲剩2條,佢之未試過做唔切,所以心就急,題目都唔睇就求其寫答案。之後我都有分析、教佢下次應該點處理, 因為肯定G7嘅數比G6
更長、更花時間。
‹ 上一主題|下一主題