用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試卷問題
go

試卷問題 [複製鏈接]

想問大家五年級考試係咪一份卷做哂作文,聆聽,閱讀理解,句意辦識,填充選擇題,排句等...考試時間50分鐘定55分鐘(唔記得左)
   1    0    0    1

winwin1110 發表於 18-6-5 13:24
想問大家五年級考試係咪一份卷做哂作文,聆聽,閱讀理解,句意辦識,填充選擇題,排句等...考試時間50分鐘 ...

唔係,我哋、聽、説、讀、寫分四份卷,分開考。

唔係,分開所有卷考。

回覆樓主

我聽好多都係分開考,但我地學校跟PS1模式考!真係人都痴仲要平時唔係谷果種學校!見到就陰公,做唔哂,有d小朋友cry

winwin1110 發表於 18-6-5 13:38
我聽好多都係分開考,但我地學校跟PS1模式考!真係人都痴仲要平時唔係谷果種學校!見到就陰公,做唔哂,有d ...
上學期都分開只係呈分合拼? 唔好擔心, 大家條件都係一樣, 大家一齊慘。但一次過考埋咁多, 即係減去聆聽時間, 作文會作短D? 做唔晒係好慘。

little_yolky 發表於 18-6-5 13:48
上學期都分開只係呈分合拼? 唔好擔心, 大家條件都係一樣, 大家一齊慘。但一次過考埋咁多, 即係減去聆聽時間 ...

五年級上學期一開始都係合併,作文好似200字定300字要問下仔仔先。知係大家一起慘,但小朋友做唔哂都好怕怕,攪到個個都緊張,唔明白點學校要逼到佢地咁

winwin1110 發表於 18-6-5 13:52
五年級上學期一開始都係合併,作文好似200字定300字要問下仔仔先。知係大家一起慘,但小朋友做唔哂都好怕 ...

作文要作220字

不到一個小時做咁多卷?點寫作文啊?背默出來差唔多

回覆樓主

你意思係一個鐘要做曬作文、聆聽同做卷?

chole_bb 發表於 18-6-6 01:50
你意思係一個鐘要做曬作文、聆聽同做卷?

係呀!無一個鐘,只得50分鐘。要做哂全部等同ps1考試一樣

b3410 發表於 18-6-5 23:37
不到一個小時做咁多卷?點寫作文啊?背默出來差唔多

就係囉!小朋友好慘,比著大人都唔知做唔做得哂!呢間學校仲要算係平時少功課,不操練的學校。好無奈!

學校公佈之後,家長冇意見?我地校在小五開學初,也說英文科,寫作與讀卷一齊做,雖然說,讀卷會減少一篇閱讀理解,其它grammar類型又減少啲 ,但寫作至少都要30分鐘,所以,50分鐘一定做唔曬,於是,我地五年班家長聯署反對,一來呈分試重要,低年班仲可以話適應,二來,真係有機會做唔曬,特別對於寫作冇咁叻,時間分配冇咁好的學生來講。最後,學校取消五年班英文科的改革

babywoman 發表於 18-6-6 09:28
學校公佈之後,家長冇意見?我地校在小五開學初,也說英文科,寫作與讀卷一齊做,雖然說,讀卷會減少一篇閱 ...

我地無人作出反對,因為要去聽講座先知,有些家長上班無聽就唔知,就算知,未真正做都唔知有問題!因為佢地學校講到無乜特別咁..所以以為改就跟學校改。加上我地得學校細得好小班,如果大些的學校應該多人就會出聲。
同埋真係要有一個發起人發聲,唔係就好似我地咁!我地中英都係一份過。

回覆樓主

其實佢地咁做本身可以考9字頭的學生都變左考8字頭甚至7字頭啦!因為做唔夠時間,做得急自然錯漏就會多左,對學校有咩好處呢,呈分平均成績仲下降左,去到教統局會點呢

回覆 winwin1110 的帖子

呢啲應該冇所謂,計名次,不論分數。
已開咗個頭,試下同 學校爭取下次增加時間

babywoman 發表於 18-6-6 09:46
回覆 winwin1110 的帖子

呢啲應該冇所謂,計名次,不論分數。

好提議,謝謝

winwin1110 發表於 18-6-5 13:24
想問大家五年級考試係咪一份卷做哂作文,聆聽,閱讀理解,句意辦識,填充選擇題,排句等...考試時間50分鐘 ...

我哋中文分開兩份卷,分別有45同55分鐘。

你哋一份過總共得50分鐘真係好趕,雖然係全級都一樣,但對於一啲平時習慣慢慢思考的同學來講,佢哋就會好蝕底,諗得嚟已經夠鐘。

回覆樓主

就係喔⋯份卷仲要差不多全課外,只有少許書中詞語同成語可以溫。連基本的重組句,排句,標點,作句,改句,填充都無架

winwin1110 發表於 18-6-6 09:34
我地無人作出反對,因為要去聽講座先知,有些家長上班無聽就唔知,就算知,未真正做都唔知有問題!因為佢 ...
我哋英文卷一直都係一份,所以通常都係15分鐘左右作出一篇作文。英文寫起來快,大家都做到。
中文字寫起來慢,作文好難15分鐘寫出來。

b3410 發表於 18-6-6 10:12
我哋英文卷一直都係一份,所以通常都係15分鐘左右作出一篇作文。英文寫起來快,大家都做到。
中文字寫起來 ...

你地中英文都係一份過?咁一份比幾多分鐘佢地做呀!
‹ 上一主題|下一主題