用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 About 一條龍直資小學
樓主: hailey_ma
go

About 一條龍直資小學 [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白,謝謝回覆。請唔好介意我問多少少,咁如果港同小朋友沒有呈分,而升讀其他一條龍中學,例如SMC,係咪都要考pre s1呢?而其他沒有呈分的小朋友其實係咪都有潛banding呢?所以就算只有一個同學呈分,都可以知道佢係band幾?但未考晒呈分試其實係咪難d估banding呢。

醒目開學勳章 王國長老

teambuilder 發表於 16-10-16 21:40
回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白,謝謝回覆。請唔好介意我問多少少,咁如果港同小朋友沒有呈分,而升讀其 ...

要呈就係全校呈,否則點排先後(派位有banding條件一,學校有呈分,二,師兄姊有考pre s1)
例如,我決定俾個仔直升,唔攪喇。但個仔小5、6校內成績一樣會呈。不過我無特別谷成績吧了(當一個普通校內試咁考)

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-10-16 23:13
要呈就係全校呈,否則點排先後(派位有banding條件一,學校有呈分,二,師兄姊有考pre s1)
例如,我決定俾 ...

至於pre s1.....有無人可以confirm呢?我相信全港學生都要考的

Charlotte_mom 發表於 16-10-16 20:50
你concept有d亂。
有呈分,學校大概知學生咩banding。以港小為例,升小六就要決定留唔留書院,同時學校亦 ...

昇小六已決定? 係咪書院收唔收返都咁早通知?

係咪特別早,還是其他直龍都咁早?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-10-17 07:15
昇小六已決定? 係咪書院收唔收返都咁早通知?

係咪特別早,還是其他直龍都咁早?

係特別早。數完自己人至知道有幾多位收外面學生。呢個小小條件都算合理啦

Charlotte_mom 發表於 16-10-17 07:19
係特別早。數完自己人至知道有幾多位收外面學生。呢個小小條件都算合理啦
...

咁早未有小六成績已決志,那是否100% 真直昇書院?

retriever 發表於 16-10-17 07:23
咁早未有小六成績已決志,那是否100% 真直昇書院?
一條龍津校小六開學已要簽紙,而大部份一條龍直資應該都係小六上學期內就要簽紙會否直升。

lingan  7月我打去EDB問,我記得話5年級下學期要簽添。不知是否正確。  發表於 16-10-17 10:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:About 一條龍直資小學

唔好意思,請問Charlotte Mom/ Hppa, SPCCPS 有沒有呈分?升中要選拔嗎?還是成績操行達標便可?謝謝

mcl203 發表於 16-10-16 17:47
SPCS 係無呈分的~~~
SPC小學係私校, 中學係直資, 唔算係一條龍直資, 只係混合一條龍中學

mcl203  網友問SPCS嘛 ~~~  發表於 16-10-17 10:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔好意思,是我寫得不清楚,請教請教🙏🏻

happygirl1001 發表於 16-10-17 09:56
唔好意思,請問Charlotte Mom/ Hppa, SPCCPS 有沒有呈分?升中要選拔嗎?還是成績操行達標便可?謝謝

...
SPCC有呈分, 至於升中要求我唔知, 建議直接問中學部

Thanks 🙏🏻

‹ 上一主題|下一主題