用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 About 一條龍直資小學
go

About 一條龍直資小學 [複製鏈接]

如果studying 一條龍直資小學, 沒有呈分試,升中有無得自行choose  官津中學 or other better private secondary schools?
   7    0    0    0

hailey_ma 發表於 16-10-16 10:02
如果studying 一條龍直資小學, 沒有呈分試,升中有無得自行choose  官津中學 or other better private secon ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hailey_ma+發表於+16-10-16+10:02+如

原帖由 hkpapa852 於 16-10-16 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
即是沒有呈分的,等如有升中協議,包升番一條龍中學?

blythe_kiss 發表於 16-10-16 14:06
如果有一條龍中學就係。不過決定權係中學部,佢有權隨時搬籠門。

Chirley    發表於 16-10-17 10:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

blythe_kiss 發表於 16-10-16 14:06

全港得6間直資一條龍小學無呈分,以我所知6間都係100%升中一.

AgapePa 發表於 16-10-16 14:50
全港得6間直資一條龍小學無呈分,以我所知6間都係100%升中一.

陸慶濤、音小、英華?男拔?請問仲有邊間?

hppa  SPCC  發表於 16-10-17 16:33
HaYi  音小是私校呵  發表於 16-10-16 15:12

penguinding 發表於 16-10-16 15:10
陸慶濤、音小、英華?男拔?請問仲有邊間?

音小是私校,男拔和英華都有呈分,
直資無呈分得:SMC, 真道,宏信,陸慶濤,王錦輝,培橋

AgapePa 發表於 16-10-16 15:18
音小是私校,男拔和英華都有呈分,
直資無呈分得:SMC, 真道,宏信,陸慶濤,王錦輝,培橋
...

男拔英華好似都係可以全級簽紙唔考呈分試

penguinding 發表於 16-10-16 15:20
男拔英華好似都係可以全級簽紙唔考呈分試

呈分試是校內正常考試,無得唔考,呈唔呈分都要考. 呈分是連續兩年,影響全級,無得一時呈,一時唔呈.

AgapePa 發表於 16-10-16 15:27
呈分試是校內正常考試,無得唔考,呈唔呈分都要考. 呈分是連續兩年,影響全級,無得一時呈,一時唔呈.
...

我都係上網睇

朋友仔DB 要考呈分, 不過學校D人唔多緊張, 可能冇咩影響

Chirley  因為對佢地黎講太易  發表於 16-10-17 10:24

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-10-16+15:27+ 呈

原帖由 penguinding 於 16-10-16 發表
我都係上網睇
一線學校根本唔會怕呈左分D學生會跳船,走幾多可以收番幾多,況且走既亦唔多

mcl203 發表於 16-10-16 15:44
一線學校根本唔會怕呈左分D學生會跳船,走幾多可以收番幾多,況且走既亦唔多

...

我覺得一條龍學校呈分的目的,是無需保證100%升中. 原校唔收都可以抽獎.

AgapePa 發表於 16-10-16 15:57
我覺得一條龍學校呈分的目的,是無需保證100%升中. 原校唔收都可以抽獎.
...
咁又好似唔得噃....佢符合某D既定條件...理應自動彈上去
唔呈分既...多數都係D 2..3線...增加跳船既難度
SPCC...DB...DG...你去跳船佢收番個程度仲好D添
又強如SPCS...佢呈唔呈分都阻唔到要跳船既學生 ~~~

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-10-16+15:57+我覺

原帖由 mcl203 於 16-10-16 發表
咁又好似唔得噃....佢符合某D既定條件...理應自動彈上去
唔呈分既...多數都係D 2..3線...增加跳船既難度
SP ...
St paul convent 都好似冇呈分,吾知係咪必定升中

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-16+發表咁又

原帖由 blythe_kiss 於 16-10-16 發表
St paul convent 都好似冇呈分,吾知係咪必定升中
SPCS 係無呈分的~~~

回覆:mcl203 的帖子

港同,優才,播道有無呈分? thanks

回覆 amoyresident 的帖子

港同優才有呈分,但要先放棄直升,但應該好少人乜都冇响手時就放棄直升,又唔知自己banding。若成績勁多數會考直資,都預左冇得呈分。所以我都唔係好明呈分玩法係點。有呈分係咪代表畢業生一定要考pre s1呢?

amoyresident 發表於 16-10-16 19:54
港同,優才,播道有無呈分? thanks
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999068

醒目開學勳章 王國長老

teambuilder 發表於 16-10-16 20:38
回覆 amoyresident 的帖子

港同優才有呈分,但要先放棄直升,但應該好少人乜都冇响手時就放棄直升,又唔知 ...

你concept有d亂。
有呈分,學校大概知學生咩banding。以港小為例,升小六就要決定留唔留書院,同時學校亦好公開解釋升中派位機制,包括為有需要學生估banding同建議點揀,不過學校講明唔會出reference letter就係了(有本事就拎學科獎、卓越獎去見人)。
學校近年有幾多%band 123,校長亦會講,不過呢d我就唔方便透露了。
大多數學生會直升咪煩。亦有人play safe,一邊留書院一邊考直資,考到top嘅就走,考唔到咪照原定直升囉。
想玩派位就要放棄所有直資,包括港同書院。都有人咁做嘅,但唔多。

Pre s1就同以上無關,點都要考。
‹ 上一主題|下一主題