用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試卷問題
go

試卷問題 [複製鏈接]

想問大家五年級考試係咪一份卷做哂作文,聆聽,閱讀理解,句意辦識,填充選擇題,排句等...考試時間50分鐘定55分鐘(唔記得左)
   1    0    0    1

little_yolky 發表於 18-6-11 09:26
吓? pre-s1都係一次咋? 不過pre-s1係要難D, 全港卷丫嘛。

剛才回家講,模擬考個英文聆聽播一㳄,好似一支箭咁快,一下就播完了,閱讀理解又有少少難喔

little_yolky 發表於 18-6-11 09:26
吓? pre-s1都係一次咋? 不過pre-s1係要難D, 全港卷丫嘛。

吾知,但平時考試同模疑考,系聽一次,女話低小時才聽兩次

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:24
我地英文都聽一㳄咋,女講ps1聆聽系難過平時學校果D喔,話講得好快,比學校平時快好多
...

little_yolky 發表於 18-6-11 09:22
阿女們都係咁, 唔好話阿大, 連阿細都係咁。佢哋話英文聆聽可以聽兩次, 而且題目淺D, 無咁tricky。所以中文 ...

我地英文都聽一㳄咋,女講ps1聆聽系難過平時學校果D喔,話講得好快,比學校平時快好多

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:18
就聆聽扣左十幾分,好癲,但英文聆聽佢就滿分,上次
阿女們都係咁, 唔好話阿大, 連阿細都係咁。佢哋話英文聆聽可以聽兩次, 而且題目淺D, 無咁tricky。所以中文科係設計到令學生好憎佢哋。

little_yolky 發表於 18-6-11 09:17
佢哋一嚟就識繁體字咁勁?

可能來之前他們已作准備,她們一來中文成績已好好,未聽有繁體字問題

little_yolky 發表於 18-6-11 09:17
唓, 你阿女精英班緊係叻啦, 我阿大只係一般人而已。

阿女都話聆聽好蝦人架, 因為D題目同段說話內 ...

就聆聽扣左十幾分,好癲,但英文聆聽佢就滿分,上次

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:14
我女班果幾個插班生,又吾見有呢個問題,次次都糸佢地中文最高分
...
佢哋一嚟就識繁體字咁勁?

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:12
佢地系精英班,應該系吾差,不過上次個女竟然糸聆聽扣左十幾分,今天模擬第二次考今日考英文先
...
唓, 你阿女精英班緊係叻啦, 我阿大只係一般人而已。

阿女都話聆聽好蝦人架, 因為D題目同段說話內容跳嚟跳去, 一不留神就miss咗, 仲要聽得一次。

little_yolky 發表於 18-6-11 09:11
佢哋D新移民, D中文同數學都好鬼勁。好彩老師一定要佢用繁體字, 唔係就大鑊。 ...

我女班果幾個插班生,又吾見有呢個問題,次次都糸佢地中文最高分

little_yolky 發表於 18-6-11 09:10
我哋平時做模擬卷唔係全份做, 作文唔做(聆聽唔知做唔做), 份卷係61/62滿分, 老師話4X已經好好成績。我計過, ...

佢地系精英班,應該系吾差,不過上次個女竟然糸聆聽扣左十幾分,今天模擬第二次考今日考英文先

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:06
阿女學校果幾個插班生好鬼勁D中文,模擬考有九字,佢班D學生普遍七字頭
...
佢哋D新移民, D中文同數學都好鬼勁。好彩老師一定要佢用繁體字, 唔係就大鑊。

瑩希媽媽 發表於 18-6-11 09:06
阿女學校果幾個插班生好鬼勁D中文,模擬考有九字,佢班D學生普遍七字頭
...
我哋平時做模擬卷唔係全份做, 作文唔做(聆聽唔知做唔做), 份卷係61/62滿分, 老師話4X已經好好成績。我計過, 4X大概係7X/100既意思, 所以你哋學校D學生普遍都幾好喎。

little_yolky 發表於 18-6-11 08:55
呢D嘢, 真係熟能生巧。好似阿女班, 近月有做下pre-s1卷(原來有俾5年班既模擬卷, 出版商真係厲害), 由第一 ...

little_yolky 發表於 18-6-11 08:48
咁唔怪得我哋學校pre-s1考得咁差了, 我哋無乜操架。而且, 我哋中作係一堂考一篇應用文+文章。 ...

阿女佢地今年要考ps1,她中文老師好好的,統計過一年寫小練筆有50篇,依家佢地真系十零分鐘寫到二三百字,已經習慣

瑩希媽媽 發表於 18-6-10 23:32

我只知做得快一定錯得多,平時考試讀卷五十分鐘,額外有供 ...

呢D嘢, 真係熟能生巧。好似阿女班, 近月有做下pre-s1卷(原來有俾5年班既模擬卷, 出版商真係厲害), 由第一次做4X/62, 到最咗三次, 成績已經去到61/62, 呢D嘢, 真係做多D就高分。阿大响班入面已經唔係中文最好果個。

有個插班生先慘, 佢係大陸剛剛來港, 唔識寫繁體, 但學校居然無遷就, 一定要用繁體。我諗佢其實中文應該唔錯的, 佢做pre-s1卷, 第一次係5X/62, 因為卷入面好多MC題, 所以佢中文底應該好, 但學校測驗居然係30分!好可憐。不過, 阿大話抵佢, 佢平時份人無乜品, 好衰喎。佢坐阿大前面, 成日整佢。阿大投訴, 老師叫佢包容一下。

瑩希媽媽 發表於 18-6-10 20:37

五年級起,老師已經操小練筆,目標時間糸15分鐘寫三百字, ...
咁唔怪得我哋學校pre-s1考得咁差了, 我哋無乜操架。而且, 我哋中作係一堂考一篇應用文+文章。

winwin1110 發表於 18-6-10 22:18
我地都冇重做句子、排句。
份卷包括聆聽、以詞代意、詞義辦識、句義辦識、段意理解、篇章(閱讀)理解兩篇 ...

我只知做得快一定錯得多,平時考試讀卷五十分鐘,額外有供詞,不供詞,成詞,課文問答,標點,同修詞手法,之後就系十題詞義句義段義閱讀理解,作卷就一篇文二十分鐘,聆聽也是分開,咁考會高分D,上㳄模擬ps1 卷時間緊迫,夠時間做會比平時低左十幾分

winwin1110 發表於 18-6-10 22:18
我地都冇重做句子、排句。
份卷包括聆聽、以詞代意、詞義辦識、句義辦識、段意理解、篇章(閱讀)理解兩篇 ...

畢業試我地現在考完了,明天一連三天模擬考ps1 ,我聽女講數同中都會好趕,之前模擬過一次,吾知今次佢做吾做得切,平時做野算好快
‹ 上一主題|下一主題