用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因
樓主: mom06
go

[加拿大] 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 23-7-7 10:57
非常同意

所以,之前另一位網友講得arm, 去加讀中學,就唔冧英美的名牌大學了,習中uofT,UB ...
相信同揀嘅科目都有直接關係。你小朋友報CS根本就係最熱門科目之一,本身英國AL/IB學生都爭崩頭,仲未計海外嘅iAL/DSE/高考嗰啲。加拿大中學校本評核嘅畢業證書競爭力唔夠喇...
如果係報啲競爭少啲嘅科目(例如歷史/地理類)應該都仲有機會嘅...

twhkleung 發表於 23-7-7 10:57
非常同意

所以,之前另一位網友講得arm, 去加讀中學,就唔冧英美的名牌大學了,習中uofT,UB ...
而家d 小朋友報大學真係辛苦, 過五關斬六將。 又要考慮邊科喺邊間讀好。想當年我報加拿大東岸大學, 填完自己個名同 3間學校名交返比學校就搞掂。 阿媽最緊要我入到大學就得,讀咩科去邊間都冇所謂

twhkleung    發表於 23-7-7 13:37

beastiebistro 發表於 23-7-7 11:13
相信同揀嘅科目都有直接關係。你小朋友報CS根本就係最熱門科目之一,本身英國AL/IB學生都爭崩頭,仲未計海 ...

非常同意,可惜知道得太遲。

不过,呀仔就算去UK讀boarding,也未必考得好,如果只考到個ABB什么BBB,到時唔好話UK讀C S,加拿大,什致HK3大都可能唔收。
或者是天意,是相对最好的安排比呀仔了。

ckmammy 發表於 23-7-7 11:15
而家d 小朋友報大學真係辛苦, 過五關斬六將。 又要考慮邊科喺邊間讀好。想當年我報加拿大東岸大學, 填完 ...

其实如果唔讀CS,問题可能会好d,我其实都叫左呀囝唔一定要讀CS,social sci其实都适合佢,佢又唔肯...

twhkleung 發表於 23-7-7 13:28
非常同意,可惜知道得太遲。

不过,呀仔就算去UK讀boarding,也未必考得好,如果只考到個ABB什么BBB,到時 ...
祝好運

beastiebistro 發表於 23-7-7 13:32
祝好運
Thanks!

twhkleung 發表於 23-7-7 13:31
其实如果唔讀CS,問题可能会好d,我其实都叫左呀囝唔一定要讀CS,social sci其实都适合佢,佢又唔肯...
: ...
最緊要佢鍾意。 ICL, UCL 就算唔係 cs 都唔易入

ckmammy 發表於 23-7-7 13:50
最緊要佢鍾意。 ICL, UCL 就算唔係 cs 都唔易入

係呀,入得埋d,都係精英小朋友

回覆 ANChan59 的帖子

咁你朋友嘅女女香港大學有offer嗎?如果有,是什麼系?謝謝。主要是想參考一下加拿大讀中學可以攞到香港大學的什麼Offer。

kk1186 發表於 23-7-7 17:43

咁你朋友嘅女女香港大學有offer嗎?如果有,是什麼系?謝謝。主要是想參考一下加拿 ...

她選城大獸醫。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

即係加拿大高中成績可以入到獸醫?她有冇修讀IB?

kk1186 發表於 23-7-8 16:42

即係加拿大高中成績可以入到獸醫?她有冇修讀IB?

当然入唔到啦。

加拿大高中本土課程。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁佢以加拿大普通高中課程可以入到什麼香港的什麼大學和什麼學系?謝謝你

kk1186 發表於 23-7-8 17:07

咁佢以加拿大普通高中課程可以入到什麼香港的什麼大學和什麼學系?謝謝你 ...

她只選咗城大獸醫,最後只能讀UBC,她的成績一向都不錯的。

ANChan59 發表於 23-7-8 19:02
她只選咗城大獸醫,最後只能讀UBC,她的成績一向都不錯的。

咁係因為佢選d神科(獸醫),如果她選CS(在HK冇乜學生肯讀), 可能会有early offer.

twhkleung 發表於 23-7-9 01:11
咁係因為佢選d神科(獸醫),如果她選CS(在HK冇乜學生肯讀), 可能会有early offer.
...

係㗎,如果揀school based admission 入工程,可能有機會,但最後入唔入到C S做主修就睇GPA。

ANChan59 發表於 23-7-9 02:55
係㗎,如果揀school based admission 入工程,可能有機會,但最後入唔入到C S做主修就睇GPA。
...

其实唔理边間,整個eng faculty 收分都好低(best 5 有44445而入到),相对其它科,所以,英美加既CS神科,如果入唔到最好果幾間,只入到次一及,你覺得係咪返HK讀重好呢?

twhkleung 發表於 23-7-9 03:06
其实唔理边間,整個eng faculty 收分都好低(best 5 有44445而入到),相对其它科,所以,英美加既CS神科, ...

讀工程、技術、電腦呢啲科目,個人覺得最重要是眼界和視野。無論學生在邊度讀,如果冇心go above and beyond, 都係嘥氣。
最近在國內,接觸到不同工程項目的人士,有些體會。
大學名氣只是一個光環而矣。

twhkleung    發表於 23-7-9 09:47

Radiomama 發表於 23-7-9 09:20
讀工程、技術、電腦呢啲科目,個人覺得最重要是眼界和視野。無論學生在邊度讀,如果冇心go above and beyo ...

但這個光環,或許可以讓人贏在起跑線 (例如實習或面試機會),雖然往後也要靠個人的實力與修為。

twhkleung 發表於 23-7-9 03:06
其实唔理边間,整個eng faculty 收分都好低(best 5 有44445而入到),相对其它科,所以,英美加既CS神科, ...

我唔敢講,如果不是好top,都未必選到CS。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊