用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY / TSL & YWPS 你會怎選擇?
樓主: ii323
go

CKY / TSL & YWPS 你會怎選擇? [複製鏈接]

引用:其實這三間學校並不難選擇。1)+不想6年後

原帖由 akys 於 12-12-03 發表
其實這三間學校並不難選擇。
1) 不想6年後再玩升中游戲? YWPS & CKY vs TSL
2) 喜歡傳統教育? YWPS & T ...

回復 hoihoima 的帖子

Sensible decision.
Also, YWPS has proven track records as well, in terms of public exams, local and overseas universities.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MCLIAN, no.  Luckily, we have one more year to prepare the little brother.  It is really a tough battle.  Add oil!

1/3 事實成真.
21JAN等TSL.
FEB / YWPS 3RD IN.
都仲係15/16, 唉....真係有難度呀3間一齊要你選其一!

引用:1/3+事實成真.21JAN等TSL.FEB+/+YWPS+3RD+I

CKY vs YW/TSL ?

引用:CKY+vs+YW/TSL+?

回覆:CKY / TSL & YWPS 你會怎選擇?

tsl 中文唔淺的,考得好通常中文好既同學佔優。如果有信心六年後keep 到band 1 成績(應該唔太難,預大約100名內ok, 詳情請上校網派位結果對照khmama 既排名).
係外籍同學加全校以英文為官方溝通語言,小朋友英文水平已唔流擔心。呀仔班主任係中文老師,鬧佢時都用普通話,呀仔會用返普通話答佢的。
講真,1480呢個價有咁既成績,我已經相當滿意。你想付出幾多,預左收獲幾多啦。百幾萬,可以做既野好多,仲有小朋友另外學野呢。
英華男校,睇你係咪真係想佢自少讀男校啦。我個人比較想中學先讀齋校,特別男仔,小學時冇女仔咁叻,群下女仔都學到野架。
以上都只係當日小人決定呀仔考小學既想法,所以cky 冇考,yw 佢又考唔到,所以上天為我選了陳守仁,哈哈!估唔到咁鬼適合我兩個小朋友呢。

ii323  你係PTA副主席

...失敬...失敬  發表於 13-1-15 10:48
healthybaby  agree. 但tsl咁遲先出結果,攪到無得在大抽獎之前決定  發表於 13-1-15 10:00

回復 silvia_ng 的帖子

ii323  你係PTA副主席

...失敬...失敬  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 5 小時前

wow...本人發表之言論, 並不代表該校/該會立場

死.....以後唔可以暢所欲言添..... (做咩你咁叻起到我底?!)

healthybaby  agree. 但tsl咁遲先出結果,攪到無得在大抽獎之前決定

其實之前同自行一齊公佈, 都係冇得選大抽獎架啦! 反而今年遲過好多學校公佈, 大家收到offer時已經知道是否最心儀小學, 咁樣"音樂椅"可以盡快開始, waiting緊既小朋友(無論是否等緊tsl都好), 都可以快d註冊, 個心定好多呢。

ii323 發表於 13-1-14 10:15
1/3 事實成真.
21JAN等TSL.
FEB / YWPS 3RD IN.

3份之2 事實成真!
還看yw..........

回覆:ii323 的帖子

我會選英華 - 平、靚、正。

回覆:SandyK 的帖子

贊成,我囝囝讀緊YW小一,發覺活動比我預期多好多,同學費多少沒有必然關係。

ASamSam 發表於 13-1-30 22:35
贊成,我囝囝讀緊YW小一,發覺活動比我預期多好多,同學費多少沒有必然關係。

...

比預期多好多?
願問其詳...

回覆:ii323 的帖子

除了很多有關音樂、運動的活動以外,以今個月為例,還有電影欣賞和探訪動植物公園。

我建議可參看小學的網站,裏面有很多相片,見到啲囝有嘢學時又開心!

ASamSam 發表於 13-1-31 11:41
除了很多有關音樂、運動的活動以外,以今個月為例,還有電影欣賞和探訪動植物公園。

我建議可參看小學的網 ...

那想知道約幾點可離開學校若當天有參加課外活動,
及最遲一定要離開呢?

引用:+本帖最後由+ii323+於+13-1-31+13:37+編輯+

原帖由 ii323 於 13-01-31 發表
學校2:40放學,自由參加的課外活動一般在放學後或星期六進行。

‹ 上一主題|下一主題