用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港島男孩子首選的幼稚園
樓主: 日日見住你
go

香港島男孩子首選的幼稚園 [複製鏈接]

我係兩位 fans. 除左考學校, 都要真係 "攪教育", sumyeema1 你唔好咁謙啦!

醒目開學勳章

oh sorry, just notice I forgot to mention those seats forfeited by those originally being allocated!

原帖由 iantsang 於 11-2-17 13:13 發表
The EDB has given official instructions to primary schools (gov't or gov't aided ones) last year, door-knocking seats are limited to 2 per class for small class primary (i.e. max 25 per class) and 3 p ...

醒目開學勳章

咁都得?  

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-17 14:28 發表

重申[我真系 Ian Tsang fans], touch wood, 如果我講錯o野,希望d 人都[不看佛面看曾面], 唔好鬧我。

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 10:59 發表
呢間學校嘅英文程度都幾高,幼稚園已經識用英文寫作,小學生都未必得。我覺得間學校真係好好架。

咪咁誇張啦!聖公會幼稚園英文出左名係!一個星期四日有英文,每日若半個鐘左右,而且只係教phonics (Letterland),再加讀幾本reader咁大把。最多係每星期派張字/句咭(中/英各一), 到K3咪寫下簡單句子I am a boy/girl.  The apple is red囉!你所講個d好勁會用英文寫作小朋友,唔係無,不過應該歸功於父母/補習班老師。

話雖如此,但係聖公會英文老師係好好,雖然唔係net,不過發音係完全似外國人,而且係學校係唔會講中文,最初連我地家長都以為佢唔識講中文,所以小朋友見到佢會自動轉台講英文,出到黎唔會怕用英文同人溝通。仲有係佢地成日讀圖書 (一個星期中,一個星期英),小朋友睇得圖書多,到要自己寫野,就會容易好多!

我自己親眼見到架,佢哋d 作文貼堂。用d 小學程度grammar 段估唔會係老師自己寫,要尼呃人呱。

其實一曰半粒鐘唔算小,一曰頂多上課時間都係兩粒半鐘如果扣埋去廁所食茶點d時間。同埋好睇你小朋友鐘唔鐘意同英文老師溝通啦。你唔去講24小時比你對住都冇用啦。

原帖由 Lilo 於 11-2-17 14:56 發表

咪咁誇張啦!聖公會幼稚園英文出左名係淺!一個星期四日有英文,每日若半個鐘左右,而且只係教phonics (Letterland),再加讀幾本reader咁大把。最多係每星期派張字/句咭(中/英各一), 到K3咪寫下簡單句子I am a boy/girl.   ...

小學前年都開始收女生,幼稚園都應該收掛…
其實高主教的教學方法都好好,我有諗過幫亞女考小學嘅呢…
當然,如到時SH私小confirm收番,咁我就乜都唔使諗啦…
原帖由 w_y 於 11-2-17 12:53 發表
有無問係咪一條龍?
咁阿仔都仲有機會. 不過既然中小學收女生, 幼稚園應該都係男女吧?!
睇睇下乜咁似德望? 唔知搏唔搏得過.

Seems a good arrangement.  I like that.

原帖由 Lilo 於 11-2-17 14:56 發表

咪咁誇張啦!聖公會幼稚園英文出左名係淺!一個星期四日有英文,每日若半個鐘左右,而且只係教phonics (Letterland),再加讀幾本reader咁大把。最多係每星期派張字/句咭(中/英各一), 到K3咪寫下簡單句子I am a boy/girl.   ...

Hope my kids can get in. Haha

原帖由 jdhwangmom 於 11-2-18 12:01 發表
Seems a good arrangement.  I like that.

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 18:39 發表
我自己親眼見到架,佢哋d 作文貼堂。用d 小學程度grammar 段估唔會係老師自己寫,要尼呃人呱。

其實一曰半粒鐘唔算小,一曰頂多上課時間都係兩粒半鐘如果扣埋去廁所食茶點d時間。同埋好睇你小朋友鐘唔鐘意同英文老師溝通 ...

原來你讀開放日貼堂個d,咁就梗係搵d好野出來比人睇,有d小朋友真係好堅,有d屋企係講英文,而且grammer只要睇得書多,對小朋友來講唔太難。

聖公會英文老師係超級受歡迎,簡直可以話係小朋友偶像,又好人又nice,所以絶大多數小朋友都肯同佢溝通。有次做家長義工,見到d小朋友係操場湧埋去Miss Becky到,好似fans係機場接偶像機咁,我地幾個家長都話使唔使咁誇!

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:30 發表

原來你讀開放日貼堂個d,咁就梗係搵d好野出來比人睇,有d小朋友真係好堅,有d屋企係講英文,而且grammer只要睇得書多,對小朋友來講唔太難。

聖公會英文老師係超級受歡迎,簡直可以話係小朋友偶像,又好人又nice,所以絶大多 ...

真係好好呢

寶山!
yeah

回覆 2# Cutemom0808 的文章

我唸都唔多唔小學校都有功勞嘅,學校貼堂果d都係學校教出尼嘅學生。唔止一個喎,令我對佢哋都有好好印象。

D學生咁瘋狂,真係希望見識吓。
‹ 上一主題|下一主題