用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港島男孩子首選的幼稚園
go

香港島男孩子首選的幼稚園 [複製鏈接]

如果俾你在香港島為你小孩子揀一間你最想佢入的幼稚園,你會揀邊間?
(唔concern金錢,有冇學卷及地區的話)
   0    0    0    0

聖公會幼稚園

乜唔係寶山咩?

我自己都揀skh呀!

原帖由 w_y 於 11-1-27 16:26 發表
乜唔係寶山咩?

唔concern金錢,有冇學卷及地區的話 ---〉我都揀寶山

不過寶山唔會揀我姐

同我一樣咁諗,所以我冇諗過選寶山.而真實d,有機會d就係聖公會了.

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-27 16:56 發表

唔concern金錢,有冇學卷及地區的話 ---〉我都揀寶山

不過寶山唔會揀我姐

so who is the top 2 and top 3?

How about Lingliang - will it enter top 3?

聖公會真係咁好?係咪真係好多都考到好既直資,私小?但好多考到,其實係咪真係因為佢地係聖公會既學生?還是只係因為世襲(父母,兄姐)既關係?

另外,聖公會課程有幾深?如果單講language,佢地上英文&普通話既時間有幾多?係咪好似多數時間只係廣東話??

我都有咁樣同老公講,其實佢地考直資,私小咁好,係因為佢地父母係d名校的舊生,如拔萃,st paul co-ed,st paul boy.如果係skh就會收的機會大d.但老公就話佢地張form係冇需要填寫父母的中小學架喎.諗諗下又係喎.

咁可能真係佢地個名的關係了,可能好多聖公會小學都會perfer收番聖公會幼稚園出黎的學生(maybe係同一個宗教教派又或者係校長的關係啦).而出名的名小學如拔萃,st paul co-ed,st paul boy都係聖公會的.所以就有咁多聖公會幼稚園的小朋友入到去呢d名校.加加埋埋就係好好的results.

我係咁諗咋,唔知啱唔啱呢?

原帖由 pingu_k 於 11-1-27 23:37 發表
聖公會真係咁好?係咪真係好多都考到好既直資,私小?但好多考到,其實係咪真係因為佢地係聖公會既學生?還是只係因為世襲(父母,兄姐)既關係?

另外,聖公會課程有幾深?如果單講language,佢地上英文&普通話既時間有幾多?係 ...

回復 1# 日日見住你 的帖子

It's true that SKH is a chinese Kindergarten. English time is one session per day and Phutonghua one session per week. Other time all in Chinese. There is only two english teachers and one Phutonghua teacher in the school for all classes.

原帖由 日日見住你 於 11-1-27 15:10 發表
如果俾你在香港島為你小孩子揀一間你最想佢入的幼稚園,你會揀邊間?
(唔concern金錢,有冇學卷及地區的話)

寶山

If don't concern $$$, I will choose 寶山 & CIS with no doubt!!!

Otherwise, I will choose SKH, St Paul's Church....

寶山,但有錢都沒有位

although SKH is an chinese kinder, the english level seems quite high as compared to others.

聽聞高主教明天都會開kinder,我會覺得呢個都係好選擇!

回復 16# cccbaby 的帖子

SKH英文水平高會唔會係佢地的父母勁俾d小朋友出面補呢?定係skh英文真係教得好好?因為我見佢地英文的時間唔係特別多,而且net又唔係好多.
如果skh教完出黎英文水平都好好,呢間學校真係好perfect喇.
德育好,老師有愛心,派位好,language好.

原帖由 日日見住你 於 11-2-17 10:05 發表
SKH英文水平高會唔會係佢地的父母勁俾d小朋友出面補呢?定係skh英文真係教得好好?因為我見佢地英文的時間唔係特別多,而且net又唔係好多.
如果skh教完出黎英文水平都好好,呢間學校真係好perfect喇.
德育好,老師有愛心, ...
呢間學校嘅英文程度都幾高,幼稚園已經識用英文寫作,小學生都未必得。我覺得間學校真係好好架。
‹ 上一主題|下一主題