用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
樓主: noeyesee2007
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

係呀! 咪係呢架咁野囉, 妳咁叻揾到條片. 架野叫"太空摩天輪", 樓主咪話阿仔坐"太空摩天輪"而受傷既.

我估係樓主阿仔坐唔穩, 咁個"車廂"咁大得一個小朋友坐, 阿仔又唔識得大力捉實車廂则邊0的一條條鐵, 咪係咁響裏邊比架野朗來朗去, 唉! 真係心痛呀!

同意你的講法
BUT我覺得係父母的責任啦...玩呢個野係可以2個人玩嫁..佢成360度咁轉...點都要有個大人係到先頂得住嫁....怪竟怪父母點解唔自己睇清楚先比個仔去玩啦...危險意色咁低...

回覆 #1 katrinaau2002 的文章

My thoughts are that it is the responsibility of the theme park, provided that the kid didn't do anything to deliberately break their rules.

Say if a kid fell (not climbing) into a pond with no fences at a shopping centre (ie: no seat belts on the ride),  then i think it is a negligence of the provider.

If a toy says it is suitable for under 3 year olds but in fact it is not, then is it the parent to blame for choosing this toy?

There are far too many incidents like these already so the public must pressure those organizations to provide safer products/environments to the general public. Of course parents must be cautious too, but there are far too many safety traps in our society nowadays. Poisonous food, toys.... why is it that it is always the money paying consumer who suffer?

[quote
Although amusement parks are the scenes of many happy memories, recent trends show that they can turn into occasions of trauma and tragedy. In the year 2000 there were 10,580 emergency injuries at amusement parks of which the disproportionate numbers were young girls under the age of 10. Amusement park accidents can occur for a variety of reasons, but the most common ones stem from sort of negligence, especially in maintenance or safety precautions. It is the duty and responsibility of people who own and operate these rides and amusements to make sure that everyone who uses them does so in the safest way possible. Should you or someone you know suffer injury in an amusement park you may have the right to seek damages from those responsible.  
quote]
ref: http://www.kerrysteigerwalt.com/public/amusementparkaccidents/

[quote
"ensure safety or order" (確保安全或秩序) means ensure-

(a)  the health or safety of any person in Ocean Park;

(b)  the health or safety of any animal in Ocean Park;

(c)  the safety of any property in Ocean Park; or

(d)  the orderly and undisturbed enjoyment of any part of Ocean Park by any
        person;
quote]

Just my thoughts, correct me if I'm wrong.

有打999!

原文章由 5354 於 07-12-7 00:22 發表
睇極我都唔明點'從坐位中掉了下來'.......係咪阿仔在車卡內撞傷呀?....又唔係好明點解要'自費'乘救護車? 你有無打999架?

麟媽

你搵到條片咁厲害既 我都誤會左, 以前鞦韆o個個添, 哩個好勁下, 上次我唔俾個女玩呀!
其實諗極唔明點樣趺得出黎喎  我自己玩過, 離心力都好勁下, 個人會貼住backrest, 唔會點"朗下朗下"喎, 如果兩個人坐既話, 後面o個個會俾前面o個個"責偏"架, 我honey咪俾我"責偏"左囉

原文章由 麟媽媽 於 07-12-7 10:12 發表
其實你係唔係講下面呢個?
定另外兩個摩天輪?
因為呢個點樣跌左個仔出黎?
如果係真係太得人驚!死得人架喎!

pjkkzIu0uFc

醒目開學勳章

好得人 , 我以後都唔俾亞仔玩啦, 仲有個反天飛鷹, 又係好高都無安全帶加

原文章由 麟媽媽 於 07-12-7 10:12 發表
其實你係唔係講下面呢個?
定另外兩個摩天輪?
因為呢個點樣跌左個仔出黎?
如果係真係太得人驚!死得人架喎!

pjkkzIu0uFc

原文章由 jk67jk 於 07-12-7 10:47 發表
一句講晒﹐家長係有責任保護小朋友的。小兒5歲﹐去長隆玩室內的迷你機動遊戲﹐佢坐隻兒童「海盜船」﹐有安全欄﹐第一次玩﹐未能適應那搖擺力﹐個pat pat 坐唔穏﹐都要我拉住佢。 再玩第二次﹐他就 ok 了! 小朋友始終係小朋友﹐家長應自我 ...

totally agree!!!

醒目開學勳章

今日見報啦, 仲係大大頭條, 我諗海洋公園會正視了掛.

醒目開學勳章

樓主, 我唔係有心加把咀怪責你, 而係想講我既經歷。

迪士尼入面有個"space mountain", 即係好似過山車咁既野。咁個遊戲身高限制係要高102cm。 拿, 咁我個仔果時都仲好似未過3歲生日, 但已經高過102cm, 呢個時候, 我覺得唔可以單靠話catch到個game身高限制, 而俾我唔夠3歲既囝囝入去玩。 果時工作人員都有話, 雖然我個仔高過102cm, 但因為太細, 所以都唔建議帶阿仔入去玩。 我玩完之後, 的確覺得係唔適合3歲小朋友入去玩, 因為個game真係好激!

好嘞, 我想講既係, 我個仔高過102cm, 如果工作人員俾佢入去玩, 工作人員本身係冇錯既! 但如果我個仔玩完之後, 嚇到喊晒驚晒咁, 我覺得問題會係我身上囉!

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 16:08 發表
當時小孩真的很想玩, 而工作人員又說"無問題", 我當時很難對他
say no! 嘆.....

回覆 #49 AA媽媽 的文章

我覺得最大責任在媽媽身上, 不是海洋公園. 更加唔係有冇安全帶問題.

就算有安全帶, 响不合適配帶+強烈沖擊下, 後果可能更為嚴重.

[ 本文章最後由 EQ 於 07-12-8 10:55 編輯 ]

可能媽媽陪住佢玩就會冇事
因為我記得我十幾歲都係同阿妹入去一齊玩, fing o個下個人會黐住個位, 但到落去o個下唔會黐住個座位架喇 (對小朋友黎講, 佢地未必知, 以為之前會黐實, 點知落到去就鬆晒, 所以楂唔穩扶手o係車廂內跌到一仆一碌)

醒目開學勳章

我睇完個 video 我都腳軟,小朋友真係唔適合玩。

根本個遊戲係不適合小朋友玩,我就未玩過 (話我膽小都係咁話),只係睇條片都睇到驚,可想言知幾咁刺激。再者,小朋友一時貪玩,未知有幾咁驚險,做家長就應該勸止,小朋友憎恨你又好,只要當初夠狠心,一口拒絕這個要求,最起碼身體唔會有乜損失,家長也不會為此事奔波勞碌吧!

衷心希望閣下的小兒早日康復,小朋友會很快忘記不愉快的經歷,加油喔!!!:loveliness:

原文章由 AA媽媽 於 07-12-8 10:11 AM 發表
樓主, 我唔係有心加把咀怪責你, 而係想講我既經歷。

迪士尼入面有個"space mountain", 即係好似過山車咁既野。咁個遊戲身高限制係要高102cm。 拿, 咁我個仔果時都仲好似未過3歲生日, 但已經高過102cm, 呢個時候, 我 ...

我都係呀.....我過日同62,99,2個仔同我老公....我,99,老公同個6歲仔仔入....剛剛夠高...以為個game都唔會太激啦.....點知上車先知....oooooooooo...出到來我99清曬....我個仔我問他驚唔驚:他話驚呀......我想哭ka....不過忍得住......
唉!個晚幾怕他sleep得不好....好在都ok.....

其實有什麼好得過推過於人, 一旦發生了意外,就是他人的錯, 但是作為家長要教導子女什麼是承擔, 自己作出的決定就要自己承擔責任.  一個幾歲大的小朋友要玩, 家長就要自己衡量小朋友的能力,  聲稱相信他們的專業, 他們沒有錯, 一般小朋友是沒有問題, 但他們不能衡量閣下的小朋友呢, 而且點解你自己不陪同你的小朋友一起玩呢, 因為你自己都知道自己也頂不順啦, 點解你又俾小朋友玩呢?

我希望你的小朋友可以早日康復, 不過也希望你能正確的教導小朋友不要推過於人, 自己作出的決定就要自己承擔.

原文章由 77777 於 07-12-8 12:38 發表
我覺得呢個遊戲係唔適比客人玩, 佢無安全蒂根本係有危險, 我覺得大人都會有機會受傷, 唔只小朋友.....試問如果要排成個幾鐘頭而工作人員又稱安全,  而係上倒機動遊戲個刻先知無安全蒂, 個細路會唔會肯唔玩? 如果果刻 ...

跑步都有危險啦, 政府又起咁多跑步徑, 真係唔應該啦.

我覺得政府要將所有人綁在床上吊鹽水維生, 唔好比佢地通山走有危險.

原文章由 sundaymorning 於 07-12-8 12:36 發表
其實有什麼好得過推過於人, 一旦發生了意外,就是他人的錯, 但是作為家長要教導子女什麼是承擔, 自己作出的決定就要自己承擔責任.  一個幾歲大的小朋友要玩, 家長就要自己衡量小朋友的能力,  聲稱相信他們的專業, 他 ...

有d野係可以用我地既思想去判斷,有d則唔係我地既範圍,我成日都覺得過山車好危險(成人玩),因為有時甩下'羅c',我地都未必知,我既擔憂其實都好正路,因為都因為有機動遊戲出過呢d問題,但無事無幹時,個個都話我有憂慮証,話我唔係正常人咁睇法,但有一天出左事,乃左野,就話我應該要有危機意識..........係商場有好多灘水,冼到個客,可唔可以話我已經棟左牌架啦,完全不負責任呢?個阿媽果時都唔知可以咁大獲,先心軟比個仔玩,個小朋友扭起計黎,大人又唔肯定後果,心軟都好正常,個仔只要話專業人仕都係建議122cm以下唔玩得,咁個阿媽有咩可以答呢?

原文章由 77777 於 07-12-8 13:23 發表
分別在一個係主動性發生危險, 一個係被動性發生危險.....

海洋公園可以比得機動遊戲機人玩一定要係安全.......好似最近d眼藥水, 罐頭要回收, 都係因為唔符合安全標準.....出得呢d產品一定要係安全, 鹽水如果有問題 ...

D人成日都話大陸野有問題架啦,d罐頭出事係意料之內架啦,仲食就抵死,係自己責任啦 關咩生產商事呀

原文章由 Sindy 於 07-12-8 13:14 發表

有d野係可以用我地既思想去判斷,有d則唔係我地既範圍,我成日都覺得過山車好危險(成人玩),因為有時甩下'羅c',我地都未必知,我既擔憂其實都好正路,因為都因為有機動遊戲出過呢d問題,但無事無幹時,個個都話我有憂慮証 ...

知識是累積的, 我們有時會擔心, 會憂慮, 因為我們掌握的資料不足夠, 多留意, 多看, 多問, 多了解, 可以幫助我們去分析, 去了解, 去作出決定.

一個商場有灘水, 已有警告牌, 點解仲走埋去呢, 不明, 不了解.

心太軟, 是首歌, 又是好好吃的甜品, 但做父母的就不可以心軟, 阿仔話想試大痲, 荷蘭政府都合法啦, 你會不會心軟呀?
‹ 上一主題|下一主題