用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港島男孩子首選的幼稚園
樓主: 日日見住你
go

香港島男孩子首選的幼稚園 [複製鏈接]

嘩,原來如此.咁真係perfect喎,唔怪得咁多人想入啦.

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 10:59 發表
呢間學校嘅英文程度都幾高,幼稚園已經識用英文寫作,小學生都未必得。我覺得間學校真係好好架。

我都一定會揀SKH & 寶山,不過兩間都難入,尤其寶山,真係得個諗字

除這兩間,我自己覺得呂郭碧鳳都唔錯,雖然佢唔算好名校,但老師有愛心,另外佢既學生都幾多扣門時考到軒小,入到軒小當然target QC,所以我覺得都係男孩子既一個幾好既選擇。

原帖由 HappyYW 於 11-2-17 11:32 發表
我都一定會揀SKH & 寶山,不過兩間都難入,尤其寶山,真係得個諗字

除這兩間,我自己覺得呂郭碧鳳都唔錯,雖然佢唔算好名校,但老師有愛心,另外佢既學生都幾多扣門時考到軒小,入到軒小當然target QC,所以我覺得都係男孩子 ...

好奇一問:

其實學校一般有幾多個扣門位?我想只得幾個位吧,特別是官校幾乎不多扣門位,呂郭又如何"幾多學生扣到軒小"?

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-17 11:48 發表

好奇一問:

其實學校一般有幾多個扣門位?我想只得幾個位吧,特別是官校幾乎不多扣門位,呂郭又如何"幾多學生扣到軒小"?

呢樣真係唔知,正常情況就一定係好似你咁講,但事實又成日聽到呢d例子。

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 10:59 發表
幼稚園已經識用英文寫作,

真系o甘犀利? 英文寫作--〉學校教 or 家長教 or 補習社教?

如果系靠家長,搞到我唔敢報添。

原帖由 HappyYW 於 11-2-17 11:52 發表

呢樣真係唔知,正常情況就一定係好似你咁講,但事實又成日聽到呢d例子。

想一想上下午班加起來都超過百人,我就不會為幾個扣門位去讀某些幼稚園了

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 12:00 發表
around 10% of the class size, plus some spaces forfeited by lucky draw

為何可預留10%給校長决定?這10%的做法好像很久之前已取消了吧

回復 3# Sumyeema1 的帖子

無論讀幾好嘅學校都好家長都要有一定付出架啦。我睇個佢哋學生d 作品真係幾得架。我唸係學校都教得好好,d家長又要配合。聖公會學生嘅家長多數係專業或成功人仕,佢哋用好多心機栽培d小朋友架。

原帖由 sheffield 於 11-2-16 23:26 發表
聽聞高主教明天都會開kinder,我會覺得呢個都係好選擇!

打著電話去教區查詢,系真o即, 但須教育局批准

校舍會系北角, 2011年招生,2012年入讀, 同時開辦 K1, K2, K3, 未知收幾多學生。

太好了,港島男仔終於有機會讀一條龍。

有無問係咪一條龍?
咁阿仔都仲有機會. 不過既然中小學收女生, 幼稚園應該都係男女吧?!
睇睇下乜咁似德望? 唔知搏唔搏得過.

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-17 12:22 發表

打著電話去教區查詢,系真o即, 但須教育局批准。

校舍會系北角, 2011年招生,2012年入讀, 同時開辦 K1, K2, K3, 未知收幾多學生。

太好了,港島男仔終於有機會讀一條龍。 ...

醒目開學勳章

The EDB has given official instructions to primary schools (gov't or gov't aided ones) last year, door-knocking seats are limited to 2 per class for small class primary (i.e. max 25 per class) and 3 per class for big class primary (i.e. 30 per class).

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-17 11:48 發表

好奇一問:

醒目開學勳章

aiya, Raimondi is always one step faster tim!

I have been working for years to liase another private school to open kindergarten but it is not easy lar.

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-17 12:22 發表

打著電話去教區查詢,系真o即, 但須教育局批准。

太好了,港島男仔終於有機會讀一條龍。 ...

原帖由 w_y 於 11-2-17 12:53 發表
有無問係咪一條龍?
咁阿仔都仲有機會. 不過既然中小學收女生, 幼稚園應該都係男女吧?!
睇睇下乜咁似德望? 唔知搏唔搏得過.

無問系唔系一條龍, 但聽個名 [高主教小學附屬幼稚園] (o甘上下),應該系龍校。

我都系考著先算。

等多 d 料, 再一起 share 多 d。

原帖由 iantsang 於 11-2-17 13:19 發表
aiya, Raimondi is always one step faster tim!

I have been working for years to liase another private school to open kindergarten but it is not easy lar.

Raimodi under 香港教區,可能 powerful d 呱。

p.s. 表明身份,我都系你o即 Fans.

醒目開學勳章

I think so about Raimondi.  The reason why it is not easy for me on the other school is mainly because pre-school education is not under their coverage.

Wow, sumyeema, you don't play me lar!  Then I am your fans too!

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-17 13:25 發表

Raimodi under 香港教區,可能 powerful d 呱。

p.s. 表明身份,我都系你o即 Fans.

唉....想起 st louis kindergarten!! 岩岩搵到資料, 原來高主教以前都有 kindergarten section 架!! 咁即係復辦, 我相信審批會易得多.

原帖由 w_y 於 11-2-17 13:35 發表
原來高主教以前都有 kindergarten section 架!! 咁即係復辦, 我相信審批會易得多.

系呀,教區負責幼稚園果位小姐都話系復辦,touch wood, 希望 run得順利 d 啦。

原帖由 iantsang 於 11-2-17 13:30 發表
Wow, sumyeema, you don't play me lar!  ...

重申[我真系 Ian Tsang fans], touch wood, 如果我講錯o野,希望d 人都[不看佛面看曾面], 唔好鬧我。
‹ 上一主題|下一主題