用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可否告訴林大輝中學的資料
go

可否告訴林大輝中學的資料 [複製鏈接]

I want to know more detail for 林大輝中學.
   0    0    0    0

原帖由 eins 於 11-6-7 21:17 發表
I want to know more detail for 林大輝中學.

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21355

ed夠唔夠?

Thank you your information. But, 我想知道有沒有同學仔在這學校讀, 因為SEPT 便會讀此校. 想早些知道校內的制度和上堂的情況, Teacher teach 方法.......

原帖由 eins 於 11-6-8 16:23 發表
Thank you your information. But, 我想知道有沒有同學仔在這學校讀, 因為SEPT 便會讀此校. 想早些知道校內的制度和上堂的情況, Teacher teach 方法.......

咦,你唔等大抽獎拿?
點解咁鐘意 e 間?你去參觀間學校時佢冇介紹咩?
好,等我問下阿女 d 同學先~

請問你是家長還是學生?

因為我真係好奇怪你現在才來問這個問題,完全係本末倒置!除非你有特別原因才被迫要讀這所學校,否則在自由意志許可下,你都應該做下功夫調查一下學校的好壞才讓子女入讀;更可況這所是直資學校,究竟學費是否物有所值?

我個人認為要俾錢去讀一間BAND3學校的原因,以校舍的新淨和設施完善這間學校都令人接受,而且至少名義上係英文中學。

我係街坊,建議你只需平時午飯或放學時在MCDONALD便可了解學生質素,我記得最經典的場面是前幾年豬流感要停課前所有學生規定要帶口罩,這所學校由校內的看更亭會有一片由口罩組成的雪地伸展出校外的行車路,真係奇景!我想你都無需太concern aboutteaching method 這類問題。

原帖由 eins 於 11-6-8 16:23 發表

不是我的仔女讀, 而是幫我的BEST朋友問. 因為她好BUSY.

原帖由 Donmax 於 11-6-8 17:54 發表
請問你是家長還是學生?

因為我真係好奇怪你現在才來問這個問題,完全係本末倒置!除非你有特別原因才被迫要讀這所學校,否則在自由意志許可下,你都應該做下功夫調查一下學校的好壞才讓子女入讀;更可況這所是直資學校, ...

唔好俾錢去讀一間BAND3學校
不如等派位

謝謝你的好意!

原帖由 moyan 於 11-6-12 02:25 發表

唔好俾錢去讀一間BAND3學校
不如等派位

e間又不至於 band3 咁誇,差學生其實間間都有,但 e 間好學生亦唔少。

我識2個band 3, 其中一個考第尾都入左, 即收, 一個男仔開左学幾個月已比高form的学生打, 佢老豆好嬲返学校嘈, 家長們可放学時間去学校門口&車站自已觀察吓, 唔好只睇一日半日, 睇多幾日先決定.

我估一定有唔想入中中的band2学生揀, 因為呢間都叫英中.

原帖由 pineapple0983 於 11-6-13 09:59 發表

e間又不至於 band3 咁誇,差學生其實間間都有,但 e 間好學生亦唔少。

是不是每個F.1仔入這學校就給高級的学生打?

唔會卦, 我朋友個仔仲好幼稚, 細細粒, 唔似係串嗰隻.

原帖由 eins 於 11-6-15 19:37 發表
是不是每個F.1仔入這學校就給高級的学生打?

校風差可肯定

回復 13# hohoho2003 的帖子

其實我唔覺得咁差,我外甥女讀繄中三,我覺得她很乖,還有根據姐姐表示每當遲到,學校會打電話給家長,欠交功課會發sms給家長,你的孩子欠交功課要留堂補交,這些資訊可幫家長早一些發現子女問題,還有你們叫家長中午到附近餐廳看看,其實這間學校一定要在校吃中午的,我本人覺得最緊要她靠自己唔好學壞,好似早前在大埔火車站外看見兩個穿著藍色旗袍的學生在吸煙la,不過我唔知這間學校叫咩名。

understand

醒目開學勳章

朋友兒子
今年 F.1返學學了很多粗口,品行越來越差,成績也不見好,最後决定退學。如果小朋友好受人影響,想清楚才入讀。

回復 16# weisscarton 的帖子

講真到去地D年齡,往往都會做一些行為想突出自己,同學與同學之間講粗口唔出奇,最緊要返到屋企唔好講,唔係就會好嚴重,好似我個仔係澳洲讀書,我係去facebook 都見到去打 fxxx la,做父母緊會話下去,他的回應是這裡好普通的,不要大驚少怪,這是他們的溝通方法。

我知道老師不停咁轉

佢去了邊間中学?

原帖由 weisscarton 於 11-6-16 10:21 發表
朋友兒子
今年 F.1返學學了很多粗口,品行越來越差,成績也不見好,最後决定退學。如果小朋友好受人影響,想清楚才入讀。

該學校要文武双全,所以收了不少融合生,因為他們雖然讀書成績普通,但體育科/視藝科是他們的强項,得了不少獎項,可為校增光,但該學生操行有些是麻麻,所以会比較多打鬧.
‹ 上一主題|下一主題