用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生 / 大攪珠
go

自行收生 / 大攪珠 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問妳哋揀兩者時的標準有冇分別?
係咪自行時應該進取d,大攪珠時保守d?

2    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

引用:請問妳哋揀兩者時的標準有冇分別? 係咪自行

原帖由 Giant 於 13-12-12 發表

...
自行我都唔會太進取

引用:請問妳哋揀兩者時的標準有冇分別? 係咪自行

原帖由 Giant 於 13-12-12 發表

...
因為減派關係,自行一進取,自行二保守,務求自行已成功唔需要大抽獎。

其实,个人觉得好看家长自己心态。
还有大抽奖时候,本区学位是否足够。
如果自行进取,心态想着等大抽奖还可以搏一搏,就进取。
但,如果不希望等大抽奖,咪自行时保守D。

王國會長

點算叫保守?

yukimum  我认为保守是:选择同banding 程度(不越级),而有不是顶头大热的。  發表於 13-12-13 13:47

opclk 發表於 13-12-14 00:34
每個人都不同
要先睇自己仔女能力
再睇自己想不想博
立論準確。
自己仔女能力--唔知第三次呈分會唔會片跌band,如果有信心升band就自行時兩間都可以搏高一線,反正有信心升band就寧願等大抽獎。如果驚會跌band就更係兩間都保守,唯望自行時盡快成功唔駛等大抽獎要抽跌band後的組別。

想唔想搏--有些家長見小朋友是band 1頭,最好唔好攪到要玩純靠運氣的大抽獎啦,於是都盡可能一間進取而另一間保守。但係都有唔少係搏到盡的,不過他們都應該有為後路作打算,包括第二年考插班、之後送子女往外地升學等等。

值搏率--如果好像九龍城區、油尖旺區這些個別組別較充裕的地區,就算真係要抽獎都唔怕的話,自行時就值得搏高少少。

去到大抽獎,第一志願都仍有家長會搏,band 1C都試搏間1A的學校。但第二志願打後就要小心,唔理你會否盡填所有匹配banding的學校,都應該以盡快派到學位為原則作為次序的考慮。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題