用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

snoopybk 發表於 12-3-7 11:22
自問未算是怪獸家長, 對小朋友的教育是希望他愉快學習, 培養良好品格, 成績是其次, 學會學習, 有積極正面想 ...

我同你一樣都自問唔係怪獸家長, 我個仔係11月尾出世世仔, 我一路都冇好迫佢學呢樣個樣,而且佢個人係比較冇自信同細膽, 成日要佢係學校以外的班房上堂佢好無安全感..直至佢k2下學校先同佢返下d普通話playgroup同英文playgroup. 當剛升k3 開始要小學面試時, 佢講番人地考d乜比我聽, 我就知道佢係輸蝕, 不過我無後悔因為我個仔未ready比佢學多d野去為咗應付面試佢會好唔開心。

我個人認為如果你目標係私校/直資現實你必定要用"嬴在起跑點"既策略。d野有得有失, 冇絕對的錯與對, 如果你覺得自己唔信嬴在起跑點呢個理念就堅持自己。

spmok1999  同意
LL222  咁小學係考D乜?  發表於 12-3-7 16:15

gwlam 發表於 12-3-7 11:36
就係大家都對香港嘅教育制度無信心,所以個個挣崩頭入歷史悠久的"名校",希望at least師資有保證。 其實所 ...

家長能夠做的都係在我地有既資源, 小朋友能力同我地既期望做個平衡.為我們的小朋友選出最適合他們的方向

LyNeC 發表於 12-3-7 11:45
Thank you for gwlam's info on every 津小 has different classes for different levels... if it is the  ...

咁睇你既priority係乜同有幾多資源, 如果想佢開心而你又有資源可以比佢由香港讀IS去到外國讀大學, 咁IS係一個選擇, 但好似我咁priority都係想個仔開心唔好讀得咁辛苦但沒有資源比佢讀IS 咁我只可以選擇傳統, 而我自己比較鐘意傳統學校因為我覺得過程都係一d training. 但傳統我唔會選名校因為係辛苦+辛苦

poonseelai 發表於 12-3-9 00:04
Let me share 4 essential things that help the children's brain grow:  sleep, nutrients, water and ex ...

100% 同意.我識D人 K1就唔比小朋友NAPPING放學即刻去學呢樣個樣日日如是..我覺得咁係對小朋友好唔好囉..

irene_the_pooh 發表於 12-3-9 22:43
Dear josechan & poonseelai,

同意你地既講法!

我唔係想個仔係最叻個批, 只但求佢唔係最差, 怇係細仔無讀N班, 因為唔想佢上完幾個月N班又轉校, 一路我都無乜迫佢學D乜因為2歲後既PLAYGROUND唔可以父母一齊佢好驚, 所以我唔迫佢. 但佢今天升小一, 我而家同佢補定底等佢小一適應得快D. 有時教起上黎會好炆. 老公同我講佢得5歲人仔, 問我你記唔記得你陀住個仔時只但求佢開心健康? 我好記得但有時當你在跑道上會令人有點迷失, 我而家都成日提自己, 仲有時間比佢慢慢來.

我有2個仔, 2 個仔出咗世係醫院時隔離媽媽既小朋友都有D係身體上有問題, 所以我好同事小朋友四肢健全健康已係福氣, 讀書成績好係BONUS.....

‹ 上一主題|下一主題