用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果大學考唔入物理治療科…
go

如果大學考唔入物理治療科… [複製鏈接]

請問讀lVE、副學士之類有咩係可以做呢一行?
我女話日後想做呢一行,佢選科也係讀理科,但怕到考時成績唔掂,phy、chem、bio都修,但三科中邊科高分D會對報考有利D?
見佢比自己壓力好大,
請各位指點一下,謝謝!
   3    0    1    0

brother4 發表於 16-9-17 18:22
另考慮外國上,但小心學校包實習,ielts要7或以上

謝謝回覆!
我女係英籍,在香港讀英小英中的,英文成績老師話佢OK,不過我女都有搵緊ielts的補習,如果佢肯返英國讀當然不是問題,但佢話希望留在香港讀,我懷疑佢係唔捨得男友,我話如果香港有得讀也唔會迫佢走,所以幫佢諗下辦法兩全其美啦,其實我自己都想留港生活熱鬧D。

GGmonster 發表於 16-9-17 19:26
香港只有理工提供物理治療課程, 過去六年物理治療為理工收生分數最高的科目 ...

就係知香港得一間大學有物理治療讀,怕爭崩頭,最後入唔到,問定後路

samsam123321 發表於 16-9-18 10:59
一䈑蜂去讀。都好,外國都可能會請。注意,人多了升職唔會再咁容易。也不是唔讀書的小孩的避風港。如果DSE ...

我女鐘意做運動,傷痛難免,所以對呢行有興趣。
十幾歲女仔仲係追夢想的年紀,邊會識諗好唔好pay,我都冇壓力要佢日後供養我,但求佢有一技之長自食其力唔一定要靠人養至過得世就得啦,
所以在此幫口問下資料啫。

Activehealth 發表於 16-9-18 12:59
物理治療是一個醫療專業,在香港有專業註冊才可成為物理治療師。課程學術性要求好高,唔係讀書材料千祈唔 ...

謝謝你提供的資料!
好彩唔係今年考,依家有咗明確目標,希望我女識得努力上進啦。
‹ 上一主題|下一主題