用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果大學考唔入物理治療科…
go

如果大學考唔入物理治療科… [複製鏈接]

請問讀lVE、副學士之類有咩係可以做呢一行?
我女話日後想做呢一行,佢選科也係讀理科,但怕到考時成績唔掂,phy、chem、bio都修,但三科中邊科高分D會對報考有利D?
見佢比自己壓力好大,
請各位指點一下,謝謝!
   3    0    1    0

回覆:如果大學考唔入物理治療科…

東華的職業治療

physical 同biological是重要,另英文授課,可以英語能力強。

另考慮外國上,但小心學校包實習,ielts要7或以上

brother4 發表於 16-9-17 18:22
另考慮外國上,但小心學校包實習,ielts要7或以上

謝謝回覆!
我女係英籍,在香港讀英小英中的,英文成績老師話佢OK,不過我女都有搵緊ielts的補習,如果佢肯返英國讀當然不是問題,但佢話希望留在香港讀,我懷疑佢係唔捨得男友,我話如果香港有得讀也唔會迫佢走,所以幫佢諗下辦法兩全其美啦,其實我自己都想留港生活熱鬧D。

ka媽 發表於 16-9-17 17:46
我女話日後想做呢一行,佢選科也係讀理科,但怕到考時成績唔掂 ...
香港只有理工提供物理治療課程, 過去六年物理治療為理工收生分數最高的科目

GGmonster 發表於 16-9-17 19:26
香港只有理工提供物理治療課程, 過去六年物理治療為理工收生分數最高的科目 ...

就係知香港得一間大學有物理治療讀,怕爭崩頭,最後入唔到,問定後路

我女話日後想做呢一行,佢選科也係讀理科,但怕到考時成績唔掂 ...

還有港大語言治療,理大職業治療 學士學位;另外每年有不少人去澳洲/英國讀物理治療

一䈑蜂去讀。都好,外國都可能會請。注意,人多了升職唔會再咁容易。也不是唔讀書的小孩的避風港。如果DSE,IB考得唔好/覺得好果困難,唔好選。其實老師人工仲好pay, 又唔使咁高成績,但係都唔知點解d人係都要向難度挑戰,但又唔考好DSE。走去外國,好多都畢唔到業。

回覆:samsam123321 的帖子

畢唔到業,有出路?

samsam123321 發表於 16-9-18 10:59
一䈑蜂去讀。都好,外國都可能會請。注意,人多了升職唔會再咁容易。也不是唔讀書的小孩的避風港。如果DSE ...

我女鐘意做運動,傷痛難免,所以對呢行有興趣。
十幾歲女仔仲係追夢想的年紀,邊會識諗好唔好pay,我都冇壓力要佢日後供養我,但求佢有一技之長自食其力唔一定要靠人養至過得世就得啦,
所以在此幫口問下資料啫。

ka媽 發表於 16-9-18 11:41
十幾歲女仔仲係追夢想的年紀,邊會識諗好唔好pay,我都冇 ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-9-18 12:59
物理治療是一個醫療專業,在香港有專業註冊才可成為物理治療師。課程學術性要求好高,唔係讀書材料千祈唔 ...

謝謝你提供的資料!
好彩唔係今年考,依家有咗明確目標,希望我女識得努力上進啦。

引用:Quote:samsam123321+發表於+16-9-18+10:59+

原帖由 ka媽 於 16-09-18 發表
十幾歲女仔仲係追夢想的年紀,邊會識諗好唔好pay,我都冇 ...
如果唔夠分入理工,囡囡有英籍,去英國讀三年就畢業(朋友囡早兩年過咗去讀),留係英國或番來都得。但如我有$供囡囡,我會選擇澳洲讀物理冶療。

引用:Quote:原帖由+ka媽+於+16-09-18+發表我女鐘

原帖由 dobbybabie 於 16-09-19 發表
如果唔夠分入理工,囡囡有英籍,去英國讀三年就畢業(朋友囡早兩年過咗去讀),留係英國或番來都得。但如我有 ...
可否分享下点解揀澳洲?

TwinWong  啊囡刚完了她的GRAD. TRIP, 澳洲真係陽光与海灘, 超正  發表於 16-10-5 10:02

東華學院有職業治療,無物理治療讀

for example

Hong Kong Polytechnic University
Bachelor of Science (Honours) in Physiotherapy

For Entry with HKDSE Qualifications:Satisfy the University's general entrance requirements of 4 core and 1 elective subjects with:
  • Level 3 in English Language and Chinese Language; and
  • Level 2 in Mathematics, Liberal Studies and one elective subject.

There is no compulsory subject requirement. Preferred elective subjects for the programme include:
  • Biology
  • Physics
  • Combined Science with Biology or Physics

Admission Score Calculation Mechanism:
Any Best 5 Subjects (Click
here for an explanation)
Other Information
  • Preference will be given to applicants who are able to communicate effectively in Cantonese, English and Putonghua.
  • Applicants should be fit within normal range and fulfil the physical requirements of physiotherapy practice.

University of Queensland
Bachelor of Physiotherapy (Honours)        (BPhty(Hons))

Prerequisites

Year 12 or equivalent English and one of Biology, Chemistry or Physics (Physics recommended). View the equivalent qualifications for international students.

King’s College London

BSc (Hons) Physiotherapy

Visit our admissions webpages to view our international entry requirements and English language entry requirements.

International requirements                                                               

Required subjects

At least two from: Biology/Human Biology, Chemistry, Psychology, Physics, Sociology, Physical Education, Mathematics: A. Also, minimum English, Maths and Science requirements.

Preferred subjects

Biology

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-09-19+發表

原帖由 DKmum 於 16-09-19 發表
可否分享下点解揀澳洲?
我個人鐘意澳州既海灘,同埋睇沙灘拯救隊多。個人覚得澳洲陽光好,唔鐘意英國天色陰沉。據說澳洲的人仲意運動多,相對物理治療既科目應好的

引用:請問讀lVE、副學士之類有咩係可以做呢一行

原帖由 ka媽 於 16-09-17 發表
認真答你,理工物治是睇科目比重,PHY,Bi0,中,英,數都X10,Chem唔X10就X7。其它x7

也是小兒的志願

‹ 上一主題|下一主題