用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?
go

你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ? [複製鏈接]

Re: 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?

首先,做補充既目的係幫助小朋友既弱項去多練習.....明左呢個道理,就識得調節,個小朋友就唔會唔鐘意做的啦

onsf 寫道:
見到好多媽咪有比額外的補充練習給小朋友做, 我又想咁做.  但我知呀仔唔鍾意做.
其實, 係咪做左會好好多 ?
我的小朋友是5歲.

我女而家p2先做多d,我都係揀黎比佢做的,如果做黎做去都係識既野,佢就會唔鐘意做架啦

onsf 寫道:
Teresa
你的小朋友就好啦, 肯聽你講做練習.  真令人羨慕.
想請教下, 其實 k2 咁細的小朋友, 需否額外比練習佢做 ?

agree

我覺得學得'廣',同學得'深',係兩樣野,我們真的有需要學得深嗎?一歲識行同兩歲識行,我覺得都係一樣,有必要標榜可以跳升高級既課程嗎?我覺得學得廣比較重要.........真的....不是這麼可怕....不要嚇自己/子女

Vernique2005 寫道:

但﹐真的有需要嗎﹖如果教育真的是比快的話﹐我想﹐我贏了﹐因為我班P1可以做P3的英文作文練習﹐但同時﹐我輸了﹐因為我又有中三的在做中一的練習。。。。

盲目地辛苦﹐就好像拿了一條錯的鑰匙去開一度門﹐到最後﹐是鑰匙開了﹐還是鎖給人用硬力開了呢﹖那這麼辛苦去開這一扇門﹐是努力嗎﹖
‹ 上一主題|下一主題