用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?
go

你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ? [複製鏈接]

你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?

見到好多媽咪有比額外的補充練習給小朋友做, 我又想咁做.  但我知呀仔唔鍾意做.
其實, 係咪做左會好好多 ?
我的小朋友是5歲.

Re: 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?

onsf

我囝仔今年6歲(小一), 因為我係working mum, 夜晚放工後淨係check工課同溫默書d時間都已經唔夠用, 所以我都有keep住買補充練層比佢做當係溫習, 佢雖然唔算好熱衷, 但又唔會抗拒, 都算肯做嘅. 你小朋友依家K3, 唔好太心急, 你可以試吓用獎勵形式吸引佢去做, 睇吓work唔work.
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

首先,做補充既目的係幫助小朋友既弱項去多練習.....明左呢個道理,就識得調節,個小朋友就唔會唔鐘意做的啦

onsf 寫道:
見到好多媽咪有比額外的補充練習給小朋友做, 我又想咁做.  但我知呀仔唔鍾意做.
其實, 係咪做左會好好多 ?
我的小朋友是5歲.

BonnieKam :
我個仔讀緊 k2.  佢同學的媽咪成日買練習比個仔做.  話準備今年9月考小一.
請問你的小朋友就讀 k2 時, 有冇做補充練習呢?
聽你講, 平日已冇乜時間用, 你又如何分配時間比小朋友做補充練習?

Sindy:
明白.

[quote]
Sindy 寫道:
首先,做補充既目的係幫助小朋友既弱項去多練習.....明左呢個道理,就識得調節,個小朋友就唔會唔鐘意做的啦

我仔小一。我都有給他額外的補充練習,不過多數是weekend/測驗考試前或者長假期,學校功課不多而他又有很多空閒時就讓他做。

我仔都肯做補充練習。我每次給他2科練習,每科1-2個exercises。這個Easter,我又嘗試叫他自己一路聽CD一路看英文故事書+做故事書的練習。我放工回家就叫他把聽過的故事讀給我聽(順便可以練習reading + oral),so far so good la!

點解唔肯做呀 :wink:
我個女不知幾鍾意...有滿足感嘛 :
我覺得父母嘅態度最緊要囉

Teresa
你的小朋友就好啦, 肯聽你講做練習.  真令人羨慕.
想請教下, 其實 k2 咁細的小朋友, 需否額外比練習佢做 ?

小朋友五歲最好玩啊﹗吾好做補充﹐做其他啦﹗
我見過SOGO 上面書店有很多比較另類的幼兒教育教材﹐做呢的好玩好多啊﹗有推理的﹐有認字的﹐有剪貼的﹐有百科全書類型的﹐這些對小朋友的幫助比較大。

個人認為﹐補充練習﹐都要先有個底才能去補的﹐如做英文的GRAMMAR﹐你最少要給孩子看幾本書﹐等他對PRESENT TENSE/PRONOUN 有足夠的理解﹐才能轉去做GRAMMAR BOOK 罷﹐不然﹐你叫小朋友做練習﹐他只會覺得很無聊﹐也不明白為什麼要做。。。

我想﹐其他科也差不多罷。。

不要看少剪貼或其他勞作對孩子的重要性﹐眼﹐手和腦的協調對孩子學習有很重要的關聯。

koala
都唔係唔肯, 係冇咁願意做.  要鼓勵才肯去做.

koala 寫道:
點解唔肯做呀 :wink:
我個女不知幾鍾意...有滿足感嘛 :
我覺得父母嘅態度最緊要囉

我女而家p2先做多d,我都係揀黎比佢做的,如果做黎做去都係識既野,佢就會唔鐘意做架啦

onsf 寫道:
Teresa
你的小朋友就好啦, 肯聽你講做練習.  真令人羨慕.
想請教下, 其實 k2 咁細的小朋友, 需否額外比練習佢做 ?

Teresa,
有什麼CD+英文故事書+故事書的練習好介紹for小一?請份享一下吧!

Teresa 寫道:

這個Easter,我又嘗試叫他自己一路聽CD一路看英文故事書+做故事書的練習。我放工回家就叫他把聽過的故事讀給我聽(順便可以練習reading + oral),so far so good la!

My son likes doing supplementary exercises and he treats them like 'games'. He is in K2 now and he is able to do P1 exercises independently, expecially English and Maths. But for Chinese langauage, I need to explain to him some difficult words.

Vernique2005
我好同意你的說法.
無奈, 我們要面對現實, 唔係就沒布競爭.

Vernique2005 寫道:
小朋友五歲最好玩啊﹗吾好做補充﹐做其他啦﹗
我見過SOGO 上面書店有很多比較另類的幼兒教育教材﹐做呢的好玩好多啊﹗有推理的﹐有認字的﹐有剪貼的﹐有百科全書類型的﹐這些對小朋友的幫助比較大。

個人認為﹐補充練習﹐都要先有個底才能去補的﹐如做英文的GRAMMAR﹐你最少要給孩子看幾本書﹐等他對PRESENT TENSE/PRONOUN 有足夠的理解﹐才能轉去做GRAMMAR BOOK 罷﹐不然﹐你叫小朋友做練習﹐他只會覺得很無聊﹐也不明白為什麼要做。。。

我想﹐其他科也差不多罷。。

不要看少剪貼或其他勞作對孩子的重要性﹐眼﹐手和腦的協調對孩子學習有很重要的關聯。

onsf,

其實從K2開始,可以用補充練習來train下小朋友,主要就是培養他每天都有些“工作”,旨在kill time。不要找那些悶悶的writing給他,可以叫他填色、做手工、連線、貼貼紙來做填充題、matching....

那些像小學的補充練習,算了吧!還是留待他上了小學才買給他做吧。

4R,

我那套有CD又有workbook的故事書是Oxford 出品,一袋裏面有6本書,6本workbooks和1只CD。這個series叫Oxford Story Tree (比Oxford Reading Tree有趣),以不同顔色分level,有幼稚園程度到P.5-6都有。我仔就正在看Orange series。

我在去年書展買的,不過我估商務/三聯都有得賣!

Title:  Oxford Story Tree 4 : 3 Land Of The Dinosaurs

Author:  R Hunt, L Lui
Publication date:  Dec 16, 1997
ISBN:  0-19-590166-5
978-0-195901-66-5
*Price:  HK$31

ryancat:
k2 做 p1 的練習?  好誇張喎.  你點教個小朋友咁叻可以做咁深的題目 ?  請指教.

如果想佢係課餘之外做d有建設性(學術上認知)的野, 不如去買套樂智高比小朋友

吾會單做練習甘c板之餘, 又可以學到野, 英文, 數學, 羅輯........................

總比起, k2, k3, 去做小一的練習實際得多

樂智高

onsf 寫道:
Vernique2005
我好同意你的說法.
無奈, 我們要面對現實, 唔係就沒布競爭.

我想應該現實還沒到你認為的這麼可怕罷。。
放松一點﹐你想多了。。就算K2做小一的功課﹐你認識一點想﹐小一都不是很深。。。

但﹐真的有需要嗎﹖如果教育真的是比快的話﹐我想﹐我贏了﹐因為我班P1可以做P3的英文作文練習﹐但同時﹐我輸了﹐因為我又有中三的在做中一的練習。。。。

看著香港大大小小的學生﹐我真的很擔心﹐很多時﹐看著一些很聰明的孩子﹐又或是很用心的學生﹐不停地讀﹐不停去補﹐為什麼呢﹖到頭來﹐眼見不少﹐讀到中六七﹐沒力再上了﹐沒心情去讀書了﹐又是什麼原因呢﹖

會不會是本身教育的錯﹖為什麼我們要高度讚揚那些經過非常非常多努力後才能成功的人﹖我發現很多孩子﹐竟然會覺得辛苦就代表努力﹐這可能有點對﹐但不全是對罷。。。

盲目地辛苦﹐就好像拿了一條錯的鑰匙去開一度門﹐到最後﹐是鑰匙開了﹐還是鎖給人用硬力開了呢﹖那這麼辛苦去開這一扇門﹐是努力嗎﹖

agree

我覺得學得'廣',同學得'深',係兩樣野,我們真的有需要學得深嗎?一歲識行同兩歲識行,我覺得都係一樣,有必要標榜可以跳升高級既課程嗎?我覺得學得廣比較重要.........真的....不是這麼可怕....不要嚇自己/子女

Vernique2005 寫道:

但﹐真的有需要嗎﹖如果教育真的是比快的話﹐我想﹐我贏了﹐因為我班P1可以做P3的英文作文練習﹐但同時﹐我輸了﹐因為我又有中三的在做中一的練習。。。。

盲目地辛苦﹐就好像拿了一條錯的鑰匙去開一度門﹐到最後﹐是鑰匙開了﹐還是鎖給人用硬力開了呢﹖那這麼辛苦去開這一扇門﹐是努力嗎﹖

Teresa,
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題