用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?
go

你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ? [複製鏈接]

你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?

見到好多媽咪有比額外的補充練習給小朋友做, 我又想咁做.  但我知呀仔唔鍾意做.
其實, 係咪做左會好好多 ?
我的小朋友是5歲.

Re: 你的小朋友肯唔肯做額外的補充練習 ?

BonnieKam :
我個仔讀緊 k2.  佢同學的媽咪成日買練習比個仔做.  話準備今年9月考小一.
請問你的小朋友就讀 k2 時, 有冇做補充練習呢?
聽你講, 平日已冇乜時間用, 你又如何分配時間比小朋友做補充練習?

Sindy:
明白.

[quote]
Sindy 寫道:
首先,做補充既目的係幫助小朋友既弱項去多練習.....明左呢個道理,就識得調節,個小朋友就唔會唔鐘意做的啦

Teresa
你的小朋友就好啦, 肯聽你講做練習.  真令人羨慕.
想請教下, 其實 k2 咁細的小朋友, 需否額外比練習佢做 ?

koala
都唔係唔肯, 係冇咁願意做.  要鼓勵才肯去做.

koala 寫道:
點解唔肯做呀 :wink:
我個女不知幾鍾意...有滿足感嘛 :
我覺得父母嘅態度最緊要囉

Vernique2005
我好同意你的說法.
無奈, 我們要面對現實, 唔係就沒布競爭.

Vernique2005 寫道:
小朋友五歲最好玩啊﹗吾好做補充﹐做其他啦﹗
我見過SOGO 上面書店有很多比較另類的幼兒教育教材﹐做呢的好玩好多啊﹗有推理的﹐有認字的﹐有剪貼的﹐有百科全書類型的﹐這些對小朋友的幫助比較大。

個人認為﹐補充練習﹐都要先有個底才能去補的﹐如做英文的GRAMMAR﹐你最少要給孩子看幾本書﹐等他對PRESENT TENSE/PRONOUN 有足夠的理解﹐才能轉去做GRAMMAR BOOK 罷﹐不然﹐你叫小朋友做練習﹐他只會覺得很無聊﹐也不明白為什麼要做。。。

我想﹐其他科也差不多罷。。

不要看少剪貼或其他勞作對孩子的重要性﹐眼﹐手和腦的協調對孩子學習有很重要的關聯。

ryancat:
k2 做 p1 的練習?  好誇張喎.  你點教個小朋友咁叻可以做咁深的題目 ?  請指教.

Teresa
你講的oxford出品的書我都有向圗書館借.  我個仔好鍾意睇.  原來有CD同Workwook, 等我去書局睇下先.

Teresa 寫道:

我那套有CD又有workbook的故事書是Oxford 出品,一袋裏面有6本書,6本workbooks和1只CD。這個series叫Oxford Story Tree (比Oxford Reading Tree有趣),以不同顔色分level,有幼稚園程度到P.5-6都有。我仔就正在看Orange series。

我在去年書展買的,不過我估商務/三聯都有得賣!

Title:  Oxford Story Tree 4 : 3 Land Of The Dinosaurs

Author:  R Hunt, L Lui
Publication date:  Dec 16, 1997
ISBN:  0-19-590166-5
978-0-195901-66-5
*Price:  HK$31

hinhinmummy:
<樂智高> 是否一套書來的, 貴嗎? 那裡可以買到 ?
tks.

hinhinmummy 寫道:
如果想佢係課餘之外做d有建設性(學術上認知)的野, 不如去買套樂智高比小朋友

吾會單做練習甘c板之餘, 又可以學到野, 英文, 數學, 羅輯........................

總比起, k2, k3, 去做小一的練習實際得多

樂智高

hinhinmummy :
我已看了 <樂智高> 的網頁.  但想詳細d看每個產品, 又睇唔到.

穎妍媽咪
好多謝你的回應.
我仔仔唔願意做的原因, 與你女女的情況一樣. 所以, 我都好似你咁, 陪他多看圖書.

穎妍媽咪 寫道:
ONSF,

我的囡囡已四年級,回想她K2時,曽經買過補充比她做,結果她没有做,原因是她的幼稚園比其他的淺,有許多是她不識做.

雖然,她在幼稚園階段是没有做補充,但我陪她在圖書館看很多課外書,現在的成績算中上啦.

Darrenma:
你係買那個出版社的練習 ?  是否買 k3 的練習還是小一的練習 ?

Darrenma 寫道:
仔仔5歲讀緊K3,我都有買補充練習比佢,但我會選D有趣嘅、好多圖畫既比佢,有迷宮遊戲、估字遊戲、計數遊戲等等。未必全部係好formal 嗰種練寫字呀、學術上既補充練習。我冇push佢做,有時佢做哂功課,玩完佢想玩既遊戲,我就攞出黎比佢,佢treat呢D練習好似games咁,所以冇抗拒,仲好鐘意做,有時出街都叫我袋住一本,悶既時候攞出嚟做吓,又益智,好過成日玩遊戲機啦!
‹ 上一主題|下一主題