用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哪間直資私小是講明唔准交portfolio的?
go

哪間直資私小是講明唔准交portfolio的? [複製鏈接]

引用:港同舊年已經唔收,拎到去都唔收。 +

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-10 發表
港同舊年已經唔收,拎到去都唔收。
會唔會係申請表已夠詳細,有齊佢地要知既資料?? 同portfolio差唔多

siden  Likely. Probably already listed in application form.  發表於 16-4-10 11:50

回覆:mcl203 的帖子

似乎, portfolio唔係只反映攞過乜東東獎,用意係咪有D亂左

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-04-10+發表其實開

原帖由 picture 於 16-04-10 發表
我覺得你有道,但如果兩個finalist差唔多,portfolio上的extracurricular activities會幫到學校選人。

若 ...
申請小學又未必去到咁現實,但portfolio係有助學校多一D了解學生基本背景,性格,培養路向,一個5歲人仔,可以拎到D乜乜權威性獎項先,港代表乎

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-10+發表申請

原帖由 picture 於 16-04-10 發表
係呀, 所以實際上有幾多幫助,我地係無可能確實知道。  

我去年用了2 日做 6 頁 portfolio比 St Stephens ...
要排版,整靚D format, 揀相

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-04-10+發表係

原帖由 mcl203 於 16-04-10 發表
要排版,整靚D format, 揀相
當年,要見埋家長既,真係睇住份portfolio傾,高主教和某津校如是,去到考中學都得,所以主觀地認為portfolio係有用既,起碼學校要睇果陣有得睇,唔睇既簡潔如得份申請表都唔會睇

siden 發表於 16-4-10 14:21
咁如果interview 醒到人地一見即收,唔使幾揀1,個portfolio就冇乜用。
亦有可能原來睇左份portfolio...先有得interview...世事往往難分先後

keep-calm 發表於 16-4-12 10:19
借問一下,portfolio 通常要交多少張cert 才適合?甚麼類型的cert 才是校方想睇的?朗誦/田徑比賽的豬肉獎  ...

我當年用左個人資料...學校資料...校內獎項...課餘興趣....課餘獎項..(2版搞定...獎項其實無乜)...連封面頁...5頁底面...個人認為已足夠..自覺有用既證書就放啦...可以縮印 ~~~
‹ 上一主題|下一主題