用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男生在深水埗網或觀塘網較好?
go

男生在深水埗網或觀塘網較好? [複製鏈接]

觀塘B1男校有瑪利諾和聖言 (B1B), 男女校有觀塘官立, 順利天主教 (B1B), 蒙民偉, 呂郭碧鳳 (B1C).
有4間男如校,2間男校, 但觀塘官立有2間聯繫小學, 難入
深水埗反而得銘賢, 黃棣珊, 長天同瑪神. 長天同瑪神都有聯繫/直屬小學, 位少.

兩個區Banding應該差唔多, 唔會有咩升跌(除非你個仔好邊緣)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sosokel 的帖子

黃大仙好似話今年係其中一個減派區, 即係話學位應該較多, 可以諗下.

黃大仙有呢幾間Band 1中學, 全部男女校 (仲有一間女校 - 德愛)

保良局第一張永慶中學 (有3間聯繫小學)
保良局何蔭棠中學
協和書院  (好似上年出咗個DSE狀元)
可立中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題